Вівторок, 19. Листопада 2019

В Ірпені судять важкохворого за коноплі для лікування (ФОТО, ВІДЕО)

“Формально це має ознаки злочину, але через малозначність злочином не є” – черговий суд над черговим пацієнтом. За коноплю.


В Ірпінському міському суді розпочався процес над важкохворим чоловіком, який використовував коноплі для власного лікування. Про це повідомив журналіст і громадський діяч Тарас Ратушний на своїй сторінці у Facebook.

“Черговий суд над черговим пацієнтом. Судять інваліда першої групи за вирощування коноплі для власних медичних потреб”, – написав Ратушний.


Як повідомляється, під судом за незаконне вирощування коноплі – місцевий мешканець, що має діагноз “ниркова недостатність”. Цього літа поліція виявила у нього в теплиці 15 рослин, які чоловік культивував для власних медичних потреб.

За словами обвинуваченого Віктора Ручко, він має хронічну важку хворобу нирок, яка супроводжується сильним больовим синдромом. Канабіс він використовує у якості знеболювального, заміщаючи ним сильнодіючі засоби зі значними побічними ефектами. 

Адвокат Олександр Куликов біля Ірпінського міського суду 18 листопада 2019 року (фото Konopravda.com)


18 листопада суд у його справі мав приступити до розгляду доказів, але засідання несподівано перенесли.  Захист заявив про намір залучити до процесу експертів і довести, що при захворюванні, яке має підсудний, використання медичного канабісу є науково обгрунтованим. Адвокат Олександр Куликов також переконаний, що його підзахисний порушив закон, але переслідував при цьому цілком легітимну мету – доступ до ефективного лікування.


“У кримінальному праві є інститут малозначності і ми будемо просити суд застосувати це правило у нашому випадку. Оскільки немає жодної шкоди і жодних соціально-небезпечних наслідків від дій обвинуваченого”, – заявив Олександр Куликов.


“Мене судять за вирощування коноплі, як кримінального злочинця. Хоча я не вважаю себе кримінальним злочинцем і по факту ним не є”, – говорить обвинувачений Віктор Ручко. “Я хвора людина, яка сама собі вирощувала ліки і займалась самолікуванням. Я розумію, що порушив закон, але закон має бути не лише суворим, а й справедливим. Де тут справедливість? Я її не бачу”.  

Як повідомлялось, 26 жовтня у Києві відбувся конопляний Марш Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків. Його учасники пройшли від Кабінету міністрів до Верховної Ради України, вимагаючи від уряду та парламенту ухвалення закону про використання канабісу для потреб медицини та науки. Раніше представники більшості у Верховній Раді восьмого скликання заявляли про готовність внести  і підтримати такий законопроект.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *