Понеділок, 4. Лютого 2019

Вперше в історії. ООН переглядає юридичний статус канабісу

Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що класифікацію коноплі та її похідних має бути переглянуто у міжнародних конвенціях.  Враховано нові докази ефективного використання  канабісу в лікуванні ряду захворювань.

Експертний комітет ВООЗ з питань залежності від наркотиків підготував рекомендації для ООН, відповідно до них канабіс та смола канабісу мають бути виключені зі списку IV і залишитись лише у списку I класифікації наркотиків у міжнародному праві.
Список IV є найсуворішою із категорій, визначених міжнародною конвенцією 1961 року (Single Convention on Narcotic Drugs Treaty), статус “особливо небезпечного наркотика” означає таке ж переслідування за канабіс, як і за героїн.  Визначений у 1961 році статус рослини також накладав суворі обмеження на наукові дослідження і діяльність вчених, які би хотіли вивчати терапевтичний потенціал канабісу.

ЧИТАТИ:  ВООЗ ставить під сумнів доцільність заборони канабісу?

У січні 2019 року, фактично уперше за історію, експертний комітет ВООЗ також рекомендує залишити у першому списку і основний психоактивний елемент канабісу – тетрагідроканабінол (THC), щоб спростити його класифікацію.  Зараз THC класифікується, як наркотик зі списку IV, відповідно до конвенції ООН з психотропних речовин 1971 року.
Лист ВООЗ було адресовано Генеральному секретарю ООН і відправлено 24 січня 2019 року. Скан-копія листа доступна за посиланням на офіційному сайті ВООЗ. Зміст рекомендацій детально прокоментував науковий радник компанії «Фармак», член Української Медичної Експертної Спільноти (УМЕС) Віталій Усенко на своїй сторінці у Facebook.
Лист ВООЗ від 24 січня 2019 року звертає особливу увагу на те, що канабідіол не є наркотичним засобом (на відміну від тетрагідроканабіолу), а рекомендацію експертного комітету ВООЗ з наркотичної залежності було те, що препарати чистого канабідіолу (CBD), не повинні підлягати контролю в рамках міжнародних антинаркотичних конвенцій.
“Це досягається шляхом додавання виноски до запису для канабісу та смоли канабісу в Додатку I Єдиної конвенціії про наркотичні засоби 1961 року.:”Препарати, що містять переважно канабідіол і не більше 0,2% дельта-9-тетрагідроканнабінолу, не перебувають під міжнародним контролем”, – пише Віталій Усенко.

ЧИТАТИ: Врегулювати канабіс для медицини та науки – підпиши звернення до Верховної Ради України

Інший підхід передбачено рекомендаціями ВООЗ для препаратів та речовин, які містять великі кількості тетрагидроканабінолу. У цьому випадку ООН пропонується зняти лише деякі обмеження. Однак це однозначно полегшить використання канабісу та його активних елементів у медицині.
“Навіть сама по собі рекомендація щодо виключення THC зі списку IV може означати, що ВООЗ визнає медичні ефекти тетрагідроканабінолу, проте воліє залишити міру і засоби контролю такі ж, як і  щодо морфіну. Наприклад, саме цим шляхом пішла Великобританія у листопаді 2018 року” – пише експерт.
Як повідомлялось, влітку 2018 року ВООЗ ООН оприлюднив попередні висновки експертів, на основі яких будуть робитись рекомендації для комітету ООН з питань протидії наркозлочинності.  Попередні висновки комітету визнають канабідіол (CBD) речовиною, яка практично не має потенціалу для зловживання.
Також було заявлено, що канабіс є “відносно безпечним препаратом”. Суцвіття та витяжки з канабісу (із вмістом ТГК) можуть викликати залежність у приблизно 1 з 10 осіб. Серед симптомів відміни спостерігаються зміни настрою, дратівливість, тривога, порушення сну, біль у шлунку, зниження апетиту.

ЧИТАТИ: Йокубас Жібуркас: “Канабіс рятує життя! Чого чекаєш, Україно?” (ВІДЕО)

Згідно з попередніми висновками експертної групи існує підтвердження ефективності канабісу в полегшенні симптомів при артриті, ВІЛ, невропатії, психозах, депресії, розсіяному склерозі, головних болях, раку, та деменції.

Відповідь на «Вперше в історії. ООН переглядає юридичний статус канабісу»

  1. Максим

    Ну да “рай для планокуров”, ну “рай для алкашей” же есть, а сколько поножовщины и бытовухи на фоне алкоголя, а сколько сбитых людей в состоянии алкогольного опьянения, а сколько вызываемых алкоголем болезней, а сколько смертей от алкогольной интоксикации или длительного употребления алкоголя. Конопля не вызывает зависимость как алкоголь, конопля не несет разрушения как алкоголь. Так что её легализация пойдет только на пользу, даже алкозависимых и наркозависимых людей можно лечить коноплей, если бы я имел научную степень я бы мог диссертацию защитить и писать научные работы по практическому применению конопли.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *