Четвер, 15. Серпня 2019

Псоріаз. Як допоможе медичний канабіс?

Псоріаз – невиліковна хвороба. Ліки, що полегшують її перебіг, часто мають жахливі побічні ефекти. Інші – втрачають ефект. У пошуках дієвих методів вчені звертають увагу на коноплі.

За інформацією Міжнародної федерації асоціацій псоріазу, середній показник поширеності псоріазу становить 3-4%. А загалом у світі на псоріаз хворі 100 мільйонів осіб, причому у кожного третього пацієнта діагностують важкий або середньої важкості перебіг захворювання. В Україні відсутня достовірна статистика захворюваності на псоріаз. На обліку перебувають близько 102 тисяч пацієнтів, в тому числі – близько 7 тисяч дітей. Але за різними джерелами реальне число українців, яких зачепили прояви псоріазу, може складати 1,5 мільйони.


“Ти прокидаєшся вранці, а в тебе жахливо болить нога. Тому що там, де вона кріпиться до тулуба, за ніч виникла тріщина у шкірі. І тепер звідти тече кров і тобі боляче. Зробити з цим нічого не можна. Хіба що засипати присипкою і піти на роботу, посміхаючись. Або ти приходиш з роботи і розумієш, що на скроні щось тепле. Ти лізеш туди рукою, а там цівка крові, тому що шкіра за вухом луснула, висять струпи і все свербить. А знаєте, як воно свербить? Краще ніколи не знати, як свербить псоріаз”.


Так журналіст Євген Спірін описує протистояння з невиліковним автоімунним захворюванням. А також – свій досвід самолікування канабісом.

Найефективнішою у послабленні симптомів псоріазу на сьогодні вважається так звана біологічна терапія. Це застосування дорогих препаратів, які діють прицільно на вузькі ланки імунної системи, що нібито запускають псоріаз. Курс такої терапії коштує тисячі доларів, тому доступний небагатьом. “Традиційним” засобом, який може забезпечити українська система охорона здоров’я, залишаються гормональні глюкокортикостероїдні протизапальні засоби.


“Що можна зробити із псоріазом? Нічого. Ти лузер, якщо у тебе псоріаз”, – пише Євген Спірін.” Живи з цим. Все. Ліків немає, досліджень немає. Боляче? Що ж, до весілля заживе…”


Журналіст розповідає, як зовсім випадково відкрив, що свербіж і тривожність може “прибрати”… марихуана. Якийсь сорт краще, якийсь гірше. Але через кілька років експертиментів він зрозумів, що найкраще йому допомагають сорти, в яких генетично превалює Cannabis Sativa.


“Що це значить? Це значить, що 3-4 мікродози трави на тиждень дозволяють людям із псоріазом нормально жити і не запасатися бинтами і ватою”, – зазначає Спірін. Але визнає, що проблема залишається. В Україні немає досліджень медичних властивостей конопель, а закон про медичний канабіс так і не ухвалили. “Може нова Рада доведе цю справу до кінця і ми нарешті почнемо жити?”, – запитує журналіст.


Наукові дослідження у інших країнах звертають увагу на здатність активних компонентів канабісу впливати на стан хворих через вплив на ендоканабіноїдну систему людини. Доведеною є здатність канабіноїдів впливати на імунну систему, запалення, апетит, фертильність та настрій.

Зокрема, канабіноїди мають терапевтичну дію, знімаючи запалення, як симптом псоріазу та псоріатичного артриту.


Так,  досліження 2009 року показало, що окремі канабіноїди, включно з тетрагідроканабінолом, мають здатність регулювати активність нервової та імунної системи, а також зменшувати запалення.


Інше дослідження, проведене у 2016 році, відкриває, що канабіноїди можуть принести користь людям з псоріазом, впливаючи на взаємодію імунної та нервової систем організму.

У людей з псоріазом клітини шкіри розмножуються занадто швидко. Канабіноїди можуть уповільнити ріст клітин, а відтак і зменшити їх накопичення на поверхні шкіри.


У 2007 році дослідження виявило, що канабіноїди дельта-9-тетрагідроканабінол, каннабідіол, канабінол та канабігерол показали хороший ефект в уповільненні росту клітин у зовнішньому шарі шкіри, так званих кератиноцитів. Дослідники припустили, що ці канабіноїди можуть відігравати роль у лікуванні псоріазу.


Огляд 2016 року підтвердив таке припущення, повідомвши, що канабіноїди можуть бути корисним лікуванням псоріазу.


Наука також підтвержує здатність канабіноїдів полегшувати свербіж, який виникає при певних захворюваннях шкіри, включаючи псоріаз.


Огляд 2017 року, де вивчалась актуальність каннабісу в дерматології, зазначає, що крем із вмістом пальмітоілетаноламід (ПЕА), який впливає на канабінохдні рецептори людини СВ1, зменшував свербіж у людей з пруріго, простим лишаєм та свербінням.


Автори припустили, що канабіноїди можуть зіграти роль у зменшенні свербежу.


Дослідження на мишах 2016 року виявило, що рецептори канабіноїдів відіграють певну роль у регенерації шкіри при відновленні ран. Вчені також визначили деякі протизапальні властивості канабіноїдів. У висновку містився прогноз, що в майбутньому застосування канабіноїдів може допомогти вилікувати відкриті рани, які викликає псоріаз.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *