П’ятниця, 11. Січня 2019

Чи допоможуть коноплі “зав’язати” з алкоголем?

Все більше людей припиняють стосунки з алкоголем, бо переходять на канабіс. Вчені замислюються, в чому причина такої заміни?

Дослідники звертають увагу, що принцип економічної доцільності може регулювати стосунки людей з інтоксикантами. Коли ціни зростають або люди мають менший дохід, вони природно замінюють дорогі задоволення на дешевші. Економісти називають це «ефектом заміщення». Чи виявлятимуть люди таку ж поведінку при виборі психоактивних речовин? Чи обиратимуть вони менш небезпечну тактику за тим же принципом, як вони обирають дешевший продукт?
40% пацієнтів медичної марихуани відмовляються від алкоголю в процесі лікування – дослідження
Це аж ніяк не порожні балачки. У США аналіз записів медичного страхування  показали, що у штатах з медичною марихуаною знижується використання опіоїдних фармацевтичних препаратів. Крім того, кількість смертей від передозування опіатами у таких штатах на 25 відсотків менша, ніж там, де медичної марихуани немає.

ЧИТАТИ: Темна сторона канабісу: “залежність від марихуани” (ВІДЕО)

Дослідження показали, що таке ж заміщення має місце і у зв’язці “алкоголь-канабіс”. У Канаді експеримент охопив понад 400 пацієнтів медичної марихуани і виявив, що понад 41% замінили канабісом алкоголь. Три причини, про які повідомляли учасники експерименту:  слабша абстиненція, менше побічних ефектів і краще управління симптомами.
В іншому дослідженні з 350 пацієнтів медичної марихуани в Каліфорнії 40% заявили, що через канабіс більше не вживають алкоголь. За іронією долі, майже половина з них “повідомили, що використовували канабіс для зняття болю у результаті травм, пов’язаних з алкоголем”.
Звісно, адепти класичної школи наркології та організацій штибу “Анонімних Алкоголіків” стануть сперечатися. Лише справжня тверезість може бути відповіддю, казатимуть вони. А заохочення канабісом людини, що має розлад вживання алкоголю, просто додає йому нову залежність і нову потенційну небезпеку для життя.  Бо, “як відомо”, від канабісу також виникає залежність.
Однак відомо, що ризик залежності від канабісу зважено і оцінено на рівні 9%. Для алкоголю такий ризик становить 15%. Для повнішої перспективи, рівень залежності від кокаїну складає 17%, героїну 23%, а нікотину – 32%. Тобто коноплі мають найменший серед згаданих речовин ризик виникнення залежності, а природа цієї залежності також добре класифікована і описана.
Можливо все більше людей відмовляють алкоголю на користь марихуани зі ще однієї простої причини. Не всі люди симпатизують фанатизму релігійних реабілітаційних центрів, як і не кожен може собі дозволити відірватись від роботи мінімум на 28 днів задля повного «висихання» в лікувальному закладі.

ЧИТАТИ: США: чи зупинить канабіс епідемію залежності від опіатів?

Хоча звісно марихуана не є досконалою, а досліджень її безпечності, як завжди, бракує. Хоч і не досліджено остаточно, чи дотичне вживання канабісу до розвитку хвороб печінки, серця, інсульту, розладів сну, депресії та цілого ряду інших проблем, пов’язаних з пияцтвом. Значна частина людства, що мала можливість порівняти два різних досвіди, розуміє, що канабіс в 100 разів безпечніший, ніж алкоголь. І це може виявитись простою економікою, яка допомагає прийняти рішення.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *