Вівторок, 8. Січня 2019

Як Канада розбирається з чорним ринком марихуани

Більше десятка незаконних конопляних магазинів досі функціонують у Торонто, але закрити їх – “складна процедура”.

Сьогодні у Торонто триває розслідування щодо 16 точок, де продавали канабіс без ліцензії, як наслідок облав, здійснених департаментом поліції міста. Про це повідомляє CBS.

ЧИТАТИ: Конопляна статистика Канади: $43 млн за два тижні

Останні з відомих медіа поліцейських операцій відбулись 19 жовтня, два дні після вступу в силу закону про легалізацію рекреаційного канабісу.  Облави зачепили п’ять магазинів у різних районах Торонто.
Поліція також затримала і відпустила після пред’явлення обвинувачення вісім осіб, адже згідно нового законодавства з 17 жовтня заборонено купувати марихуану деінде, ніж на відповідному веб-сайті провінції Онтаріо.
CAFE – заклад, що пропонує канабіс, один із небагатьох у Торонто, що працює попри рейди і розслідування, яке триває (Lauren Pelley/CBC News)
Департамент ліцензій та стандартів муніціпалітету Торонто спільно з поліцією намагається “закрити всі нелегальні торгові точки, які виявлено відкритими”, йдеться у заяві муніціпалітету, але це вимагатиме “складної багатокрокової процедури”.

ЧИТАТИ:  35% марихуани в Канаді досі продається нелегально

Спостерігачі зазначають, що непростій ситуації Торонто завдячує різкій зміні підходу до легалізації після місцевих виборів, на яких представники Ліберальної партії програли консерваторам.  Ліберали влітку минулого року планували відкрити 40 державних точок продажу, а до 2020 року їх кількість мала збільшитись до 150. Торі після перемоги на виборах негайно відредагували цю політику, запровадивши модель виключно онлайн-торгівлі, мовляв це краще відповідає потребі сьогодення.
“Чітке розуміння відсутнє, і ми повинні надати ясність людям, які керують магазинами, людям, які хочуть отримати лікарський, а також рекреаційний канабіс”, – говорить член міської ради Торонто Джеймс Карріяніс.
Якщо попередня влада не мала наміру обмежувати кількість ліцензій для конопляних магазинів, новий склад муніціпальної ради різко змінив курс. У грудні було заявивлено, що до квітня буде видано лише 25 ліцензій. А хто отримає ці ліцензії буде визначено в результаті лотереї, яку проведуть 11 січня.
Звісно, такі ліміти не відповідатимуть попиту на законний канабіс, а магазини, що ризикують і далі працювати нелегально, отримують можливість потрапити під наступну облаву.
Клієнти закладу під назвою СAFE повідомили, що будуть засмучені, якщо заклад врешті решт буде змушений закритися під тиском муніціпалітету і поліції. У жовтні САFE стало одним із закладів Торонто, що пережили поліцейські облави.  Втім власники  планують залишити двері кафе відкритими навіть попри загрозу нових поліцейських рейдів.
Ебі Роуч керує власним канабіс-лаунжем у Торонто близько 20 років (Фото: Evan Mitsui/CBCNews)
Перспектива репресій – недостатній стимул для конопляних підприємців закриватись, каже Ебі Роуч, власниця HotBox Cafe в районі Kensington Market. Її магазин продає конопляні аксесуари майже 20 років.  Сьогодні Роуч сподівається поборотись за одну із ліцензій, які місто розігруватиму в лотерею. Хоча на її думку, такий підхід геть несправедливий.
“Реальність така, що зараз кожен Том, Дік чи Гаррі може вкинути 75 доларів і зіграти у цю гру – а є люди, які готувались до цього протягом дуже довгого часу, і тепер ми рівні у своїх правах”, – каже Роуч.

ЧИТАТИ:  “Перша в Україні ліцензія на марихуану” – фейк (оновлено)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *