Субота, 7. Вересня 2019

Технічні коноплі в Україні рентабельні лише на 50%?

Якщо зняти бездумні обмеження промислові коноплі зможуть приносити до 100 тисяч доларів з одного гектару. Так вважають експерти.

За розрахунками фахівців консалтингової компанії Pro-Consulting рентабельність виробництва технічних конопель сьогодні досягає 50%. Про це повідомляє прес-служба компанії.


«Вітчизняні фермери ще не оговталися від удару по конопляному бізнесу, який завдала огульна антинаркотична кампанія, і в даний час цією культурою засіяно в Україні всього близько 4 тис. гектарів земель. Те, наскільки це не відповідає потенційним можливостям країни в цій сфері, видно при порівнянні з аналогічним показником України до здобуття незалежності. Тоді, Українська РСР мала посіви конопель загальною площею 120 тис. га і 35 заводів по її переробці. Сьогодні все це втрачено, але цілком може бути відроджено на новому якісному рівні», — йдеться в повідомленні.

Технічні коноплі в Україні рентабельні на 50% (фото agrosphera )


На думку аналітиків, використавши хороший бізнес-план організації вирощування конопель, український фермер тільки на насінні може заробляти $500-700 на гектарі, додавши до цього переробку соломи (трести), він буде отримувати ще $2000 з га.


Якщо ж на законодавчому рівні буде знята заборона на вирощування наркотичної коноплі в медичних і рекреаційних цілях, то рентабельність конопляного бізнесу просто зашкалить. Адже на суцвіттях і листі конопель можна отримувати до 100 тис. доларів з гектара, вважають експерти.


У той же час, згідно розрахунків видання Агросфера, загальні виробничі витрати на вирощування конопель в Україні, становлять близько 3500-4500 гривень на один гектар, а рентабельність сягає 100%. Тобто, технічні коноплі здатні конкурувати за рівнем рентабельності з однією з найефективніших культур України – соняшником.


В середньому, на один гектар потрібно близько 100 кілограмів насіння. Таким чином, на 10 гектарів потрібно 1 тонна насіннєвого матеріалу.


Найдовший період дозрівання промислових конопель – 120 днів, тобто посіяна на початку березня коноплі вже дасть урожай влітку, зазначає видання.


Як відомо, український депутат виступив за скасування обмежень з вирощування промислових конопель.


Як повідомлялось, президент США Дональд Трамп підписав “Фермерський Білль” – комплекс поправок до законів, що зокрема легалізує на федеральному рівні вирощування промислових конопель.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *