Понеділок, 24. Червня 2019

1 % дорослих європейців вживає канабіс щодня – звіт

Моніторинг використання психоактивних речовин у країнах ЄС показав, що канабіс минулого року вживало 24,5 млн чоловік.


Новий звіт Європейського центру моніторингу наркотиків і залежності (EMCDDA) підкреслює зростання різноманітності продуктів канабісу, підвищення міцності та необхідність ретельного моніторингу наслідків для здоров’я. Звіт за 2019 опубліковано на сайті організації.


Створення законних ринків рекреаційного канабісу за межами ЄС стало рушійною новацією для розробки нових продуктів канабісу, деякі з яких зараз з’являються на європейському ринку, сказано в доповіді.

Інфографіка Європейського центру моніторингу наркотиків і залежності (EMCDDA)


“Динамічний характер сучасного ринку канабісу та диверсифікація доступних продуктів канабісу призводять до значних проблем. Нові та більш потужні продукти канабісу можуть мати серйозні наслідки для здоров’я користувачів. Таким чином, моніторинг та розуміння нових тенденцій у продуктах канабісу, доступних сьогодні європейським споживачам, є важливим для обговорення політики та врегулювання”, – сказав директор EMCDDA Алексіс Гузділ.


За оцінками, близько 17,5 млн молодих європейців (15–34 роки) торік вживали канабіс (ЄС-28). Приблизно 1% дорослих (15–64 років) в ЄС щоденно або майже щоденно вживали канабіс. 


Серед нових продуктів на європейському ринку конопель – концентрати (виготовляються шляхом вилучення речовини THC з рослини); їжа (часто солодощі або рідина, що містить THC та / або CBD); cинтетичні канабіноїди (штучні хімічні речовини імітують вплив канабісу, але можуть бути набагато більш потужними і деструктивними – т.зв. “спайси”); лікарські та орієнтовані на здоров’я препарати на основі канабісу (продукти, виготовлені за фармацевтичними стандартами для медичного застосування з різноманітним складом та описом). 


Більшість країн ЄС врегулювали законом використання медичного канабісу, а тепер є шанс, що національні законодавства буде уніфіковано на рівні Європарламенту.


Наприкінці 2018 року в комітеті з питань охорони здоров’я Європейського Парламенту затвердили проект резолюції щодо використання канабісу в медичних цілях і тепер ці пропозиції стануть підставою для конкретних рухів. Прогнозується, що до 2028 року європейська індустрія канабісу оцінюватиметься в 115,7 млрд. євро, а країни ЄС стануть найбільшим “конопляним” ринком у світі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *