П’ятниця, 22. Листопада 2019

США рухається до легалізації канабісу на федеральному рівні?

Проект відповідного закону пройшов Комітет з питань судової влади США і має хороші шанси бути ухваленим у Конгресі.

Комітет з питань судової влади Палати парламенту у середу 20 листопада схвалив проект закону, яким передбачено легалізувати марихуану на федеральному рівні. Для цього зокрема пропонується вилучити рослину канабіс та активну речовину тетрагідроканабінол із Додатку 1 Закону про контрольовані речовини (Controlled Substances Act) США.


Текст законопроекту опубліковано на сайті Конгресу США. У разі його схвалення американським парламентом штати отримають можливість встановлювати власну політику щодо канабісу. Також поправки стануть стимулом для перегляду судових вироків та зняття з кримінального обліку людей, які туди потрапили за злочини “низького рівня”, пов’язані з марихуаною. Встановлення федерального 5-відсоткового податку на продукти канабісу має бути спрямований на освітні програми, працевлаштування та юридичну допомогу тим, хто найбільше постраждав від “війни з наркотиками”.

Голова Комітету у судових справах США Джеррі Надлер: “Криміналізація марихуани була помилкою”

Телеканал CNBC озвучив прогнози, що після голосування у комітеті поправки до закону про контрольовані речовини мають великі шанси на схвалення у нижній палаті парламенту – Конгресі, де більшість контролюють демократи. Натомість очікується запеклий спротив ініціативі у верхній палаті парламенту – Сенаті. Як відомо, лідер більшості в Сенаті республіканець Мітч Макконнелл активно виступає проти легалізації марихуани.


За даними Американського союзу громадянських свобод, арешти з марихуаною становлять більше половини всіх арештів за незаконний обіг наркотиків у США. На засіданні комітету в середу конгресмени неодноразово посилалися на непропорційний застосування антинаркотичного законодавства щодо афроамериканців, заявляючи що декриміналізація марихуани сприятиме частковому вирішенню цього дисбалансу.


“Криміналізація марихуани була помилкою”, – сказав під час підготовки законопроекту до слухань голова комітету Джеральд Надлер, конгресмен від Демократичної партії зі штату Нью-Йорк. “Расова невідповідність у застосуванні законів щодо марихуани лише посилила цю помилку з серйозними наслідками, особливо для меншин”.


Деякі представники республіканців вже висловили занепокоєння, що законопроект “заходить надто далеко” і тому навряд чи буде підтриманий у Сенаті.


“Я не думаю, що більшість республіканців підтримають цей законопроект”, – заявив у середу республіканець Кен Бак з Колорадо. “Навіть менше шансів, що Сенат візьметься за це. Тому я просто запропонував би розібратися з іншими законопроектами, для яких ми можемо отримати набагато ширшу двосторонню підтримку”.


Комітет з питань судової влади США, який також називається Комітетом з питань судової влади, є постійним комітетом Палати представників Сполучених Штатів. Він покладається на нагляд за здійсненням правосуддя у федеральних судах, адміністративних установах та федеральних правоохоронних органах. Пала́та представникі́в США — нижня палата Конгресу США, яка разом з верхньою палатою – Сенатом США утворює американський парламент. Ініціює і приймає федеральні закони, які діють на території всіх штатів.

Як повідомлялось, станом на початок 2019 року лише 11 штатів у США та округ Колумбія легалізували канабіс для рекреаційного використання. Медична марихуана, призначена у якості ліків, а також медичні засоби на основі канабісу є законними у 33 штатах та окрузі Колумбія.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *