Четвер, 1. Серпня 2019

Затримав патруль Нацгвардії. Чи це законно?

Конституція України прямо виключає використання військових формувань для обмеження прав і свобод громадян. Тому використання Нацгвардії “у якості поліції” суперечить Конституції.

Про це написав на сторінці Facebook журналіст і громадський діяч Тарас Ратушний.

Як відомо, Арсен Аваков підписав доручення “Про залучення сил та засобів Національної гвардії України до самостійного патрулювання населених пунктів”. До цього гвардійці через “особливу” ситуацію “особливого” періоду несли службу спільно зі співробітниками Національної поліції. Нам казали, що це вимушені заходи безпеки. Про загрозу терактів і “проникнення дрг” ми не чули давно. Але з 1 серпня містами України ходитимуть самостійні патрулі Національної гвардії України, часто – з собаками, а ніяких поліцейських з ними поруч не буде.


Що це означає? Нічого хорошого.


Так, це агонія реформи поліції. На вулицях працювати нема кому, “реформовані” більше не мають ілюзій і звільняються з патрульки. Відповідати на зростання злочинності нема чим, крім малокомпетентного, але дешевого замінника. “Пепеес” повертається і з ним всі переваги некомпетентного персоналу перед компетентним.

З 2016 року Нацгвардія залучалась до охорони порядку, але спільно з поліцією

Так, погіршення для організованого наркобізнесу не передбачається. Передбачається лише покращення. Доведено “пілотним” періодом, коли гвардійці патрулювали разом з поліцією. Звісно, іноді вилучали зброю. Але головний “улов” завжди був склад ч.1 309 ККУ, яку в нас можна шити за кілька грамів трави у кишені. В Нацгвардії це називають “хе-зе”, “характерне затримання”. Платники податків з 2016 по 2018 отримали в результаті “хе-зе” патрулів НГУ цунамі НИЗЬКОПРІОРИТЕТНИХ проваджень, які буквально заблокували судову систему. Коли тут карати справжню наркозлочинність?

ЧИТАТИ: Декриміналізація зберігання канабісу. Чому поліція “не готова” боротись з наркобізнесом? (ВІДЕО)


“Поводився підозріло, чим викликав увагу патрульних. У затриманого вилучили речовину рослинного походження сіро-зеленого кольору, схожу на особливо небезпечний наркотик канабіс”. Активність спільних патрулів досі давала до чверті всіх малозначних адміністративних і кримінальних проваджень за незаконне зберігання без мети збуту. А тепер їх буде вдвічі більше, якщо в поліції ще залишаться слідчі, готові приїздити на кожен виклик про “злочинних молодиків із бульбулятором”. Інакше, патрулю доведеться вирішувати долю затриманих …емммм… неформально.

Так, отримання матеріальної вигоди з народонаселення знову стане головним комунікаційним мотивом стражів порядку. І гальм цьому буде все менше, а можливостей все більше.

ЧИТАТИ: Заради статистики? Поліція фальсифікує справу проти інваліда (ВІДЕО)


Так, це правовий нігілізм. У Авакова аргументують, що відповідно до пункту 1 частини 1 статті 13 Закону України «Про Національну гвардію України» військовослужбовці Нацгвардії України під час залучення до виконання завдань з охорони громадського порядку мають право здійснювати превентивні та поліцейські заходи примусу відповідно до Закону України «Про Національну поліцію». Зокрема, у статті 31 закону передбачений такий перелік превентивних заходів:


– перевірка документів особи;

– опитування особи;

– поверхнева перевірка і огляд;

– зупинення транспортного засобу;

– вимога залишити місце і обмеження доступу до визначеної території;

– обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю;

– проникнення до житла чи іншого володіння особи;

– перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ;

– застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;

– перевірка дотримання обмежень, установлених законом стосовно осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, та інших категорій осіб;

– поліцейське піклування.

А ще Стаття 42 Закону України «Про Національну поліцію» визначає конкретний перелік поліцейських заходів примусу: фізичний вплив (сила), застосування спеціальних засобів та застосування вогнепальної зброї.

Тому, просто вдумайтеся! Чисто юридично (у розумінні Авакова) поліція нам в принципі і нафіг не потрібна. Тим паче, що так важко її реформувати. Неясно, навіщо на цю реформу стільки грошей викинули. Можна було зразу пошити гвардії синю форму і випускати з собаками на вулиці в порядку “залучення”. Одначе, це все Порошенко винен, але тепер Арсен Борисович сам собі цар гори?


Натомість використання Нацгвардії для виконання поліцейських функцій без супроводу професійних поліцейських суперечить Конституції України. Так вважає правозахисник Михайло Лебідь. “Дивимось ч. 1 ст. 1 Закону “Про Національну гвардію України” та ч. 4 ст. 17 Конституції”, – пише Михайло Лебідь.

ЧИТАТИ: Поліція похвалилась рішучим затриманням … крихти конопель (ФОТО)



Відомо, що Нацгвардію залучали до патрулювання вулиць і раніше: зазвичай разом з поліцейськими перебував військовий, який виконував вказівки правоохоронців. Тому відмінностей у поліцейському та нацгвардійському патрулі фактично не багато, проте вони є. Це зазначає Центр інформації про права людини.

“Принципова відмінність – порядок забезпечення наказу начальника. Поліцейські несуть виключно дисциплінарну відповідальність, тобто за невиконаний наказ поліцейського можуть звільнити. Для військовослужбовців за невиконання наказу настає кримінальна відповідальність. Якщо говорити дуже просто, то військові набагато менше думають про те, чи виконувати наказ”, – зазначив у коментарі Центру прав людини ZMINA юрист та виконавчий директор Правозахисної ініціативи Михайло Каменєв.


Під час патрулювання нацгвардійці виконуватимуть накази начальника поліції, водночас, як наразі відомо, до охорони порядку залучатимуть не контрактників, а строковиків. 


Картина: До виконання поліцейських функцій залучатимуть строковиків? (zmina.info раніше humanrights.org.ua)


Ще одним ризиком, як зазначають експерти, є різні вимоги до поліцейських та нацгвардійців.


“Щодо застосування превентивних заходів (перевірки документів, поверхневої перевірки, зупинки автомобіля), а також використання спецзасобів, то повноваження нацгвардійців аналогічні до повноважень поліцейських. Але от вимоги до нацгвардійця представитися і показати документи при зверненні до громадянина в законі України про Національну гвардію ви не знайдете. Також не дуже зрозуміло, що військові робитимуть, коли виявлятимуть адміністративне правопорушення”, – наголошує на одному з ризиків координатор моніторингових кампаній Асоціації УМДПЛ Сергій Перникоза.


Обидва експерти зазначили, що, незважаючи на те що в деяких законах прописано правоохоронні функції Нацгвардії, використання військових для охорони порядку суперечить політиці реформування поліції як демілітаризованого сервісного органу та Конституції. 


Частина 4 статті 17 Конституції забороняє використовувати військові формування для обмеження прав і свобод громадян. Патрулювання, під час якого можуть бути затримання, – це обмеження прав і свобод”, – підкреслює Каменєв. 

ЧИТАТИ: Дослідження: поліція краще бореться зі злочинністю, коли менше уваги звертає на коноплю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *