Неділя, 18. Жовтня 2020

Експерти: медичний канабіс – не питання для “референдумів” (ВІДЕО)

Вчених, лікарів та медичних юристів обурила пропозиція Володимира Зеленського українцям у день місцевих виборів висловитись “за” чи “проти” легалізації медичного канабісу для лікування важкохворих. Питання має вирішуватись виключно фахівцями в інтересах медичних пацієнтів, вважають експерти.

Легалізація медичного канабісу має дискутуватися серед фахівців.

Із критикою ідеї президента включити питання про медичний канабіс до опитування виступив Андрій Гардашніков, лікар-онколог з Кропивницького. До цього медик неодноразово звертався до Володимира Зеленського із закликом розблокувати процес створення правового поля для застосування препаратів канабісу в медицині та наукових дослідженнях. До Гардашнікова у флешмобі #ПочуйтеЛікарів приєдналися і колеги з інших міст України, закликавши владу не затягувати із ухваленням закону, якого чекають вчені, лікарі та пацієнти, що потребують ліків на основі канабіноїдів. 


“Мені здається не правильним вирішувати долю пацієнтів на референдумах або квазі-референдумах”, – повідомив Андрій Гардашніков в прямому ефірі телеканалу 24. “Це все одно, що сказати пацієнту – ми зараз проведемо референдум, чи проводити вам курс хіміотерапії. Або хірургу дозволимо вас оперувати, якщо на референдумі за це проголосує більшість. Це питання лікування, воно має вирішуватися все ж таки в професійних колах”.

Андрій Гардашніков: уявіть референдум, чи давати хірургу вас оперувати?

Оскільки 5 запитань Володимира Зеленського стали топ-темою у ЗМІ, у телевізійних та радіоефірах активно обговорювався і медичний канабіс. Так до студії Радіо НВ під час програми “Посеред тижня з Притулою” телефонували вчені, лікарі і пацієнти. Зокрема, хірург-онколог, який не назвав себе, зізнався, що рекомендує препарати канабісу пацієнтам, яким це може покращити їхній стан.  “Питання має бути вирішено однозначно. Ті пацієнти, яким показано такі препарати, вони їх все одно придбають, але нелегально. Це ризик кримінального переслідування, інша проблема – чорний ринок не регулюється державою, а лише людьми, які його кришують,” – повідомив лікар.  

В програмі “Посеред тижня з Притулою” лікарі зізнавались, що радять канабіс хворим.

Питання викликало значний резонанс і у соціальних мережах. На думку науковця Дмитра Ісаєва, провідного наукового співробітника Інституту фізіології ім. О.О.Богомольця – легалізація медичного канабісу належить до розряду питань, де не можна керуватися думкою більшості населення. Про це Ісаєв написав на своїй сторінці у Facebook. Наприклад, вважає вчений, не можна опитувати населення: “ви за чи проти, щоб ромів виселили з вашого міста?” Або “чи ви підтримуєте небезпечні для тварин наукові досліди на депутатах Верховної Ради, які не виконують обіцянок?”. Так само, не можна питати суспільство про медичні процедури. Наприклад, “чи треба та яке використовувати знеболювальне для пацієнтів?”


“Уявіть, що є люди, для яких канабіноїди це єдиний шанс продовжити життя та зменшити страждання. Вживання канабіноїдів хворими людьми ніяким чином не стосується суспільства. А якщо суспільство скаже “ні”, то що робити хворим, які потребують цих ліків?”- пише Дмитро Ісаєв.

Експертка з медичного та фармакологічного права, кандидатка юридичних наук Оксана Кашинцева також переконана, що легалізація медичного канабісу не повинна визначатися опитуваннями населення. Про це юристка заявила у коментарі виданню Апостроф. 

“Ми з вами не виносимо на всеукраїнське обговорення методи і лікарські препарати, які використовуємо при терапії COVID19. Медичний канабіс – лікарський засіб, який поверне до нормального, більш-менш повноцінного життя 20 тисяч дітей з фармрезистентною епілепсією в Україні. Яким нічого не допомагає. І ви будете голосувати за батьків такої дитини – чи знеболити її, чи допомогти їй в такому стані? Давайте не вульгаризувати це питання. Це є лікарський засіб, рішення має прийматися відповідно до рекомендацій медиків…”

Оксана Кашинцева: медичний канабіс – лікарський засіб.

Заступник міністра охорони здоров’я (2016-2019) торакальний хірург Олександр Лінчевський, у своєму коментарі 5 каналу заявив, що узалежнювати вирішення такого важливого і делікатного питання від зрізу громадської думки, не можна. 

“Якщо пацієнти потребують тих, чи інших ліків, ці ліки мають бути доступними для пацієнтів. Немає жодної потреби виносити це на якийсь референдум чи опитування”, – заявив Лінчевський.”У лікарів немає сумніву щодо потреби впровадження препаратів медичного канабісу в лікарську практику. А якщо хтось і заважає такому впровадженню, то це скоріше слабкість чи неспроможність – урядова чи парламентська” 



Як повідомлялось, 21 жовтня о 19:00 під офісом президента України (вул. Банкова 11) відбудеться акція “Ті, що терплять. Розмова з президентом про медичний канабіс”. Про це повідомляється на сторінці Маршу Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків.

Зазначається, що в акції братимуть участь громадські організації “МІСТ”, “Афіна. Жінки проти раку”, “Ветерани за медичний канабіс”, “Українська спільнота людей з розсіяним склерозом”, “Пацієнти з ЕПІ” та інші. 

Представники громадських організацій заявляють, що з минулої осені в Україні повністю зупинено реалізацію положень Стратегії державної політики щодо наркотиків про врегулювання наукових досліджень канабіноїдів, як анальгетиків та інших лікарських засобів. Також владою було заблоковано вирішення питання доступу важкохворих до препаратів медичного канабісу.

“У пацієнтів, які очікують препаратів медичного канабісу, владою вкрадено рік. Законопроекту так і не зареєстровано, паралізовано відповідні ініціативи уряду. Замість вирішення питання тема медичного канабісу стає предметом інформаційних спекуляцій”, – говориться у заяві на сторінці події у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *