Середа, 11. Грудня 2019

Активіст Legalize Belarus проведе 14 днів за гратами (ОНОВЛЕНО)

Конопляного активіста Петра Маркєлова відправили під арешт за вимоги перерахувати голоси на виборах. Розпочалась міжнародна кампанія на його підтримку.

9 грудня у Мінську був затриманий поліцією один із засновників організації Legalize Belarus Пьотр Маркєлов. Сайт громадської організації Молодіжний блок повідомляє, що Маркєлов був затриманий у день парламентських виборів на виборчій дільниці, де перебував, як довірена особа кандидата у депутати.


Активіст вимагав переліку голосів на одній із виборчих дільниць, звинувачуючи комісію у фальсифікації. Як стверджується, за це його було затримано поліцією.


“Сьогодні в суді переглянули кілька відеозаписів, у тому числі зі стріму Петра і заслухали покази свідків”, – говориться у повідомленні Молодіжного Блоку. “Результат: 7 діб за статтею 17.1 (дрібне хуліганство) і 7 діб за статтею 23.4 (невиконання законних вимог службової особи)”.

На захист Петра Маркєлова вже виступила депутатка Сейма Литви Аушріне Армонайте. Лідерка партії “Свобода” спрямувала звернення до посольства Білорусі в Литві, повідомляє сайт Сейму.

Петр Маркєлов (фото Legalize Belarus)

“Влада та правоохоронні органи Білорусі повинні нарешті прокинутися і перестати шкодити своїй найяскравішій та вдумливій молоді. Місце цих молодих людей не за гратами, а в побудові демократичної держави, яка поважає кожного із своїх громадян”, – зазначила Армонайте у своєму зверненні до посольства РБ.


Депутатка висловила занепокоєння частими арештами суспільно-активних молодих людей, що обмежує їхню свободу слова і думок.


14 грудня рух Legalize Belarus повідомив, що до арештованого Маркєлова не допускають адвокатку Альвіну Мінгазову. Повідомляється, що захисниця протягом 6 годин раз за разом отримувала відмову адміністрації ізолятора тимчасового тримання.

“Вона кожні 15 хвилин зверталась до чергової частини, щоразу отримуючи відповідь, що вільних приміщень для зустрічі з її підзахисним немає”, – говориться у повідомленні. “На цей момент зв’язку з Петром немає. Ми не знаємо, що з ним відбувається і в якому він стані”.

У Legalize Belarus заявляють, що грубо порушується право Маркєлова користуватися послугами адвокатів для захисту своїх прав та свобод, спрямували до прокуратури скаргу та закликали відправляти аналогічні скарги всіх небайдужих.


Як повідомлялось, у Мінску пройшла жартівлива акція “Канапляныя дзяды” (Конопляні Діди) – присвята “всім померлим від канабісу”. Про це повідомляє Euroradio. Під тужливу музику учасники пронесли вулицями порожні рамки з траурними стрічками і плакати з написами “Ми не пам’ятаємо”, “Пам’яті всіх загиблих від канабісу”, “Палили діди – не знали біди”. “Дзяди” – у Білорусі традиційний поминальний день, коли прийнято згадувати померлих.


Ходу було організовано рухом Legalize Belarus спільно з групою молодих кандидатів у депутати парламенту. «Молодіжний блок» заявляє, що використовує парламентські вибори виключно для просування актуального порядку денного. Вибори в Білорусі міжнародні організації не визнають з 1994 року, однак в умовах несвободи слова, саме під час виборів громадські організації отримують унікальний шанс для інформаційних кампаній.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *