Неділя, 4. Серпня 2019

Тайланд: перші кроки медичного канабісу

Таїланд, де канабіс здавна використовували проти болю, узаконив марихуану для медичного використання та досліджень, щоб допомогти хворим і збільшити доходи сільського господарства.

Урядова фармацевтична організація (GPO) передасть міністерству громадського здоров’я перші 4500 пляшечок з олією канабісу. Вже 7 серпня ліки буде розподілено між лікарнями для понад 4000 зареєстрованих пацієнтів. Про це повідомляє Reuters з посиланням на представників уряду Таїланду.

Повідомляється, що всього програмою передбачено 10 000 упаковок по 0,5 мл, тобто ще 5500 пляшечок надійде в лікарні пізніше.

ЧИТАТИ: Малайзія і Таїланд роблять перші кроки до використання канабісу в медицині. 


Препарат передбачено для лікування пацієнтів, які страждають на нудоту від хіміотерапії, епілепсії, а також хронічного болю, повідомив на прес-конференції директор GPO Вітхун Данвібун. За його словами доступ до лікування отримають також пацієнти з хворобами Паркінсона та Альцгеймера, також медичний канабіс буде застосовано у паліативній допомозі.


Таїланд узаконив медичний канабіс у вересні 2018 і сировина для перших поставок – результат першого урожаю канабісу, який отримала державна компанія. Повідомляється, що у серпні GPO знову посадить коноплю, а до початку 2020 року планує розширити виробництво на тепличне вирощування, щоб отримувати 150 000-200 000 пляшок олії.

Для наукових досліджень канабісу у травні 2018 року вченим було передано поліцейський конфіскат. Так почалась реформа законодавства у Тайланді (Фото PRATCH RUJIVANAROM/THE NATION)

“Ми повинні пришвидшити виробництво, тому що наша пропозиція не встигає за попитом на ліки”, – повідомив Вітхун Данвібун.

Чиновник також зазначив, що протягом п’яти років на ринок Таїланду буде закрито доступ іноземним інвесторам та імпортерам канабісу. Мета такого кроку – допомогти внутрішньому ринку нарощувати потенціал та знання, сказав він.

ЧИТАТИ: Британець потрапив за грати на Балі. За медичний канабіс


Анутін Чарнвіракуль, тайський політик, який проводив агітацію за легалізацію марихуани, а зараз став міністром охорони здоров’я, заявив в окремій заяві в четвер, що канабіс потрібно використовувати лише в медичних цілях, а не для рекреаційних.

Передвиборча реклама партії, що виступає за легалізацію медичного використання канабісу, серед політичної агітації у Бангкоку, Таїланд. 15 лютого 2019 року (Фото: REUTERS/Soe Zeya Tun)

Міністр юстиції Сомсак Тепсутін натомість попередив, що вирощування та використання каннабісу чи його екстрактів, навіть для медичних цілей, залишається поза законом без спеціального дозволу влади.

Виданню BangkokPost, міністр нагадав, що Таїланд все ще учасником Єдиної конвенції про наркотичні засоби 1961 року, яка забороняє виробництво та постачання марихуани, за винятком ліцензії на конкретне цільове використання, наприклад, медикаментозне лікування чи наукові дослідження.

ЧИТАТИ: Південна Корея узаконила медичний канабіс


Тому уряд повинен суворо контролювати виробництво та використання канабісу для медичних цілей, щоб не допускати живлення чорного ринку надлишками сировини.

За словами міністра, доступ до медичного канабісу можуть мати лише лікарські установи, навчальні та науково-дослідні установи, пацієнти з рецептами від сертифікованих лікарів та сільськогосподарські підприємства зі спеціальною державною реєстрацією.

У Таїланді канабіс і надалі належить до категорії наркотиків 5, тож кожен, хто виробляє, імпортує чи експортує рослину без ліцензії, може бути засудженим до позбавлення волі від двох до 15 років та штрафу від 20 000 до 1,5 мільйона бат.

Міністр юстиції Таїланду Сомсак Тепсутін: незаконне використання канабісу і надалі кримінал (Фото Bangkok Post)

Зберігання до 10 кілограмів для комерційних цілей може призвести до тюремного терміну на 2-10 років та штрафу від 40 000 до 200 000 бат. Якщо вага перевищує 10 кілограмів, термін у в’язниці може скласти 15 років, а максимальний штраф – 1,5 мільйона бат.

Сомсак також запропонував пацієнтам, які шукають препарати канабісу, проконсультуватися з уповноваженими установами та ліцензованими лікарями. А також застеріг від покупок марихуани на чорному ринку.

ЧИТАТИ: “Депутати можуть врятувати мою дитину вже сьогодні”


“Зараз у нас є 400 ліцензованих лікарів та 2900 підготовлених лікарів народної медицини в лікарнях та медичних установах по всій країні, які можуть надати консультації”, – повідомив міністр.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *