Понеділок, 30. Вересня 2019

Отруєння вейперів у США пов’язано з продуктами канабісу?

У Сполучених штатах 13 людей померли через загадкову хворобу легенів, якось пов’язану з вейпінгом. Федеральна влада звинувачує канабіс із чорного ринку.

У вересні ЗМІ повідомили про більше 800 американців, які захворіли, і 13 померлих від важкої респіраторної хвороби, очевидно пов’язаної з вейпінгом. Таємнича хвороба також перетворила легені підлітка з Іллінойсу на легені 70-річного чоловіка, повідомляє The Guardian.


Минулого тижня звіт Центру контролю та профілактики захворювань США (CDC) спричинив значний резонанс: федеральні чиновники заявили, що переважна більшість загадкових захворювань легень через вейпінг, повʼязана не з нікотином, а з продуктами конопель з чорного ринку. Про це повідомляє Washington Post. Згідно заяви CDC, більшість з тих, хто звернувся за допомогою до лікарів через хворобу легень, використовували для вейпінгу продукти канабісу, надмірна концентрація яких і могла стати причиною проблем зі здоров’ям.

Продукція для вейпінгу на полиці магазину Gotham Vape у Нью-Йорку (Photo by Spencer Platt/Getty Images)

Напередодні експерти американського уряду оголосили про заборону ароматизованої нікотинової рідини для паління. Як з’ясувалося зараз, проблема полягає не у впливі ароматизаторів, а у споживанні рідини, що містить тетрагідроканабінол (ТГК), психоактивний компонент канабісу.


CDC у своєму звіті повідомляє, що хворобу легень мали 806 людей у ​​46 штатах, загинуло 13. З пацієнтів, які повідомили про те, який продукт вони використовували для куріння, лише 16% сказали, що вживають тільки нікотин.


Фахівці стверджують, що їхня кількість, ймовірно, ще менша, оскільки люди неохоче визнають, що вживають канабіс.


Картриджі, що містять ТГК, можна купити законно через диспансери медичної марихуани в деяких штатах. Утім, існує й «чорний ринок» такої продукції. Користувачі в онлайн-спільнотах попереджають про небезпеку підроблених картриджів.

Вейп-картріджі з тетрагідроканабінолом називають ймовірною причиною захворювань легень.

Для конопляної галузі США ця паніка – перша значна криза, а також, вірогідно, і нова можливість. Згідно повідомленнь, продажі картриджів з продуктами канабісу для вапоризації впали на 15% у перший тиждень вересня. Але острах перед некондиційним і нелегальним продуктом, ймовірно, посилюватиме аргументи щодо повністю законного та регульованого ринку.


“Це складна ситуація”, – прокоментувала Саллі Ніколс, керівник каліфорнійської компанії, що виробляє картриджі з продуктами канабісу Bloom Farms.


На тлі зростання тривоги з приводу захворювань легень штати поспішають запровадити заборони та обмеження щодо вейпінгу. У п’ятницю губернатор штату Вашингтон Джей Інлі доручив чиновникам ввести надзвичайну заборону на ароматизовані вейп-продукти – як з нікотином, так і ті, що містять THC. Він також заявив, що буде наполягати на ухваленні закону, щоб така заборона стала постійною.


Губернатор штату Род-Айленд Джина Раймондо підписала розпорядження про заборону продажу ароматизованих електронних сигарет на всій території штату. Державні чиновники заявили, що регламент буде чинним протягом чотирьох місяців і може бути продовжений ще на два місяці. У штаті Массачусетс, губернатор Чарлі Бейкер оголосив чотиримісячну заборону на всю продукцію для вейпінгу. Мічиган та Нью-Йорк також забороняють продукти з ароматизованими електронними сигаретами.


Найбільша в світі мережа оптової та роздрібної торгівлі Walmart напередодні повідомила, що припиняє продаж електронних сигарет. Рішення Walmart було прийнято на тлі нових повідомлень про потенційні ризики для здоровʼя, повʼязані з вейпінгом.

Невідома хвороба легень змусила уряди штатів ввести заборону на вейп-продукти


Тим часом Центр контролю та профілактики захворювань США закликав людей взагалі не вейпити, а особливо уникати картриджів з THC, поки про причини загадкових отруєнь не буде відомо більше. Хоча чиновники зізнаються, що досі не мають певності в тому, які саме хімічні сполуки стоять за хворобою.


Про одного із загиблих відомо, що він здійснював покупки в ліцензованому диспансері з канабісом (в штаті Орегон), в інших випадках зв’язків з ліцензованих виробників канабісу не встановлено . Здається, існує широка згода, що найризикованішою поведінкою є використання вейп-концентратів, придбаних на нелегальному ринку.


Але споживачі не обов’язково знають, чи використовують законний товар чи нелегальну підробку. В США поширені підробки вейп-картриджів із THC, які є законними в Каліфорнії. Також вони поширюються і за межами штату. Чиновники штату Каліфорнія та Орегон рекомендують споживачам припинити вживання будь-якої вейп-продукції, поки хворобу не буде достатньо досліджено. Массачусетс на чотири місяці заборонив продаж усієї вейп-продукції, навіть попри очевидний ризик для споживачів повернутися до більш ризикованих нелегальних товарів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *