П’ятниця, 18. Жовтня 2019

Верховна Рада повертається до медичного канабісу. Що говорять депутати?

У парламентських комітетах вже є “декілька” проектів закону про медичну легалізацію канабісу. Але жоден досі не зареєстровано.

Керівник фракції “Слуга Народу” Давид Арахамія публічно підтримав ідею врегулювання канабісу для потреб медицини і науки і виразив готовність зареєструвати відповідний законопроект, підготований групою народних депутатів. Про це Арахамія заявив у четвер на прес-брифінгу в Верховній Раді України.


За словами народного депутата це надзвичайно позитивна ініціатива, яку чекають пацієнти з високим рівнем відчуття болю. Також важливо розуміти, що мова йде про виключно терапевтичне застосування препаратів канабісу.


“Дуже багато людей в суспільстві плутають легалізацію “дозвільного” застосування і застосування медичного. І ми зараз говоримо виключно про медичне застосування з дуже високим рівнем контролю держави”, – заявив Арахамія.

Давид Арахамія під час брифінгу в Верховній Раді України (Фото: konopravda.com)

За його словами система державного контролю, передбачена законопроектом, набагато складніша за існуючий контроль препаратів опіоїдної групи.


“Це треба зробити і я вважаю, що ми не можемо цьому зашкоджувати і навіть уповільнювати, адже стільки багато людей, майже 2 мільйона людей, які кожного дня відчувають біль”, – повідомив голова фракції “Слуга Народу”.


Давида Арахамію підтримав Михайло Радуцький (“Слуга Народу”), голова парламентського комітету з питань здоров’я нації. Він підтвердив, що легалізація медичного застосування “не має нічого спільного з так званим побутовим канабісом, який ми звикли бачити у кофешопах у Голандії чи в Сполучених Штатах”, а ліків на основі канабісу очікують 2 мільйони хворих українців.


“Ми точно вважаємо, що медичний канабіс має стати доступним в країні. Єдине – ми не хочемо поспішати”, – Радуцький також додав, що сьогодні лише у комітеті з питань здоров’я нації розглядається декілька законопроектів.

“Єдине, що ми не обіцяємо – зробити це у турборежимі”, – заявив голова комітету з питань здоров’я нації. За його словами питання будуть”дуже добре вивчати, щоб не дай Боже не зробити помилок, адже є неоднозначне сприйняття цього питання у суспільстві”.


“З іншого боку є учасники бойових дій, є онкологічні пацієнти, є люди з хворобою Альцгеймера, для яких ці препарати чи не єдині, які можуть облегшити їм життя і принести одужання”, – заявив Радуцький на брифінгу. “Ставимось до цього з великою відповідальністю, тому не чекайте від нас швидкого рішення. Але рішення буде і ми вважаємо, що ця ініціатива точно не є поганою для країни”.


За словами народної депутатки Ольги Стефанишиної (“Голос”) заявила, що українське суспільство майже на 60% підтримує ідею легалізації медичного використання канабісу і “наша спільна задача, щоб її підтримували 100% українців”.


“Більше 50 країн світу вже впровадили легалізацію медичного канабісу, серед них – розвинені країни світу, Франція, Канада та інші”, – заявила Ольга Стефанишина. “Ми готові долучитися до розробки цього законопроекту, щоб він дійно працював на життя і здоров’я пацієнтів”.

Відповідь на «Верховна Рада повертається до медичного канабісу. Що говорять депутати?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *