Вівторок, 20. Лютого 2018

Британське конопляне чаювання

23 лютого організації пацієнтів пікетуватимуть Парламент Великобританії на підтримку легалізації медичного канабісу. Цього дня відповідний законопроект буде представлено в другому читанні в Палаті громад.

Законопроект був вперше представлений в жовтні 2017 року Паулом Флином (Paul Flynn) в рамках так званого Правила 10 хвилин – десятихвилинних виступів членів парламенту, під час яких вони можуть в короткій доповіді представити ідею законопроекту. Асоціація Пацієнтів і тоді організувала зібрання на підтримку цієї ініціативи, а автор законопроекту теж долучився до “конопляного чаювання”, де активісти в знак громадянської непокори запалили джойнти.
“Британське конопляне чаювання”, протест пацієнтів під парламентом 10 жовтня 2017 року (Sensiseeds.com)
Законопроект названо на честь померлої в 2011 активістки Елізабет Брайс, також відомої під псевдонімом Клер Ходжес. Псевдонім Елізабет використовувала для публікацій на тему лікування медичним канабісом, побоюючись переслідувань. В свої 26 років енергійна Елізабет працювала продюсером теленовин у багатьох країнах – від Японії до США. Саме в цьому віці в неї діагностували розсіяний склероз.

ЧИТАТИ: Португалія обговорює медичний канабіс, але “без диму”

У 35 Елізабет відкрила для себе лікувальні властивості канабісу, він істотно полегшував симптоми хвороби. Будучи активною та творчою людиною, вона прожила повноцінне життя і боролася за можливість жити повноцінним життям для інших пацієнтів. Її кампанія за узаконення медичного вживання конопель посприяла затвердженню на британському ринку першого лікарського засобу на базі канабісу  – Сатівекс. Брайс заснувала британське відділення Альянсу для терапії канабісом, писала численні статті, виступала перед Європейським Парламентом, Палатою Громад та Палатою Лордів британського Парламенту, відстоюючи інтереси пацієнтів, для яких канабіс мав очевидний терапевтичний потенціал.
Варто зазначити, що в Британії канабіс і досі належить до списку речовин, що не мають медичного застосування, а тому не передбачений навіть для клінічних досліджень. А  Сатівекс у Британії і надалі єдиний законний препарат на основі канабісу, до того ж малодоступний для багатьох пацієнтів через високу ціну.
Основна мета  законопроекту Фліна – “рекласифікація” канабісу, як речовини що має медичне застосування.  Зміна списку контрольованих речовин для конопель дозволила б розпочати наукові дослідження медичних властивостей канабіноїдів на людях у цілому спектрі діагнозів. 
“Наші закони говорять, що Елізабет Брайс мала би провести п’ять років за гратами за те, що вона робила, – заявив Паул Флін, представляючи закон у Парламенті. “І був судовий випадок, коли літнього чоловіка на візку і в сльозах доставляли в суд за вживання медичного канабісу. І присяжні сказали: “Ми не хочемо засуджувати цього чоловіка, ми не згодні з законом”. Жюрі спитало, чи можливо визнати його невинуватим? Суддя сказав “Ні. Ви не писали цей закон, я не писав його, лише парламент може змінити закон.” Тому м’яч сьогодні на нашому полі!”

ЧИТАТИ: Канабіс рятує від епілепсії маленького хлопчика

Ініціативу підтримує і Спільнота Розсіяного склерозу, організація вже опублікувала офіційну заяву з цього приводу:
“Ми віримо, що закон про канабіс має бути змінено, як це сталося у Ірландії, Канаді та Німеччині, і люди з розсіяним склерозом зможуть мати доступ до канабісу з медичною метою”
Елізабет Брайс (The Guardian)
Також законопроект має узаконити ”виробництво, постачання, володіння та користування канабісом та смолою канабісу в лікувальних цілях”. Але, незалежно від перебігу справ у парламенті 23 лютого, для британських пацієнтів та активістів це нагода привернути увагу до їхніх проблем та продовжити справу покійної Елізабет Брайс.

Підготувала Ivona Semren

2 Відповіді на «Британське конопляне чаювання»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *