Субота, 26. Січня 2019

Україна: депутат виступив за скасування обмежень для вирощування конопель

“Обмеження на вирощування конопель, котрі діють в Україні сьогодні,  повинні бути скасовані”, – переконаний Олександр Опанасенко.

Про це Народний депутат України, член фракції партії «Об’єднання «Самопоміч», заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики пише у своїй статті “Коноплі в агрокультурі України та в Світi: історичний екскурс i сучасність”, опублікованій виданням Enigma.Ua.
“На сьогодні з однією з найдавніших сільськогосподарських культур, що вирощувалась  на теренах України з прадавніх часів, склалася абсолютно парадоксальна ситуація. Коноплі, котрі, як зазначається у низці історичних джерел, культивувалися тут ще у трипільську добу та в часи скіфів (тобто за сотні років до нашої ери), у сучасній Україні стали рослиною-вигнанцем. Посівні площі скоротилися до мінімуму, бо займаються коноплярством окремі ентузіасти, котрі розуміють перспективність культивації і селекції цієї надзвичайно важливої сільськогосподарської культури”, – пише Олександр Опанасенко.

ЧИТАТИ: Андрій Садовий про легалізацію канабісу (ВІДЕО)

Народний депутат України Олександр Опанасенко
Коли, чому і як виникла така ситуація, Народний депутат України намагається розібратися, звертаючись, зокрема,  до історії коноплярства нашої та інших країн світу. Виявляється, на території України коноплі вирощувались із давніх давен, тоді як у більшості інших європейських країн ця рослина масово почала культивуватися тільки з середини ХVI століття – через бурхливий розвиток мореплавства та гостру потребу в матеріалі для вітрил та канатів.
Власне, в Україні коноплярство дуже успішно розвивалося до Першої світової війни, потім темпи сповільнилися, проте ще в 50-ті роки минулого століття Радянський Союз залишався чи не найбільшим світовим експортером конопель, а значна частина площ, що їх займала ця культура, була зосереджена саме на наших землях”, – зазначає Опанасенко. 
Натомість протягом останніх десятиліть уряди країн світу переглядають своє незаслужене ставлення до цієї рослини. Коноплі використовуються не лише в промисловості, але і в медицині. Цьому посприяли наукові дослідження, у ході яких вчені виявили чимало корисних властивостей конопель, зокрема їхню ефективність при лікуванні важких захворювань. 
“Можна з упевненістю сказати, що нині коноплярство починає новий етап свого розвитку. І нам, як країні, яка історично пов’язана з цією рослиною не одне тисячоліття, надзвичайно важливо докласти всіх зусиль, аби не втратити  своїх можливостей і вийти на передові позиції у вирощуванні і переробці конопель.  На жаль, є чимало підстав вважати, що ми знову будемо пасти задніх”, – пише Народний депутат України, закликаючи до перегляду законів щодо конопель.
Інфографіка Enigma.ua
“…Очевидним для мене є усвідомлення того, що всі ті обмеження на вирощування конопель, котрі діють в Україні сьогодні,  повинні бути скасовані”, – підсумовує Олександр Опанасенко.

ЧИТАТИ: 115 млрд євро – вартість ринку канабісу в ЄС у 2028 році

Як повідомлялось, 20 грудня Президент США Дональд Трамп підписав “Фермерський Білль” – комплекс поправок до законів, що зокрема легалізує на федеральному рівні вирощування промислових конопель. Технічні коноплі, які асоціюють з марихуаною, хоч вони і не мають психоактивного ефекту, досі класифікувались у США як контрольовані речовини, повідомляє USA Today. Федеральний закон протягом десятиліть змушував фермерів слідувати суворим ліцензійним умовам.  Новий закон усуває ці обмеження, класифікує коноплі як звичайний сільськогосподарський продукт та встановлює чітку різницю між промисловим та психоактивним канабісом, який все ще незаконно вирощувати у багатьох штатах.

Відповідь на «Україна: депутат виступив за скасування обмежень для вирощування конопель»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *