Середа, 24. Липня 2019

Канабіс – знеболювальне потужніше, ніж вважалось досі – вчені

Дослідження показали, що з активних речовин коноплі можна створювати протизапальні засоби у 30 разів потужніші за аспірин.

Дослідники канадського Університету Гвельфа виявили, що активна речовина конопель – канабідіол – може ефективно полегшувати біль і дає можливість створити потужні протизапальні засоби. Про це повідомляє SkyNews.

Дослідження канадських вчених відкриває дорогу потужним знеболювальним на основі канабісу

Відкриття розкриває потенціал для створення природних анальгетиків, які могли б забезпечити сильне полегшення без ризику виникнення залежності, як від інших знеболювальних.

ЧИТАТИ: Німецький пацієнт. Як починався медичний канабіс у ФРН


«Абсолютно очевидна необхідність розробки альтернативи опіоїдним засобам для полегшення гострого та хронічної болю», – говорить професор Тарік Ахтар з кафедри молекулярної і клітинної біології, яка працювала над дослідженням. “Ці сполуки не є психоактивними і діють направлено на джерело запалення, що робить їх ідеальними знеболювальними”.

Використовуючи методи біохімії і геноміки науковці змогли встановити, як похідні канабісу утворюють дві важливі молекули, канфлавін А і канфлавін В. Канфлавіни  A і B, відомі також як «флавоноїди», були вперше ідентифіковані в 1985 році. Тоді дослідження підтвердили, що вони мають протизапальні властивостями в 30 разів ефективніші за ацетилсаліцилову кислоту (аспірин).

Одна подальші дослідження у 80-х призупинилися на десятиліття почасти тому, що наукове вивчення канабісу було суворо обмежено. Зі зміною законодавства щодо канабісу в Канаді продовжились і дослідження в області геноміки. Професори Тарік Ахтар і Стівен Ротштейн вирішили дослідити, яким чином канабіс біосинтезує канфлавіни.

ЧИТАТИ: Канабіс – надія на лікування хвороби Гантінгтона


«Наша мета полягала в тому, щоб краще зрозуміти, як створюються ці молекули, а відносно проста справа в наші дні», – говорить Тарік Ахтар.

Вчені в Канаді дослідили, як канабіс синтезує речовини з унікальними протизапальними засобами

Маючи під рукою геномну інформацію, вони застосували класичні методи біохімії, щоб перевірити, які гени канабісу необхідні для створення канфлавінів А і В. Ці результати дають можливість створювати натуральні продукти для здоров’я, що містять ці важливі молекули.


“Можливість запропонувати новий варіант знеболення – це чудово, і ми пишаємося тим, що наша робота може стати новим інструментом в арсеналі знеболення”, – говорить професор Стівен Ротштейн.


Сьогодні люди, які страждають від хронічного болю, найчастіше використовують опіоїди, які працюють, блокуючи больові рецептори мозку, але несуть ризик значних побічних ефектів і залежності. Канфлавіни можуть бути спрямовані на біль іншим способом, зменшуючи запалення.


«Проблема з цими молекулами полягає в тому, що вони присутні в канабісі на таких низьких рівнях, що неможливо спробувати сконструювати завод канабісу для створення більшої кількості цих речовин», – сказав Ротштейн. «Зараз ми працюємо над створенням біологічної системи для створення цих молекул , яка дала б нам можливість створювати великі кількості необхідних сполук».

ЧИТАТИ: Чехія покриватиме 90% витрат на медичний канабіс для своїх громадян


Повідомляється, що дослідницька група співпрацює компанією Anahit International Corp. з Торонто. «Ми розраховуємо на тісну співпрацю з дослідниками для розробки ефективних і безпечних протизапальних препаратів з фітохімічних речовин канабісу, які могли б стати альтернативою нестероїдних протизапальних препаратів», – сказав головний операційний директор компанії Даррен Керріган. Корпорація, за його словами, збирається комерціалізувати застосування канфлавінів А і В, щоб воно було доступним споживачам через різні медичні та спортивні товари, такі як креми, пігулки, спортивні напої, трансдермальні пластирі та інші інноваційні варіанти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *