Вівторок, 13. Грудня 2016

В Європарламенті закликали визнати коноплю терапевтичною рослиною (ВІДЕО)

Представники 11 країн зібрались у Європарламенті в Брюселі на конференцію щодо використання медичної коноплі в Європі та світі. Відомі європейські лікарі, вчені, адвокати та політики обговорили законодавство щодо медичного канабісу та закони, що мають бути реалізовані у цій чутливій сфері у рамках ЄС.

Організатором слухань виступила Коаліція зелених та соціалістичних партій Європи, а головувати на заході було обрано керівника громадської організації з Ірландії «Допомога замість шкоди» («Help not Harm») Грехама Де Барра. Загалом цього дня у Європарламентарі вислухали 14 доповідей представників Греції, Бельгії, Франції, Словенії, Чехії, Німеччини, Ізраїлю, Кіпру та Іспанії.

 

Під час всіх виступів наголошувалось про необхідність для всіх країн Євроспільноти звернути пильну увагу на зміни нормативно-правової бази щодо канабісу, оскільки без конопляних реформ Європа ризикує назавжди відстати від процесів, які відбуваються у країнах Північної та Південної Америк. Відзначалась також катастрофічний дефіцит у ЄС кваліфікованого медичного складу, здатного фахово працювати з психоактивною коноплею та її компонентами.  Однією з головних задач для урядів країн Європейської Спільноти було прямо названо «надання пацієнтам, що використовують психоактивну коноплю для лікування, якісної і своєчасної медичної допомоги» та «інвестування у клінічні випробовування цілої гами медичних препаратів на основі канабісу», повідомляє Leafly.

 

«Європейські неврологи не бачать у коноплі лікарський засіб. Для більшості медиків у ЄС психоактивна конопля це наркотик Раста-культури. Вони думають, що це для шанувальників реггі», – заявив з трибуни Європейського парламенту Домінік Лосіньоль (Dominique Lossignol), відомий бельгійський спеціаліст з онкології та захворювань, пов’язаних із хронічними болями. Він наголосив, що навіть, якщо канабіс не панацея, «якщо він допомагає бодай комусь, наш обов’язок – дати ці ліки пацієнту».

 

Доктор Франхо Готтенхемен  (Franjo Grotenhemen), голова Міжнародної Асоціації за канабіноїди у медицині (International Association for cannabinoids in medicine) виступав, лежачи на лікарняному ліжку. Його доповідь стосувалась змін у «конопляному» законодавстві, які готуються ратифікувати в Німеччині:
«Виконавча влада вже підготувала зміни до діючого законодавства, медична реформа спрямована на визнання і подальше використання медичної коноплі. Змінити непохитну досі позицію федерального уряду допомогла постанова Верховного Суду – всі політичні сили, які досі пручалися конопляним реформам кардинально змінили свою думку і тепер всі основні політичні сили ФРН підтримують врегулювання обігу психоактивної коноплі  у медичних цілях».

 

Прикутий до ліжка доктор Франхо Готтенхемен виступає у Європарламенті (Derrick Bergman/Leafly)
Червоною лінією у доповідях звучали історії хворих, життя яких міг би врятувати медичний канабіс, разом з тим ряд презентацій було присвячено рентабельності різних економічних моделей використання канабісу, як медичного препарату.
Ізраїльський фармацевт Соул Кай (Saul Kaye) продемонстрував присутнім, як терапія з використанням медичної коноплі, успішно розвивалась у його країні. «Для наших законодавців це більше не питання «Якщо?», це питання  «Як?» і «Коли?» [ми це зробимо]. Адже кожне рішення, яке ти приймаєш, має вплив на цінності, які ти можеш створити. Це нова індустрія, що бурхливо розвивається в усьому світі, і великі гроші, які вона приносить, є головним рушієм змін. Все, що тобі треба вирішити – чи ти хочеш стати частиною цього нового [бізнесу], чи збираєшся і надалі блокувати його».
За словами Соула Кая, парламент Ізраїлю відкрито виступає за розширення програм медичного канабісу в країні. «Об’єми ринку сьогодні складають 200 мільйонів доларів при дуже дуже і дуже незначній кількості пацієнтів», – говорить він. «Ми передбачаємо десятикратне зростання внутрішнього ринку протягом найближчих двох років».
Віра Тумі розповідає, як екстракт канабідіолу врятував від епілепсії її маленьку доньку. (Derrick Bergman/Leafly)
В залі запанувала тиша, коли Віра Тумі з Ірландії розповідала історію своєї маленької дочки, хворої на рідкісну форму епілепсії (Синдром Дравета). Постійні напади лікарі намагались подолати за допомогою 11 різних сильнодіючих препаратів, однак жодна зі спроб традиційної медицини не мала успіху.
«Відколи Аві на четвертому місяці життя поставили цей діагноз, лікарі весь час  говорили мені, що моя дитинка ніколи не зможе ходити самостійно і приречена на життя в інвалідному візку. Ми мали це прийняти, але я сказала їм – ні! Я сказала – вона ходитиме, але вони сміялися з мене.  І нехай Ава навчилась ходити самостійно лише у три роки, але зараз обходиться без будь-яких лікарень та інвалідних візків».
Напади епілепсії у маленької Ави тривали до вересня минулого року, коли її батькам вдалося дістати екстракт канабісу з відомого сорту Павутинка Шарлоти, богатого на канабідіол (СBD): «Вже у жовтні, за один місяць прийому олії с СBD, кількість нападів скоротилась на 90%. Її життя змінилося і перед нами – зовсім інша людина».
У заключному слові депутат Європарламенту від Німеччини Стефан Екк (Stefan Eck) озвучив спільну позицію міжнародної конференції:
«Понад 5000 років конопля використовувалась у світі в медицині і настав час узаконити канабіс для медичного використання в Європейській Спільноті. Я вірю, що ми якомога скоріше повинні розпочати все-європейську легалізацію канабісу в медичних цілях. Це, як мінімум. І ми завжди маємо пам’ятати, що заборона канабісу є абсолютно позбавленою логіки, поки такі речовини, як алкоголь і нікотин є дозволеними».
Відео-трансляція Міжнародної конференції щодо медичного канабісу в Європейському парламенті доступна для перегляду онлайн.
Як повідомлялось, з прийняттям нового закону в Україні стануть можливі наукові дослідження з канабісом.

2 Відповіді на «В Європарламенті закликали визнати коноплю терапевтичною рослиною (ВІДЕО)»

  1. Константин

    интересная новость , всегда интересно пр отакое читать , все началось от сюда )

    спасибо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *