Четвер, 12. Вересня 2019

МОЗ: паліативні хворі повинні отримати препарати канабісу

Міністерство охорони здоров’я обіцяє забезпечити знеболення на основі канабісу. А також розробити чіткі механізми контролю за обігом таких препаратів.

Уряд визнає проблему відсутності доступу українських пацієнтів до ефективного знеболення через повну заборону обігу препаратів на основі канабісу і має намір цю проблему вирішувати. Про це йдеться у офіційному повідомленні Міністерства охорони здоров’я України на урядовому веб-порталі за результатами зустрічі з делегацією Міжнародного комітету з контролю над наркотиками. Як повідомляє у Facebook очільниця МОЗ Зоряна Скалецька, захід був присвячений протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

“Наразі в Україні заборонено обіг препаратів канабісу для застосування в медичних цілях”, – говориться у повідомленні. “Міністерство має забезпечити, щоб паліативні хворі могли отримати необхідну знеболювальну терапію, зокрема на основі канабісу. А всі заінтересовані сторони (лікарі, правоохоронні органи, виробники медичного канабісу) мали чіткі механізми роботи.”

Зазначається, що легалізація медичного канабісу в Україні передбачає “відповідне врегулювання як на законодавчому рівні, так і під час імплементації даного підходу”.

Як повідомлялося, уряд затвердив розроблений Міністерством План заходів на 2019-2020 роки з реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків. Ним передбачено, зокрема, збільшення ефективності у боротьбі з незаконним обігом наркотиків і водночас забезпечення доступності наркотичних лікарських засобів для медичних пацієнтів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *