Вівторок, 26. Листопада 2019

Вознесенськ відвідала “гігантська конопля” (ФОТО, ВІДЕО)

Активісти звертають увагу на “справу Румянцева” і беззаконня, яке чинить місцева прокуратура щодо важкохворого за 8 кущів канабісу.

У мережі інтернет з’явилось відео, де чоловік, вдягнений у гігантський листок коноплі, позує на фоні будівлі міського суду у Вознесенську Миколаївської області. Відео опублікував на своїй сторінці у Facebook журналіст і громадський діяч Тарас Ратушний. У такий спосіб активісти вирішили привернути увагу до судового процесу за сфабрикованим звинуваченням, який вже більше року слухається у Вознесенському міськрайонному суді. 


“Каннамен (тобто “Конопляна Людина”) та його сподвижники прибули до Вознесенська, щоб підтримати у суді чоловіка, хворого на енцефалопатію. Інваліда першої групи Віталія Румянцева судять за сфабрикованим звинуваченням у незаконному вирощуванні 330 кущів коноплі”, – написав журналіст. “Насправді чоловік вирощував 8 кущів для власного медичного використання, а матеріали справи було фальсифіковано поліцією Єланецького району Миколаївської області заради показників “боротьби із наркозлочинністю”.

13 червня 2018 року поліція Миколаївщини на своєму офіційному сайті повідомила про вилучення у Єланецькому районі 330 кущів коноплі, які вирощував місцевий мешканець для власного лікування.

Віталій Румянцев користується допомогою старшого брата Михайла, щоб піднятися сходами до суду у Вознесенську, Миколаївська область, 15 листопада 2019 року (Фото Konopravda.com)

“Очікуються результати експертизи, за висновком якої слідчі зможуть перекваліфікувати вказаний факт на ч.2 ст.310 КК України «Незаконний посів або вирощування снотворного маку чи конопель», що карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років” – йшлося у повідомленні поліції.


Однак, на відео обшуку, представленому в суді, чітко видно, як представники Єланецької поліції та прокуратури рвуть дикорослі коноплі і складають їх до тих рослин, які незаконно вирощувались. Правозахисники переконані, що ця кримінальна справа була “шита білими нитками” від початку до кінця.

За рік судових слухань Єланецька прокуратура відмовилась від версії, що кущів було 330, а суд впритул наблизився до оголошення вироку. Минулого тижня по справі Румянцева мали відбутися дебати, але засідання вкотре відклали через клопотання прокуратури.


За словами прокурора Гульпи, його відомством “було встановлено наявність у підсудного інвалідності”, у зв’язку з чим слідству необхідно отримати доступ до оригіналів медичної карти та історії хвороби Румянцева. Попри заперечення адвоката суд надав такий дозвіл слідчим з Єланецька, а засідання перенесли ще на місяць. “Ми побачили, що прокуратура робить все можливе, щоб затягнути процес, аби лише не понести відповідальність за фальсифікацію цієї справи”, – говорить Дмитро Шамрай, керівник громадської організації “МІСТ”.

Віталій Румянцев і “КаннаМен” перед Вознесенським міськрайонним судом 11 листопада 2019 року (фото konopravda.com)


Як повідомлялось, 26 жовтня у Києві відбувся конопляний Марш Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків. Його учасники пройшли від Кабінету міністрів до Верховної Ради України, вимагаючи від уряду та парламенту ухвалення закону про використання канабісу для потреб медицини та науки. Раніше представники більшості у Верховній Раді восьмого скликання заявляли про готовність внести  і підтримати такий законопроект.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *