Субота, 30. Березня 2019

Ректор національного медуніверситету за легалізацію медичного канабісу

Ректор Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Катерина Амосова вважає, що в Україні давно назріла необхідність врегулювати використання марихуани для медичних цілей.

Про це вона розповіла в коментарі виданню Букви.  Амосова заявила, що використання канабісу, як медичного засобу – світова практика.

ЧИТАТИ: Віце-прем’єр Павло Розенко “не виключає” експертної дискусії про медичний канабіс

“Я переконана, що Україні потрібно ухвалити закон про легалізацію використання канабісу в медичних цілях. Це світова практика. Проблема знеболювання пацієнтів із злоякісними пухлинами у нашій країні стоїть дуже гостро. Адже перепони адекватному знеболенню у нас родом із СРСР, коли боялись наплодити наркоманів. Тому давно пора, щоб наша влада могла забезпечити важкохворим максимальний догляд. Найпростіше, що може зробити Україна в умовах економічної кризи, це дозволити канабіс у медичних ціляхї”, – відзначила Катерина Амосова.
Лідерка ГО “Афіна. Жінки проти раку” Ніна Резніченко тримає фотографію покійної учасниці її організації під час акції Маршу Свободи 19 травня 2018 року (Фото konopravda.com)
За словами ректорки, в Україні отримання наркотичних знеболювальних онкохворими надзвичайно бюрократизовано.  Є безрецептурні ненаркотичні анальгетики на основі парацетамола та нестероїдна протизапальна група. Препарати на основі парацетамолу у великих кількостях є токсичними для печінки. А нестероїдні протизапальні засоби є причиною шлункових кровотеч, їх ризик збільшується при збільшенні дози.
“В Україні є можливість робити ін’єкції наркотичних препаратів. Для цього медсестра приходить додому до пацієнта. Можна колоти ці препарати у стаціонарі, але ж важкохворі хотіли б проводити більше часу вдома, в оточенні рідних. Таку можливість їм слід надати”, – підсумувала Амосова.
За її словами, канабіса не варто боятися, особливо в умовах “розгулу важких ін’єкційних наркотиків”.

ЧИТАТИ: “Канабіс: наукове і медичне використання в Україні” – відбулась публічна дискусія (ВІДЕО)

“Більше варто боятися амфетаміна та метамфетаміна.  Наприклад, до київської Олександрівської лікарні за останні три місяці привезли трьох пацієнтів з діагнозом інфаркт міокарда. У цих пацієнтів простежувався чіткий зв’язок патології серця та вживання амфетаміна. Державі потрібно боротися з цими наркотиками і залишили у спокої канабіс”, – вважає Амосова.
Раніше ЗМІ повідомляли про конфлікт між Катериною Амосовою та Міністерством охорони здоров’я України. Неодноразово звільнена Амосова щоразу поновлювалась на посаді ректора через суди. 8 січня МОЗ втретє розірвало контракт із ректором Національного медичного університету імені Богомольця Катериною Амосовою. Про це йдеться в заяві МОЗ від 11 січня, як повідомляє Радіо Свобода.
Катерина Амосова: “Питання легалізації медичного канабісу давно назріле”
Як повідомлялось, врегулювання законом використання канабісу для медичних та наукових цілей підтримала в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. За її словами, легалізація медичного канабісу в Україні дасть можливість зменшити “чорний ринок” марихуани.
Вона посилається на статистику країн, в яких марихуану продають як лікувальний засіб за рецептом лікаря. Зокрема, на США та Канаду.

ЧИТАТИ: Медичний канабіс обговорять на міжнародній конференції у Києві 31 травня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *