Середа, 25. Вересня 2019

Конопляні ліки від епілепсії вже офіційно в Європі

Європейська комісія видала компанії GW Pharmaceuticals дозвіл на продаж препарату Epidiolex, на основі екстракту канабісу. Це відкриває конопляним лікам шлях до 28 країн з населенням у 500 млн.

Про отримання дозволу GW Pharmaceuticals на маркетинг у Євросоюзі першого медичного препарата, виготовленого з коноплі, повідомив СNBC керівник компанії Джастін Говер.

Виконавчий директор GW


“Тепер у нас у Європі 28 країн, де схвалено Epidiolex”, – сказав Говер в інтерв’ю програмі “Шалені гроші”. “Ми будемо запускатись у цих країнах протягом наступних одного-двох років. Європейський ринок це 500 мільйонів людей, і ми дуже цьому раді”.


Передбачається, що вже цього року препарат отримають пацієнти у Франції, Німеччини та Великобританії, а у 2020 заплановані продажі у Іспанії та Італії. Epidiolex це розчин чистого канабідіолу, отриманого шляхом екстракції з рослини канабіс.


Вперше ці ліки на основі СВD було запущено на фармацевтичному ринку США наприкінці 2018 року після того, як федеральний уряд затвердив його для лікування лікування фармакорезистивних форм епілепсії, в тому числі і в дітей від 2 років. Вже у першій половині 2019 року GW Pharma продавала свій пероральний розчин під торговою маркою Epidiolex понад 12 000 пацієнтів у США. За розрахунками британської фармацевтичної компанії лише в Америці з епілепсією живе 3,4 мільйона людей.


Epidiolex став першим медичним препаратом на основі канабісу, затвердженим FDA. Згодом легальне використання у США більшості продуктів на основі канабідіолу стало можливим після того, як президент Дональд Трамп у грудні 2018 року підписав закон, який викинув промислову коноплю (із смістом тетрагідроканабінолу меншим за 0,3%) зі списку речовин, контрольованих федеральним урядом.


“Як батько, дивлячись на дітей, які щодня страждають від судом, у яких вичерпані всі доступні методи лікування … це почуття справжньої безнадії [у сім’ях], і я думаю, що Epidiolex відновив цю втрачену надію”, – сказав Говер.

Бруно отримує ліки, яких потребує. CBD-препарати в окремих штатах США узаконено ще в 2015, але знадобилось ще два роки, поки ліки почали надходити до пацієнтів (Фото miamiherald.com)

Як повідомлялось, інвестувати у розробки препарату на основі канабіноїду рослинного походження фармацевтичні компанії надихнули в тому числі і намагання тисяч батьків знайти ефективне лікування для своїх дітей з епілепсією, які отримували позитивний терапевтичний ефект від вживання екстракту канабідіолу. Найвідомішою з таких історій залишається одужання маленької Шарлоти Фігі.


Як повідомлялось, українка Ольга Ткаченко, мама дівчинки з епілепсією закликала народних депутатів ухвалити закон про медичний канабіс: “Можливо, це найважливіше, що вони зроблять у своєму житті”.


У грудні 2018 року видання “Український медичний часопис” узагальнило результати досліджень терапевтичних та побічних ефектів застосування канабідіолу в терапії дитячої епілепсії. За актуальними статистичними оцінками, епілепсія – захворювання, яке зачіпає більше 50 млн людей по всьому світу, з яких третина має форми патології, резистентні до терапії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *