Середа, 15. Січня 2020

Чорний лебідь – рідкісний сорт канабісу з Ямайки допоможе лікувати рак?

Ще один фітоканабіноїд отримав федеральне схвалення у США. Навесні розпочнуться його випробування, як потенційних ліків від раку підшлункової залози.

Flavocure, компанія з виявлення та розробки лікарських засобів, минулого року отримала статус орфанного медичного засобу для флавоноїду каннабісу Caflanone (FBL-03G). Після успішної демонстрації його терапевтичної ефективності при прогресуванні пухлини у тварин з раком підшлункової залози Федеральне управління харчових продуктів та ліків США (FDA) схвалило використання препарату на людях.


Очікується, що перша стадія клінічних випробовувань препарату Кафланон розпочнуться навесні 2020. Дослідження вже отримало підтримку і зацікавлення від Гарвардського університету та американської Мережі раку підшлункової залози.


За словами Кларка Свонсона, співзасновника та виконавчого віце-президента компанії Flavocure, активну речовину нового перспективного препарату було отримано з ендемічного штаму Cannabis Sativa, відомого на Ямайці, як “Чорний Лебідь”.


Кафланон, або FBL-03G, це флафоноїд канабісу. Флавоноїди зустрічаються у всіх видів рослин і всі штами канабісу містять флавоноїди, що обумовлює їх різноманітність смаку та кольору. В даний час у всій природі виявлено близько 6000 різних флавоноїдів.


“Люди не завжли цікавляться, звідки походять їхні ліки. Вони би здивувались, дізнавшись, що багато з них походять безпосередньо з рослин. Вінкристин, наприклад, є рослинним алкалоїдом барвінку. Це одне з найбільш часто використовуваних препаратів проти раку сьогодн”, – говорить Кларк Свонсон. За його словами, за сенсаційною знахідкою стоїть наукова робота голови компанії, доктора Генрі Лоу. Лоу є піонером фітомедицини, він вивчає канабіс з 1974 року і є автором багатьох наукових праць у цьому напрямку. Доктор Лоу виявив рідкісний сорт канабісу на Ямайці. Штам “Чорний лебідь” вирізняється завдяки високому рівню флавоноїдів. Зазвичай вміст флавоноїдів у рослинах канабісу є значно меншим за 1%, в середньому – 0,14%. Тож вперше кафланон з канабісу для фармацевтичних цілей був виділений лабораторним методом.

Доктор Генрі Лоу (фото jamaicaglobalonline.com)

“Ви часто могли чути про таких відомих вчених, як Рафаель Мешулам, який синтезував канабідіол та тетрагідроканабінол. Доктор Лоу та його команда вчених зробили не менш складну і важливу річ – вперше виробили комерційну кілограмову кількість флавоноїдів канабісу”.


За словами Кларка Свонсона, це важливий крок також і для комерційної життєздатності майбутнього лікарського засобу, а тому деталі дослідження компанія триматиме у секреті.


E 2017 році Flavocure повідомляли про розробку препарату Кресорол – на основі одного флавоноїда із “Чорного лебедя” – з перспективою застосування при гострому мієлоїдному лейкозі (AML). Препатат також отримав схвалення FDA, однак має інший спосіб дії, ніж Caflanone. У поєднанні ці два флавоноїди можуть бути ще ефективнішими, вважає Свонсон. Клінічні випробування заплановано на весну 2020 року, про набір добровольців буде оголошено додатково.

Рак підшлункової залози є особливо небезпечним онкологічним захворюванням, понад 90% його жертв помирають протягом 5 років після встановлення діагнозу. Це захворювання вважається стійким проти більшості стандартних методів терапії, включаючи хірургію, хіміотерапію, променеву терапію, імунотерапію. Часто метастази проявляються на дуже ранній стадії рано, часто перед діагностикою, а шанси на одужання лише у випадках дуже локалізованих пухлин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *