Понеділок, 26. Серпня 2019

Каліфорнія: “повна легалізація” не виправдовує сподівань?

Штат не отримує очікуваних податків від рекреаційного канабісу. Бізнес звинувачує надмірну зарегульованість ринку.

У другому кварталі 2019 року від акцизів на канабіс штат Каліфорнія отримав лише 74,2 мільйона доларів США і ці цифри не відповідають прогнозам, які озвучувались ще місяць тому.


Коли за перші три місяці 2019 року надходження від індустрії канабісу склали 63,1 мільйони доларів США, це змусило губернатора Гевіна Ньюсома переглянути очікування свого відомства. Тепер бюджетний план очікує ще більш кардинальна ревізія.


“У січні бюджет губернатора Ньюсома прогнозував 355 мільйонів доларів США та 514 мільйонів доларів США надходжень від акцизного податку на бюджетні 2019 та 2020 роки відповідно”, – повідомляє Capital Public Radio.


У травні офіс губернатора знизив очікування від акцизного податку на канабіс – до 288 мільйонів доларів у поточному фінансовому році та до 359 мільйонів доларів у 2020 році.

Ринок легальної марихуани в Каліфорнії зростає повільно, а незаконний ринок все ще складає 53% ( Фото: Elijah Nouvelage/Reuters )

Порівняно з іншими штатами, ринок легального канабісу в Каліфорнії впав, а не злетів. Відколи штат у 2018 році перейшов від слабко регульованої системи медичної марихуани до повністю регульованої системи роздрібної торгівлі канабісом для всіх повнолітніх, у Каліфорнії фіксують зниження законних продажів до 2,5 мільярдів доларів, приблизно з 3 мільярдів доларів роком раніше.


З огляду на кількість населення Каліфорнія показала майже найгірші показники доходів від канабісу серед штатів, де цей бізнес легальний. За даними Інституту податкової та економічної політики випереджає Каліфорнію в цьому антирейтингу лише штат Масачусетс.


Результат податкової політики у Каліфорнії – протилежний від піків успішності, що спостерігалися в Колорадо, Вашингтоні та Орегоні після того, як ці штати легалізували свої ринки рекреаційної марихуани.


“Сталося те, що ці ринки, як правило, подвоїлися протягом першого року”, – говорить Том Адамс, експерт компанії BDS Analytics. У цих трьох штатах, за його словами, вони “на три роки поспіль складають від 50 до 90 відсотків річного приросту”.


Серед факторів, які “стримують” Каліфорнію, Адамс називає надмірну зарегульованість. Ліцензовані магазини важко знайти, оскільки багато місцевих районів відмовилися дозволити роздрібним торговцям відкриватись попри всі необхідні податкові та регуляторні витрати. Окрім цього Каліфорнія накладає низку зборів на конопляну індустрію.


“У Каліфорнії це, як правило, від 9 до 11% податку з роздрібної торгівлі”, – розповідає Адамс. Але органи місцевого самоврядування можуть вводити власні податки на продукти з конопель, і ці ставки сильно різняться.


Каліфорнія також вводить акцизний збір у розмірі 15%, а також податок з вирощування в розмірі 9,25 доларів, який виробники повинні сплачувати за кожну унцію висушених суцвіть канабісу.


Експерт критикує податкову політику, яка ґрунтується на вазі, а не на ринковій ціні, яка коливається: «Замість податку на прибуток, ви йдете з податком за унцію, і це дуже швидко стає боляче».


Через високі податки на легальному ринку та нові вимоги щодо отримання щорічної картки медичної марихуани, багато споживачів канабісу в Каліфорнії звертаються до послуг ринку нелегального. За останній рік кількість споживачів лікарських засобів різко скоротилася, зазначає експерт. За словами Адамса державна політика контролю рекреаційної марихуани окремо від медичною або збільшила витрати, або змусила деяких торговців взагалі відмовитися від медичного ринку.

Найбільший штат за кількістю населення, Каліфорнія зовсім не чемпіон з податків на канабіс (Джерело: ITEP)

Втім, попри виклики ринку, на початку серпня у BDS Analytics оприлюднили звіт, який передбачає зростання продажів канабісу в Каліфорнії на 23%. Тобто, згідно прогнозу, у 2019 році ринок має зрости до 3,1 мільярда доларів, а до 2024 року – до 7,2 млрд доларів. Прогнозується також, що незаконний ринок все ще становитиме 53% усіх продажів канабісу в Каліфорнії.


“Штати, де регуляторна політика більше спрямована на підтримку бізнесу, очікують незаконні продажі на рівні менше 30%”, – говориться у звіті компанії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *