Неділя, 1. Вересня 2019

Новий Кабмін: прогнози для медичного канабісу (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Уляни Супрун в уряді більше немає. Зате там залишився Арсен Аваков, який досі успішно блокував легалізацію медичного канабісу.

В ніч на 30 серпня Верховна Рада проголосувала за новий склад Кабінету міністрів України. У списку міністрів прогнозовано залишився Арсен Аваков – на чолі МВС. Напередодні під офісом президента відбулась масова акція “Аваков – чорт!“, де Зеленського закликали не робити повторного призначення токсичного чиновника.

Учасники акції “Аваков – чорт!” використали піротехніку під стінами офісу президента 28 серпня 2019 року (фото 24.ua)

Міністром охорони здоров’я в новому уряді стала Зоряна Скалецька (Черненко). Це призначення не обійшлося без скандалу: журналісти зафіксували он-лайн переписку, де голова парламентського комітету здоров’я нації Михайло Радуцький (Слуга Народу) доводив, що Зоряна Черненко “його людина”.

Переписка депутата Михайла Радуцького щодо кандидатури Зоряни Скалецької (Черненко) на посаду міністра охорони здоров’я (фото Цензор.НЕТ)

Зоряна Скалецька (Черненко) – випускниця Києво-Могилянської Академії, професорка, спеціалістка із медичного права. Відома також своєю позицією щодо закону про медичний канабіс. Позицію свою Скалецька (Черненко) озвучила у квітні 2019 року, коли петиція на сайті Верховної Ради про необхідність врегулювати медичний канабіс законом зібрала 25 000 голосів, а очільниця МОЗ Уляна Супрун ці вимоги рішуче підтримала. Спеціалістка з медичного права Зоряна Черненко виступила з критикою Супрун і зокрема проти ідеї врегулювати використання через ухвалення закону. На її думку, це питання давно могло бути вирішене на рівні уряду, внесенням змін до Постанови №770-2000-п КМУ. Про це Зоряна Черненко прямо заявила у програмі “Політика Здоров’я” на телеканалі NewsOne.


“Ці всі питання, а це всього навсього постанова Кабміну, яка розділяє [наркотичні речовини] на три групи, і це всього навсього ініціатива того самого міністерства. Яке піднімає питання в уряді, піднімає питання створення робочої групи з МВС, переконання МВС на рівні Гройсмана і уряду, що це потрібно змінити, всі інші процедури… І переводимо [канабіс] в категорію до морфіну. Це все просто робиться і давно вже могло зробитися”, – заявила Зоряна Скалецька (Черненко).

Тим часом 30 серпня стало останнім робочим днем для Уляни Супрун, як очільниці МОЗ. Цього дня, відповідно до закону, вона написала заяву про звільнення на ім’я нового прем’єр-міністра Олексія Гончарука. А на прощальній зустрічі з колективом міністерства зробила сенсаційну заяву.

За її словами, всі спроби МОЗ України врегулювати використання канабісу в медицині блокувались відомством Арсена Авакова. Cпроби міністерства охорони здоров’я перенести канабіс до теблиці II (контрольований обмежений обіг) у Переліку наркотичних речовин блокувалися на засіданнях уряду міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим.

Уляна Супрун спілкується з журналістами на ганку МОЗ 30 серпня 2019 року (фото Конопляна Правда)

“Ми в останнє засідання уряду подали зміни до постанови [КМУ, №770-2000-п], щоб медичний канабіс став доступним для пацієнтів. Всі погодили: СБУ, МЕРТ, Мінфін, ми… Єдиний, хто заблокував, це був Аваков і МВС”.


Зараз канабіс знаходиться у таблиці I переліку, що унеможливлює його використання, як лікарського засобу, а також блокує наукові дослідження терапевтичного потенціалу канабіноїдів. Уляна Супрун також заявила, що спроби внести зміни до постанови були неодноразовими.


“Два рази ми передавали це і два раза вони відмовилися [погоджувати], бо казали, що треба змінити кримінальний кодекс”, – говорить Супрун. “Але це неправда, бо це медичний канабіс, так само, як інші наркотики, що є ліками, він може контролюватися через Держлікслужбу. Тож можете подякувати пану Авакову за те, що немає медичного канабісу зараз в Україні, доступного для наших пацієнтів”.


Це поки найкраща відповідь на питання, чи справді вирішити проблему медичного канабісу на рівні міністерства і уряду “легко і просто”, як про це у квітні заявляла Зоряна Скалецька (Черненко), тепер – наступниця Уляни на чолі МОЗ.


Як повідомлялось, у фракції “Слуга Народу” досі не мають рішення з приводу медичного канабісу. Про це 3 вересня заявив голова парламентського комітету здоров’я нації Михайло Радуцький.


На прес-конференції у міністерстві охорони здоров’я 4 вересня Зоряна Скалецька прокоментувала інформацію про те, що колишній керівник МОЗ Уляна Супрун виносила на засідання уряду питання легалізації медичної марихуани, однак міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заблокував ініціативу. Про це повідомляє РБК-Україна.


“Що стосується позиції Авакова щодо каннабісу … ми переговорили в парламенті. Дійсно, є питання, але це не означає, що воно категоричне. Ми повинні просто опрацювати цей момент більш детально, з максимальним обґрунтуванням питання медичного застосування. Якщо ми обґрунтуємо, я думаю, у нас може бути конструктивна розмова. Якщо ми говоримо про законопроект, який був у Раді, то щодо нього багато питань… Наскільки мені відомо, у депутатів фракції “Слуги народу” є свої ідеї з цього питання. Тому можливо ми побачимо ще один законопроект у цій сфері”, – зазначила Скалецька.

Відповідь на «Новий Кабмін: прогнози для медичного канабісу (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *