П’ятниця, 2. Лютого 2018

Голандія. Нарешті легалізація?

Більше 40 років чорний ринок Амстердама процвітав завдяки заплутаній правовій системі Нідерландів, де кофешопи мали змогу продавати коноплі, але не мали законного способу їх вирощувати. Цього року десять районів Голандії експериментують із регулюванням вирощування канабісу для потреб кофе-шопів.

Виповнився рік, як не стало найстарішого кофе-шопа в Амстердамі Mellow Yellow. Він майже безперебійно працював з 1967 року, але нині його розташування не відповідає нормам закону – не менш, ніж 250 метрів до школи чи дошкільного закладу.  Дивуєтеся? Але ніякого закону про обіг канабісу досі в Нідерландах не було. І лише тепер буде.
Найперший кофе-шоп Амстердаму Mellow Yellow. Закритий у січні 2017 року (Green Rush Daily)
Легендарний Mellow Yellow тримався до останнього і боровся за виживання в суді. Так, поруч навчальний заклад. І хоча це не зовсім школа, а перукарський коледж, де всі студенти старші 18 років, суддя був невблаганний. Тож Mellow Yellow у Амстердамі більше немає. І з ним – ще 28 кофе-шопів.
ЧИТАТИ: Нідерланди. Звідки береться марихуана в кофешопах?
Досі конопляний бізнес Нідерландів являв собою класичну “сіру зону”. Кофе-шопи можуть продавати марихуану в невеликих кількостях, але вирощування під забороною. Але звідкись товар повинен з’являтися і очевидно, якщо вирощування поза законом, товар надходить з чорного ринку, підтримуючи незаконний обіг і організовану злочинність, пише Guardian.

 

У Нідерландах депеналізовано таке діяння, як торгівля канабісом у невеликих кількостях і в спеціальних закладах. Тобто, за законом за це можна сісти на два роки, а на практиці сам Генеральний Прокурор не рекомендував за це саджати. Лише у 2017 Нідерланди взялися врегулювати проблему, а звідки ж береться у “спеціальних закладах” канабіс. 
Продовження в матеріалі: “Яких конопляних реформ ми хочемо?
У 2015 році поліція “знешкодила” 5,856 конопляних плантацій в Голандії, тобто накривала по 16 ферм на день. 
З цим потрібно було щось робити і вихід був один – узаконити вирощування. Цього року в 25 містах у Нідерландах розгортається пілотний проект. Муніціпалітети експериментуватимуть з чотирма різними моделями врегулювання, про результати звітуватимуть уряду.
Поліція знайшла ще одну плантацію в Амстердамі (DutchNews.nl)
Одна з моделей передбачає масштабне вирощування великими фермами або медичними закладами, які постачають до кофе-шопів. Інша пропозиція (авторства мера Роттердаму) – ліцензійовані гровери постачають напряму до кофе-шопів, а контроль за обігом здійснюється через замовлення он-лайн. Третя модель пропонує вирощувати громадянам, об’єднаним в “соціальні клуби”. І нарешті четверта – кофе-шопи вирощують самі і самі відповідають за те, що продають.
Модель легалізації, яка виявиться найефективнішою, буде розширена на інші міста, де влада готова терпіти кофе-шопи.
ЧИТАТИ: Нідерланди. Атака на Cannabis Cup
Узаконення вирощування канабісу мало не спричинило урядову кризу. Після парламентських виборів навесні 2017 противники коноплі опинились у меншості, але переможці з лібералів, демократів та зелених понад 200 днів не могли між собою домовитись. Уряд вдалось сформувати з другої спроби,  стали у пригоді п’ятеро депутатів Християнського союзу,  готові “відпустити гріхи” уряду, щоб опинитись в коаліції. Це ті самі фанати Біблії, для яких трава – від диявола. Християнський союз заправляв у попередньому парламенті, зокрема протягнувши заборону продавати траву іноземцям. Але тепер християни партнери нового уряду. А партія прогресивних демократів (D66)  зуміла внести в коаліційну угоду пілотний план регулювання легального вирощування конопель. В якості спроби перекрити кисень чорному ринку.
Амстердам. Нарешті легалізація? (Shutterstock)
І цей пілотний проект тепер обіцяє змінити в Нідерладах чимало. На краще, чи на гірше – залежить з точки зору. Ті, хто виконає ліцензійні вимоги та подасть відповідний бізнес-план, отримають карт-бланш на законному ринку. Гровери без ліцензії та незаконні “імпортери” натомість будуть витіснятись на периферію. Адже “пілот” також передбачає “грошову ін’єкцію” для поліції. Додаткових 100 млн. євро заплановано в бюджеті 2018 року для підрозділів боротьби з незаконним обігом наркотиків. А наповнюватись бюджет має конфіскованими в дилерів коштами. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *