Середа, 27. Лютого 2019

Медичний канабіс у Австралії: вирощуй своє!

В Австралії пацієнти медичного канабісу нарешті зможуть курити вирощене в Австралії, але чи “вітчизняний виробник” полегшить їм доступ до лікування?

Теплиці компанії Medifarm не відгонять конопляним духом за кілометр, як це можна очікувати, пише ABC.net. Безумовно, у повітрі є знайомий запах, особливо – коли ви гуляєте між рядами материнських рослин у “генетичному банку” з контрольованими кліматом і вологістю, але це ледь вловимий запах.
“Medifarm прийшов на ринок, щоб допомогти австралійським пацієнтам”, розповідає директор компанії Адам Бенджамін. Він готовий годинами розповідати, як на старті їх надихав досвід Канади, Ізраїля та США.

ЧИТАТИ: Медичний канабіс обговорять на міжнародній конференції у Києві

“У нас були пацієнти, ми чекали зміни законів, нарешті отримали ліцензію і відтак – вирощуємо”.
Адам Бенджамін у гроу-хаусі компанії Medifarm
До першого урожаю ще пару місяців,  але рослини у гроухаусі Medifarm – хороша ілюстрація, що індустрія медичного канабісу в Австралії – нарешті реальність.  Пацієнти довго цього чекали. Легалізація медичного канабісу в Австралії триває вже три роки, хворі часто стикаються із затримками доступу до лікування через бюрократію і спротив деяких політиків. Люди були змушені залишати країну задля лікування, були випадки, коли батьків кримінально переслідували за пошук ефективних ліків для своїх дітей. Тепер у суспільстві є сподівання, що внутрішнє постачання стане рішенням принаймні частини проблем і що перші ліцензії для австралійських ферм зроблять ліки доступними.

ЧИТАТИ: Канабіноїди проти дитячої епілепсії. Що відомо вченим?

Адам не має права розголошувати, для яких препаратів призначено перший урожай Medifarm, але він впевнений, що ці препарати будуть дешевшими за імпортні ліки з канабісу, які донедавна були в Австралії єдиною легальною альтернативою чорному ринку.
А ось компанія Little Green Pharma у травні збиратиме свій третій урожай, бо перші два вже тут зібрали минулого року. Це було непросто, говорить виконавчий директор Флета Соломон, без зайвої скромності називаючи свою компанію піонером-першопроходцем.  “Ми немов рухались через невідомі території, прокладаючи шлях промисловості медичного канабісу Австралії”, – каже співзасновниця Little Green Pharma.
Шлях був справді непростий. Щоб конкурувати з чорним ринком, Little Green Pharma була змушена продавати свій продукт нижче собівартості.  І хоча втрати на внутрішньому певною мірою компенсуються за рахунок експорту, дебютний рік змусив компанію переглядати свої накладні витрати.
“У Австралії в перші два роки може бути 30 тисяч пацієнтів, тож дійсно тоді ми спершу отримуємо продукт чи продукти, а потім займаємось просвітництвом серед громад, в тому числі серед лікарів, про призначення терапії канабіноїдами”.
Наразі “піонери” індустрії далекі від очікуваної кількості пацієнтів, всього на сьогодні за спеціальною схемою доступу у Австралії схвалено лише близько 3500 заявок, із них на початку 2019 року “особливі” рецепти отримали 473 пацієнти.
Так, поки нова індустрія Австралії пишається встанням з колін, процес отримання доступу до ліків для пацієнтів все ще позначений жахливим безладом.
“Якщо немає змін законодавства щодо доступу до ліків з канабісу, то немає ніякого значення, що у вас тепер є вітчизняний виробник. Він експортуватиме свій канабіс у інші країни світу, а австралійські пацієнти і на далі не  отримуватимуть його”, – говорить Люсі Хаслам, активістка кампанії за медичний канабіс.

ЧИТАТИ: Великобританія легалізує медичний канабіс. Бо поліція відібрала ліки у хворих дітей

Люсі керує благодійною організацією “Об’єднані співчуттям” (United in Compassion) виступає за кращий доступ пацієнтів до медичного канабісу. Вона заснувала групу підтримки, коли побачила, як канабіс допомагає її синові Дану долати побічні ефекти хіміотерапії. На жаль, Даніель Хаслам програв свою битву з раком у 2015 році, але його боротьба за легалізацію допомогла врешті решт змінити закони у Австралії.
Даніель і Люсі Хаслам. (фото Paul Mathews)
Люсі Хаслам каже, що Австралія “виписала собі неправильний рецепт”, коли впроваджувала легалізацію медичного канабісу. “Це контрольований канабіс у регуляторному пеклі. Це затверджені незатверджені ліки”, – пояснює вона “Це означає, що медична марихуана  не може бути внесена до Австралійського реєстру лікарських препаратів, а відтак  не може мати ніяких субсидій від уряду і препарати надалі коштуватимуть дорого”.

ЧИТАТИ: Врегулювати канабіс для медицини та науки – опубліковано звернення до Верховної Ради України

 

На федеральному рівні суттєва зміна закону щодо канабісу в Австралії мала місце у 2016 році, коли було схвалено поправки до  “Антинаркотичного Акту” (Narcotics Drugs Act).  Зміни передбачали створення національної системи ліцензій для контрольованого вирощування медичного канабісу, однак доступ пацієнтів до ліків було утруднено плутаниною законів штатів. Процедура законного доступу до медичного канабісу в різних штатах Австралії і досі відрізняється.  Штат Вікторія у 2016 році став першим, де узаконили медичний канабіс. А Новий Південний Уельс керується так званими Правилами вживання медичного канабісу (Medicinal Cannabis Compassionate Use Scheme ), який лише дозволяє поліції не переслідувати за вживання канабісу “повнолітніх зі смертельними захворюваннями”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *