Неділя, 11. Серпня 2019

Люксембург легалізує канабіс: “Час спробувати щось інше”

Люксембург планує узаконити рекреаційне вживання канабісу, Міністр охорони здоров’я Етьєн Шнайдер дав Euronews роз’яснення з цього приводу.

За планами уряду Люксембург протягом двох років дозволить вживати канабіс своїм повнолітнім громадянам. Правила вирощування та розповсюдження марихуани визначатиме спеціальне агентство. Отримані податки від виробництва та торгівлі марихуаною у Люксембурзі планують спрямувати на боротьбу та попередження залежності від наркотиків.


Як відомо, конвенція ООН забороняє вирощування та розповсюдження канабісу, за виключенням наукових та медичних цілей. Реформа наркополітики Люксембурга полягатиме у заміні заборони немедичного вживання канабісу на державне регулювання. Тобто Люксембург, залишаючись учасником конвенцій ООН, діє з усвідомленням, що його реформи неминуче йтимуть врозріз з конкретними статтями цих конвенцій.


Люксембург нині закликає європейське співтовариство взагалі переглянути заборони, які, на думку міністра охорони здоров’я Люксембурга Етьєна Шнайдера , не працюють останні 50 років. Він вважає, що заборона робить наркотичні речовини ще більш цікавими для молоді.


“Після десятиліть репресивної політики ми визнали, що ця політика не працює, що не виправдала очікувань. Отже, час змінити міркування, змінити наші концепції та спробувати щось інше”, – повідомив Шнайдер, який також є віце-прем’єр-міністром Люксембургу. Далі публікуємо повний переклад інтерв’ю, яке Шнайдер дав Euronews.

Етьєн Штайдер, віце-прем’єр-міністр Люксембургу ( Photo: Christophe Olinger )

Чи можете ви, будь ласка, окреслити заплановані зміни законодавства Люксембургу щодо канабісу?


Уряд Люксембургу у своїй коаліційній угоді минулого року планував легалізувати не тільки медичний канабіс, який є в Люксембурзі з січня цього року, але і немедичне вживання канабісу протягом наступних років.


Восени ми разом із міністром юстиції подамо проект до уряду. Якщо він отримає схвалення, ми розпочнемо законодавчий процес щодо легалізації споживання, виробництва та розповсюдження канабісу на території Люксембургу.


Які ключові моменти законопроекту?


Як я вже говорив, ідея легалізувати немедичне вживання канабісу в Люксембурзі означає, що весь ланцюжок виробництва і збуту доведеться створити також у Люксембурзі.


Але ми дуже добре знаємо, що сусідні країни, включно з Францією, не дозволяють рекреаційний канабіс. Тож ми застосуємо цей новий закон, але за умови, що канабіс можна буде продавати лише мешканцям Люксембурга. Не-резидентам не продаватимуть, щоб запобігти канабіс-туризму.


Тож лише дорослі зможуть законно купувати каннабіс?


Так однозначно, це буде лише для дорослих.


Те, що ми хотіли б зробити, метою легалізації – це дійсно поставити споживання та виробництво канабісу під контроль держави, включно з виробництвом і поширенням на національному рівні, гарантуючи таким чином якість продукції.


Насправді, це політика, спрямована на вилучення споживачів із незаконного ринку, щоб боротися зі злочинністю, пов’язаною із поставками канабісу. Водночас – запобігатиме контактам молодих людей із цим кримінальним середовищем, де вони також, ймовірно, можуть мати доступ до інших наркотиків.


Тож ми хотіли б запобігти цій проблемі для молоді. І як ми дуже добре бачимо, що часто є молоді люди, які ще є неповнолітніми, які також хотіли б вживати канабіс. Ми не будемо його легалізувати для неповнолітніх, але декриміналізуємо його зберігання в певних межах і без законного права це купувати, звичайно.


Щодо доходів від продажу канабісу. Уряду зрозуміло, що всі ці суми має бути ре-інвестовано, як пріоритет, для запобігання, обізнаності та опіки в широкій сфері залежності.


Таким чином, мета справді полягає не в поповненні державного бюджету, а в зміні нашої політики щодо наркотиків. Оскільки після десятиліть репресивної політики ми визнали, що ця політика не працює, вона не виправдала очікувань. Тож саме час змінити мислення, змінити наші концепції та спробувати щось інакше. Люксембург надихнула канадська модель, тож саме цю модель ми і запровадимо.


Які терміни запланованих змін до законодавства? Ви сказали, що цей законопроект буде подано восени?


Насправді ми з міністром юстиції вже працюємо над концепцією, і ця концепція буде представлена уряду цієї осені.


Лише після того, як ми отримаємо згоду уряду, робота над законопроектом зможе розпочатися. У світлі консультативного та законодавчого процесу, який нам потрібно пройти, я думаю, що мине мінімум два роки, поки ми будемо готові розпочати легалізацію рекреаційного канабісу в Люксембурзі.


Чи передбачаєте ви, що законопроект буде прийнятий легко? Які можливі перешкоди?


Скажімо, є міжнародні зобов’язання Люксембургу, з якими у нас будуть проблеми. Тобто, ми не будемо повністю відповідати всім його аспектам, якщо будемо виконувати це законодавство.


Але це те саме, що було в Канаді, через це пройшли окремі штати США, і проблем було не так вже й багато. І я знаю, що всередині цих міжнародних організацій є роздуми, щоб рухатись у цьому напрямку.


Чи матимете ви більшість, щоб прийняти такий закон?


Так! Дивіться, це проект уряду. Уряд має більшість [у парламенті], і він неодмінно знатиме, як прийняти цей закон.


Чи існує у суспільстві єдність щодо ідеї легалізації канабісу?


Це дискусія, яка розпочалася кілька місяців тому. Я не бачу занадто багато перешкод у люксембурзькому суспільстві, Відгуки, які ми мали до цього часу, були досить позитивними. Тому я не очікую занадто великого протистояння від люксембурзького суспільства, воно дуже прогресивне.


Чи правда, що Люксембург також хоче заохотити своїх європейських сусідів пом’якшити своє законодавство щодо канабісу?


Ми не втручатимемось у політику наших європейських сусідів, поважаємо національні позиції кожної країни. Але ми просто зауважуємо, що ця політика останніх десятиліть щодо наркотиків не працювала і, щоб вирішити проблему, можливо, доведеться винайти щось інакше.


Ось чому я в найближчі місяці, безумовно, вестиму дискусії зі своїми європейськими колегами, особливо з трьох наших сусідніх країн – Франції, Бельгії та Німеччини. Ми будемо детально пояснювати, що ми робимо, і побачимо, що вони думають.


Це не питання втручання у їхню національну політику, а просто обговорення спостережень, зроблених нами в Люксембурзі, які також були зроблені в Канаді, в деяких штатах США, і які дозволяють припустити, що може бути цікаво подумати про нову політику щодо наркотиків.


Чи слід очікувати ефекту доміно? Якщо одна держава в ЄС легалізує канабіс, чи існує ризик, що інші також будуть змушені узаконити його обіг?


Це не буде для них примусом.


Але я скажу, що це було б непогано, тому що дослідження, які ми проводили з експертами, а також з лікарями, говорять нам, що нинішня політика не спрацювала, і, можливо, нам слід спробувати щось інше.


Так, я сподіваюся, що ця ініціатива Люксембургу матиме позитивний вплив і на інші країни Європейського Союзу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *