Середа, 16. Січня 2019

Чи справді після легалізації канабісу частіше вбивають людей?

Чи справді після легалізації канабісу в США збільшилась кількість вбивств? Ні, звісно. Ми перевірили  статистику і заодно поцікавились, звідки йде цей шквал маніпулятивних заголовків.

У перші дні нового року в New York Times з’явилась колонка Алекса Беренсона, колишнього репортера в ній представлено, як “автора майбутньої книги про вживання марихуани”.  Зазначається також, що ця майбутня книга Беренсона називається не інакше, як “Розкажіть своїм дітям: правда про марихуану, божевілля та жорстокість”. Нічого не нагадує? Адже це майже цитата з анти-конопляної пропаганди 1930-х років. Невже маніпулятивні “аргументи” із минулого досі працюють?
Колонка Беренсона під заголовком “Чого не хочуть знати прихильники легалізації трави?”  містить цілий букет парадоксальних і безапеляційних заяв щодо політики узаконення канабісу, яку сам автор називає “маршем, який неможливо спинити”.

ЧИТАТИ:  5 найбільших досягнень легалізації канабісу в США

“Через те, що марихуана спричиняє психози та параною, а ці стани тісно пов’язані з насильством [,] це призводить до збільшення злочинів, пов’язаних з насильством”, – пише автор невиданої книги про шкоду від марихуани.  “До початку легалізації рекреаційної марихуани в 2014 році її адепти обіцяли, що насильницькі злочини підуть на спад. Але відколи перші чотири штати легалізували канабіс – Аляска, Колорадо, Орегон і Вашингтон – відбувся різкий скачок вбивств і жорстоких нападів, за даними Федерального бюро розслідувань. Поліцейські звіти та статті у багатьох випадках свідчать про чіткий зв’язок цих злочинів із канабісом”.
У диспенсарії марихуани відвідувачу демонструють товар. (Фото: Tom Williams/CQ-Roll Call,Inc.)
Джессі Сігал у виданні Іntelligencer намагається розібратись із аргументами, які використовує Алекс Беренсон у своїй публікації, та зрештою пояснити читачам, в чому полягає його  маніпуляція.
Для початку давайте відкладемо убік гіпотезу, що легалізація марихуани повинна зменшувати кількість насильницьких злочинів. Злочини, пов’язані із насильством, непередбачувані і це було би надто оптимістично заявляти, що будь-яка зміна закону може впливати на зниження злочинності. Хоча з іншого боку твердження про те, що усунення чорного ринку може зменшити пов’язану з його існуванням злочинність, не є аж таким божевільним.
Беренсон не просто висловлює скептицизм, він стверджує, що легалізація канабісу спричинила результати, протилежні очікуваним. І якщо справді існує чіткий та добре ілюстрований взаємозв’язок між легалізацією канабісу та ростом насильницьких злочинів, це мало би стати очевидним доказом проти продовження такої політики. Однак  Беренсон навіть не намагається показати нам цей доказ. Тому ця його цитата є радше прикладом маніпуляції статистикою заради спрощення аргументації про людську поведінку  та державну політику.

ЧИТАТИ:  Останній бій? Трамп готує таємну змову проти канабісу

По суті найпотужнішим кроком Беренсона було обрати для маніпулятивного порівняння 2014 рік.  “У 2014 не відбувалось нічого цікавого, що би стосувалось конопель”, – говорить Марк Клейман, експерт державної політики з питань наркотиків і професор Університету Нью-Йорку.  “Але у 2015-2016 роках фіксувався національний стрибок статистики вбивств”.
Тобто з легалізацією рекреаційної марихуани (у чотирьох штатах) співпала у часі тенденція до зростання кількості насильницьких злочинів. Очевидно, що ця тенденція певним чином проявлялась і у штатах Колорадо та Орегон, однак жодним чином не локалізувалась там.  Кількість вбивств зростала в ці роки і в штатах з рекреаційною марихуаною, і в штатах, де канабіс залишався поза законом.
Інфографіка, представлена Марком Клейманом, відображає дані ФБР про кількість насильницьких злочинів у США у 2013-2017 роках.
Кількість убивств та інших насильницьких злочинів зростала у США в 2015 та 2016 роках. Однак це ніяк не пов’язано з легалізацією канабісу в окремих штатах
Національний тренд формувався із статистики всіх штатів, чимало з них демонстрували зростання злочинності, пов’язаної із насильством, безвідносно до того, як закон у цих штатах ставився до марихуани. До того ж немає ніяких підстав у 2014 року бути відправною точкою для порівняння стану справ у чотирьох штатах, зазначає експерт з наркополітики.  Бо у 2014 канабіс офіційно узаконили штати Аляска та Орегон, але ж Колорадо і Вашингтон зробили це ще у 2012. Тим паче історія змін законодавства у кожному з цих штатів значно складна, щоб зводити її лише до дня повної легалізації.
Принаймні у зазначених штатах протягом десятиліть володіння невеликими кількостями канабісу не загрожувало нічим, крім незначного штрафу. “Тож гіпотеза, що коли штат робить стрибок від дуже ліберальної конопляної політики до дуже ліберальної конопляної політики, це призводить до росту насильства, потребує доказів, які відсутні у колонці Беренсона”.

ЧИТАТИ: Дослідження: поліція краще бореться зі злочинністю, коли менше уваги звертає на коноплю

У будь якому раз масштабування цієї статистики розповідає не таку і однозначну історію. Попри твердження Беренсона про “різке зростання вбивств і насильницьких нападів з 2014 року” в Орегоні, ФБР повідомив, що рівень вбивств там збільшився на 1,0 відсоток від 2015 до 2016 року, порівняно з загальнонаціональним показником зростання у 7,9 відсотків, а потім ще й знизився на 11,6% між 2016 і 2017 роками, що було значно крутішим падінням, ніж у інших штатах. Тож, якщо ви вже так наполягаєте на причинно-наслідковому зв’язку між вживанням канабісу та вбивствами, показуйте, як це сталося у Орегоні, де виходить, що канабіс буквально рятує життя?  “Споживання каннабісу системно зростає з 1992 року”, – говорить Клейман. “За цей період національні показники вбивств впали більш ніж на 50%”.
Що найсумніше у цьому безглуздому маніпулятивному залякуванні, це те, що під брехнею “точки зору” сховано один беззаперечний факт.  США на порозі радикальної зміни своїх конопляних законів. У багатьох вимірах це важливий крок до справедливості: війна з канабісом виявилась невизнаною катастрофою для суспільства, адже принесла непропорційно велику шкоду громадам, чутливим до надмірного втручання поліції.  Цей факт не означає, що марихуана абсолютно нешкідлива, або ж отримано відповіді на всі важливі питання щодо наслідків легалізації канабісу.  Навпаки, на цьому фронті ще чимало непевності.  Як пише Мальколм Гладуел у The New Yorker,  коментуючи результати дослідження Національної Медичної Академії у 2017 році: “Чи збільшує вживання канабісу ймовірність смертельних автомобільних аварій? Так. На скільки? Неясно. Чи впливає це на мотивацію і пізнання? Напевне, але важко сказати точно. Чи впливає це на перспективи зайнятості? Можливо. Чи зменшить академічні досягнення? Бракує доказів. Це був короткий виклад дослідження… “
Це безумовно важливі питання. Але спосіб змусити людей сприймати питання про канабіс серйозно, не передбачає перевертати ці питання з ніг на голову, як це часто робилося в минулому.  У своїй колонці Беренсон жаліється, що говорячи про негативні сторони легалізації канабісу можна заробити собі ярлик “сучасного віруючого у фільм “Безумство Косяка”, жахливої пропагандистської картини 1936 року, що зображає божевілля та жорстокість молодих людей після куріння марихуани”. Але якщо ти не хочеш, щоб тебе порівнювали з “Безумством Косяка”, не висувай косякам бездоказових звинувачень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *