П’ятниця, 1. Листопада 2019

Лікар онколог засудив слова митрополита Луки про медичний канабіс

“Хворіти на важку невиліковну хворобу – сумнівний кайф”, – онколог прокоментував заяви митрополита Луки про легалізацію медичного канабісу.

Онколог Андрій Гардашніков засудив висловлювання митрополита Запорізького та Мелітопольського Луки (УПЦ МП) щодо медичного канабісу і закликав священика глибше вивчити це питання. Про це медик написав у своєму блозі.

Лікар-онколог Андрій Гардашніков (Фото Facebook Андрій Гардашніков)

Напередодні у Telegram каналі Центру інформації УПЦ Митрополит Лука висловився різко проти легалізації медичного канабісу, назвавши це “переведенням злочину в площину звичайного підприємництва”.

“Дозволяючи вживання марихуани ми привчаємо людей до думки, що “хапнути” замість того, щоб займатись чимось продуктивним – це норма. Не ганебена тимчасова слабкість, а законодавчо закріплена норма, яка може бути комусь вигідною”, – цитує Центр інформації УПЦ слова запорізького ієрарха.

У своїй публікації Андрій Гардашніков рішуче виступив проти підміни понять і закликав священника краще вивчити питання, яке той взявся публічно коментувати.

“…Дуже влучно звучать слова: “за [маршами на підтримку легалізації медичного канабісу] стоять недитячі інтереси”. Так, інтереси невиліковно хворих людей дійсно є дуже недитячими. Навіть, якщо спіткали людину в дитячому віці. Нудота при хіміотерапії – це дуже недитяча проблема. Судомні напади при епілепсії – це дуже по-дорослому. Та і хронічний біль – це також не забавка. Особливо, якщо людина кричить від болю цілодобово”, – написав лікар-онколог.

Митрополит Запорізький та Мелітопольський Лука


Як пояснив Гардашніков, коли людина говорить начебто про медичну марихуану (тобто призначення ліків для лікування важких пацієнтів) – а насправді каже про “кайф” та “задоволення”, це спекуляція.


“Я можу легко повірити, що правоохоронні органи можуть бути зацікавленими в тому, щоб невиліковні хворі були вимушені купляти ту саму марихуану в кримінальному світі. Якщо цей кримінальний світ ними кришується та є стабільний заробіток. Я не знаю цього напевно, але це виглядає логічною причиною. Але іншим “плутати” питання лікування та кайфу – не варто”, – зазначає лікар.

Андрій Гардашніков пояснює запорізькому ієрарху УПЦ, що наркотичні лікарські засоби у медицині використовуються і для цього створене відповідне правове регулювання. Зокрема, для лікування пацієнтів використовується морфін. Але це не означає, що його можуть “безкарно продавати у будь-якому вигляді”.


“Існують спеціальні бланки рецептів, існують правила призначення та обігу, існують журнали, де фіксується кожен рецепт, кожна таблетка, кожна ампула призначеного препарату. Існують спеціальні вимоги до аптек та лікувальних закладів, що мають у себе вказані препарати”, – роз’яснює Гардашніков. Легалізація ж медичного канабісу насправді передбачає включити його до переліку судстанцій, де вже знаходиться морфін, бупренорфін, трамадол, сибазон, фенозепам, фентаніл та інші сильнодіючі речовини. На думку лікаря, це необхідно зробити, щоб ефективно лікувати важкохворих і зменшувати страждання пацієнтів.

“Людина, яка може зменшити страждання іншої людини, але не робить цього в миру зветься садистом. “Поспостерігай за муками ближнього свого та порадій їм” – немає такої заповіді в Святому Писанні”, – зазначив Андрій Гардашніков.

Згідно повідомлення Вікіпедії, митрополит Лука (в миру – Андрій Коваленко) у 2015 році отримав звання кандидата медичних наук, захистивши дисертацію з теми «Медико-соціальне обґрунтування моделі інформаційно-освітнього забезпечення профілактики хвороб системи кровообігу».

За словами Гардашнікова, люди, які висловлюються безграмотно та “не помічають” різниці між лікуванням та “кайфом”, трапляються навіть серед його колег. “Слава Богу, що серед знайомих мені лікарів (а тим більше, онкологів), таких – одиниці. Менше одного відсотка знайомих мені людей з медичною освітою”, – пише лікар-онколог.


У січні 2018 року митрополит Лука підтримав відмову відспівування в церкві УПЦ МП трагічно загиблого малюка, хрещеного в церкві УПЦ КП що викликало значний резонанс і несприйняття в українському суспільстві. За його словами, хрещення людей священиками УПЦ Київського патріархату не є хрещенням зовсім, тому священики УПЦ МП не могли відспівувати дитину.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *