Четвер, 12. Вересня 2019

Канабіс на 50 млн євро: арифметика поліції викликає питання

“Елітні сорти канабісу” по 100 гривень за грам? Розбираємось, що не так у поліцейській сенсації про “найбільшу плантацію марихуани” на Прикарпатті.

12 вересня у Косівському районі Івано-Франківської області в результаті рейду силовиків було викрито велику теплицю, де незаконно вирощували коноплі. Про спецоперацію стало відомо про відразу з кількох джерел. Першим про це написав у Facebook голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Денис Шмигаль. О сьомій ранку чиновник повідомив про 90 тисяч кущів і півтони “готової продукції”, а також першим оголосив загальну оціночну вартість вилученого – 50 млн євро.



“Яблунів – це вам не Амстердам! Результат спільної роботи поліції та СБУ із залученням спецпідрозділів! Найбільша плантація коноплі в історії Прикарпаття: 4 гектари, 90 тисяч кущів, 0,5 тони готової продукції – оціночна вартість цього всього не менше 50 млн.євро!”, – написав Шмигаль.

В офіційному повідомленні Служби Безпеки України говориться, що “діяльність організованої групи, яка налагодили масштабне вирощування марихуани та її хімічної обробки”, блокували працівники СБУ. Про участь у спецоперації інших силових відомств у повідомленні СБУ не згадується. Але у цьому повідомленні приводяться зовсім інші, ніж у Шмигаля, цифри.


Так прес-служба СБУ повідомляє, що рослин вирощувалось “майже 100 тисяч”, а подрібненої рослинної маси коноплі знайдено “загальною вагою понад тонну”. “Вартість виготовленого з цієї сировини наркотику на чорному ринку становила б понад п’ятдесят 50 мільйонів євро”, – зазначається у повідомленні Служби Безпеки України.

У свою чергу сайт Національної поліції України називає спецоперацію здобутком поліцейських. “Поліцейські спільно зі співробітниками СБУ викрили злочинну групу на організації масштабної нарколабораторії”, – зазначається на сайті НПУ. Національна поліція публікує власні фото з місця злочину, цитує прес-реліз СБУ, але “більш ніж одну тону” канабісу з Косівщини об’єднує з двома іншими вилученнями канабісу. Це дозволяє МВС звітувати відразу про “дві тони канабісу”.


“Поліцейські викрили масштабні нарколабораторії та вилучили великі партії наркотичної речовини в Івано-Франківській, Київській та Луганській областях. Тільки на Прикарпатті вартість вилучених наркотиків на «чорному» ринку становить понад 50 мільйонів євро”, – говориться у повідомленні.

“0,5 тон канабісу” за версією Дениса Шмигаля. Фото з Facebook губернатора Прикарпаття, яке не фігурує у фотозвітах СБУ та Національної поліції

Сайт Національної поліції слідом за СБУ повторює ціну, за яку буцімто збувалась готова продукція. “Кілограм готового наркотику організатори збували за 3,5 тисячі євро”, говориться у повідомленні Національної поліції.


Відтак, якщо вірити силовикам, один грам “елітного канабісу з підвищеним вмістом тетрагідроканабінолу” коштує сьогодні на Прикарпатті 3,5 євро або 100 гривень.


Але найголовніше питання навіть не кількості рослин, і навіть не розбіжностей у вазі вилученого (0,5 тон за версією Шмигаля та “понад 1 тону” за версією СБУ). Вилучена “готова продукція” по різному виглядає у Facebook держчиновника та у фотозвітах силовиків. “Подрібнена рослинна масу коноплі загальною вагою понад тонну” на фото Національної поліції знаходиться у поліетиленових пакетах блакитного та чорного кольору. За фото-версією СБУ це ті самі мішки, а також суцвіття канабісу в процесі сушки.

Фото вилученої у с. Яблунів 12 вересня”готової продукції” за версією СБУ (фото Служба Безпеки України)

Натомість “0,5 тони готової продукції” за версією голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації виглядають, як  картонні ящики з конопляною тирсою (відходи виробництва), недбало складені біля стіни. Також зазначене фото взагалі не фігурує у фотозвітах правоохоронних структур.


Як повідомлялось, найдешевшою “елітною марихуаною” за звітами МВС до сьогодні залишається канабіс, вилучений у Жашкові Київської області. Проаналізувавши повідомлення на офіційному сайті Нацполіції користувачі соціальних мереж встановили, що її вартість складає близько 25 гривень за один грам.

Відповідь на «Канабіс на 50 млн євро: арифметика поліції викликає питання»

  1. Кудесник

    Жашков находится в Черкасской области

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *