Понеділок, 4. Березня 2019

Як світ змінює своє ставлення до медичного канабісу? (ВІДЕО)

Всесвітня організація охорони здоров’я хоче переглянути статус конопель! Більш ніж 60 років експерти організації вважали, що марихуана – небезпечний наркотик і її не можна використовувати як ліки.

Проте зараз дослідження свідчать, що не все так однозначно. І препарати з канабісу – дієві, розповідають Подробиці Тижня на телеканалі Інтер.
“В один прекрасний день вони кажуть: “Лена, давай спробуємо марихуану”.
Це Олена Черньонок розповідає про… своє лікування. Цілком законне. В ізраїльській онкоклініці. Поки Олена пішла готувати нам чай, поговоримо: її слова можуть викликати багато запитань у нас в Україні. Де вживання навіть медичного канабісу кримінальний злочин. За легалізацію борються щонайменше мільйони пацієнтів та лікарів. І водночас бігато інших людей бояться, що це – збільшить кількість наркоманів.
Олена Черньонок вважає, що медичний канабіс врятував її життя
“Я перенесла трансплантацію кісткового мозку. У мене було рідкісне захворювання крові, яке мені в Україні лікувати не змогли, у нас трансплантацію не роблять”, – говорить Олена Черньонок, жителька Києва.

ЧИТАТИ: Медичний канабіс допоможе ветеранам АТО – нейрофізіолог Шаропов (ВІДЕО)

Після операції – настала тяжка реабілітація.
“На мені перепробували всі ліки від тошноти, нічого зі мною не працювало, і вже мої ізраїльскі лікарі почали думати, що все може закінчитись летальним випадком просто через те, що я не засвоюю їжу, – говорить Черньонок. Жінка запевняє,  врятував її лише канабіс.
“Мені принесли, завідувачка онковідділення принесла мені конвертик, в цьому конвертику був такий медичний косяк”.
Такий медичний канабіс легалізований у десятках цивілізованих країнах. Марихуаною там лікують низку хвороб, зокрема й рак. В Україні ж, приміром, нестерпний біль онкохворим тамують… морфієм.
“Морфій впливає на опіатні рецептори і це є наркотик. Вживання морфію приводить до дуже швидкого звикання. І в кінці-кінців завищення дози морфію призводить до смерті”, – говорить Дмитро Ісаєв, кандидат біологічних наук, експерт у нейрофізіології
Тож препарати з канабісу – могли б бути вдалою альтернативою?
Катерина Бибко з Прилук через недоступність лікування препаратами канабісу втратила сина
“Звикання до канабісу не перевищує звикання до кави. Канабіноїди несуть таку ж загрозу, як кофеїн”, – говорить Дмитро Ісаєв.

ЧИТАТИ: Медичний канабіс обговорять на міжнародній конференції у Києві

Та варто відрізняти медичний канабіс від звичайного. Медичний у світі продають і у вигляді “сигарет з травичкою”, і у звичному для ліків форматі – капсули, олії, спреї, розчини. Та головне – склад сировини.
Дмитро Ісаєв кандидат біологічних наук. Дослідженням канабіноїдів він займався не в Україні, а в Дубаї. Хоча там за наркоторгівлю карають смертю, розуміють різницю між наркотиками й ліками. Зрештою, як і в багатьох інших країнах. В Ізраїлі, Нідердандах, Німеччині та Греції, Канаді і США. І в сусідній Польщі.
“У Литві  зробили чудову лабораторію, їм допомагає держава, виділяються гранти. Цілий парк іноваційний, вони освоїли переробку канабісу від початку і до кінця. Отримують і волокно, і тресту, і будівельні матеріали, і масла, і медикаменти. Успішно продають свою продукцію на території США”, – говорить Іларіон Ярошенко, кандидат фармацевтичних наук.
Але в нас ситуація – геть інша. Все заборонено. “Якби депутати поїхали і подивились, що таке дитина, у якої 8 приступів на день”.
Така дитина була в Катерини Бибко, жительки Прилук. В Катерини на фото семирічний син Єгор. Він помер 4 місяці тому від рідкісної форми епілепсії – синдрому Драве. Майже щоночі хлопчик страждав від нападів.
“Це на протязі 9 годин дитина без свідомості і під наглядом лікарів не проходять припадки, ідуть один за одним”, – говорить Катерина Бибко. Лікування – майже не приносило результатів. Навіть гірше – прописані ліки зупинили розвиток хлопчика.
Такий самий діагноз поставили й Біллі Колдуелу з Британії. Але для нього знайшли порятунок – олію канабісу.

ЧИТАТИ: Великобританія легалізує медичний канабіс. Бо поліція відібрала ліки у хворих дітей

“Олія конопель підтримує життя моєї дитини, цей препарат запобігає жахливим нападам, кожен з яких може стати для сина останнім. Без цього препарату Біллі помре”, – говорить Шарлотта Колдуел, мати  хлопчика, хворого на епілепсію.
Про такі ліки знала й Катерина. Але ж вони в Україні – поза законом. Навіть ввезення за рецептом забороняється.
“Ми розуміли, що навіть якщо ми його купим за кордоном за великі гроші, то на митниці його просто можуть забрати і все. Ми все одно шукали вихід і звернулися в асоціацію медканабісу за допомогою і вони на обіцяли допомогти, але не встигли”, – говорить Катерина Бибко.
Намагалася ввезти препарат у Британію й мати Біллі Кадвела. Її затримали на митниці. Це було ще До легалізації медичної марихуани в Королівстві. І її історія викликала шалений резонанс:
“Як батько, я добре розумію, що немає нічого жахливішого, ніж бачити страждання своєї дитини. Тому я співчуваю дітям, а також їхнім батькам, які перебувають під сильним тиском. І зроблю все, аби вони мали доступ до найкращих ліків”, – говорить Саджид Джавід, міністр внутрішніх справ Великої Британії.
І за кілька місяців – торік у листопаді – в консервативній Британії медичний канабіс все-таки легалізували. Хоча, за іронією, до того країна була найбільшим експортером канабіноїдних препаратів. Зараз рецепти з такими ліками виписують і британським пацієнтам. Найчастіше – епілептикам.
“Тобто при спазмах м’язів, при спастичних ураженнях нервової системи”, – говорить Роман Грех невролог, спеціаліст з лікування хронічного болю в клініці лікування неврологічних і нейрохірургічних захворювань.
Невролог Роман Грех
А ще під час тяжких станів при хіміотерапії. Та при хронічних болях. Підтримують канабіноїдами і тих, у кого СНІД… Їх прописують діабетикам та хворим на шизофренію.
А от в Україні людям, які потребують ліків із канабісом, доводиться порушувати закон.

ЧИТАТИ: Медичний канабіс збирається до школи. За рішенням суду

Про необхідність легалізації заговорили і в Україні. І теж на доволі високому рівні. Про це публічно заявила в.о. міністра охорони здоров’я. А пацієнти подали петицію на сайті парламенту. Та поки що це лише ініціатива. а Катерина й досі пам’ятає слова лікаря: “Якби можна було лікувати, з цим діагнозом можна жити довге життя…”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *