Субота, 18. Січня 2020

Марихуана збільшує ризик “перебрати” з алкоголем – Healthline

Різні препарати можуть взаємодіяти з алкоголем, збільшуючи не лише імовірність передозування, але і тяжкість його наслідків.

Якщо ви вживаєте алкоголь разом з іншими психоактивами, можливо, ви збільшуєте ризик передозування алкоголем, повідомляє видання Healthline з посиланням на наукові дослідження.


У дослідженні, опублікованому у жовтні 2019 року науковим виданням Alcoholism: Clinical & Experimental Research («Алкоголізм: клінічні та експериментальні дослідження»), дослідники аналізували дані великого медичного центру, що спеціалізується на лікуванні залежності від наркотиків.


Повідомляється, що серед 660 пацієнтів, які пережили отруєння алкоголем, лише 20 відсотків вживали один алкоголь.


Найпоширенішою другою речовиною, яку вживали опитані на момент передозування алкоголем, була марихуана. Канабіс з алкоголем вживали 43,2 відсотки пацієнтів.


Наступними за частотою суміщення були седативні препарати (27,9 %). Для 25,9 % це був кокаїн або крек, опіоїдні лікарські засоби за рецептом – для 26,1 відсотка та, нарешті, 20 % “парувало” з випивкою героїн.


Далі дослідники зазначили у своєму звіті, що чим більше наркотиків люди вживають у поєднанні з алкоголем, тим більше шансів потрапити до лікарні для лікування передозування. Тож, як різні препарати можуть збільшити ризик передозування алкоголем?


Марихуана

“Схоже, канабіс взаємодіє з алкоголем унікальними способами, які досі недостатньо вивчені”, – вважає співавторка дослідження доктор Анна К. Фернандес. “Наприклад, є дані про те, що алкоголь у поєднанні з марихуаною збільшує засвоєння тетрагідроканабінолу. Відтак, якщо ви вживаєте одночасно канабіс та алкоголь, рівень ТГК у крові буде вищий, ніж якби ви вживали лише канабіс”.


Також дослідниця зазначила, що канабіс – протиблювотний засіб. а протидія у такий спосіб рефлексу блюванню призводить до того, що в організмі залишаються небезпечні дози алкоголю.


“Нарешті, мікс канабісу та алкоголю робить менш ефективним процес прийняття рішень, зате підвищує рівень імпульсивності. Людина в стані алкогольного сп’яніння може вживати більше психоактивів, ніж планувалось, тим самим збільшуючи ризик передозування або отруєння алкоголем”, – сказала вона.

Заспокійливі засоби


І алкоголь, і седативні ліки – депресанти центральної нервової системи (ЦНС). Це означає, що вони сповільнюють активність мозку та нервової системи.


Коли депресанти ЦНС поєднуються, їх вплив стає навіть більшим, ніж коли вони діятимуть окремо.


Крім того, алкоголь може покращити процес всмоктування певних заспокійливих препаратів, таких як бензодіазепіни, підвищуючи їхній рівень у крові.


Крім того, коли алкоголь поєднується з певними заспокійливими засобами, такими як хлоральгідрат, це може призвести до сповільнення метаболізму обох речовин.


Рецептурні опіоїди


І алкоголь, і опіоїди є депресантами ЦНС. Вони можуть спричинити “зниження серцевого ритму, артеріального тиску та пригнічення дихання”, – розповіла співавторка дослідження, доктор Рейчел Гіккеле.


“У поєднанні ці депресивні ефекти посилюються [і] можуть призвести до передозування легше, ніж ми могли б очікувати, якщо використовуватиметься лише один клас ліків”, – сказала вона.


“Опіати також можуть пригнічувати рефлекси, пов’язані з блювотою, роблячи більш імовірним передозування або отруєння алкоголем”, – говорить Гіккеле.


Крім того, якщо разом із алкоголем вживати опіоїдні препарати відстроченої дії, це може призвести до ефекту, що називається “скиданням дози”. Коли це стається, вся активна речовина вивільняється відразу, а не з часом, збільшуючи ризик передозування.

Кокаїн

За даними американських центрів лікування залежності, використання такого стимулятора, як кокаїн, прискорює обмін речовин, внаслідок чого алкоголь швидше потрапляє до мозку.


Крім цього, його стимулятор може впливати на депресивну дію алкоголю. Результат полягає в тому, що людина може швидше напитися, не усвідомлено змушена пити ще більше.


Далі Гіккеле зазначає, що поєднання алкоголю та кокаїну “може призвести до підвищеного ризику виникнення токсичності кокаїну та серйозних серцево-судинних розладів, таких як серцевий напад”.

Героїн


Героїн – це тип опіоїдів. Так само, як і опіоїди, що відпускаються за рецептом, він може спричинити заспокоєння та пригнічення дихання, посилюючи дію алкоголю та збільшуючи ризик передозування.

Гіккеле вказує, що у Америці в героїні сьогодні часто можна знайти фентаніл (опіоїд, сильніший за героїн), що створює ще більший ризик передозування в поєднанні з алкоголем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *