П’ятниця, 28. Грудня 2018

США: як легалізація канабісу порушує громадянські права

Легалізація марихуани багатьом видається раєм, однак насправді часто означає втрату деяких прав і свобод, які ми звикли сприймати як належне.

Легалізація завжди звучить солодко. Всі собі це уявляють,  як землю обітовану, де розвіється параноя, де кожен зможе запалити косяк на вулиці і ніхто на це не зважатиме. На кожному розі буде натовп продавців, що пропонуватимуть ваш улюблений сорт трави, наче це просто цукерки. Закон буде, нарешті, на нашій стороні. Це така мрія, але насправді людство ще дуже далеке від цього раю. На жаль, узаконене вживання канабісу часто приносить у жертву основні права і свободи, пише Herb.
Право на працю. 
Роботодавці історично поводились із курцями канабісу, як собаки з котами, і ця традиція ніяк не змінюється від того, що канабіс поступово стає законним у все більшому числі штатів.
Брендон Коутс у Верховному суді штату Колорадо, де тривають слухання у його справі. 30 вересня 2018 року, Денвер. (ФОТО: Kathryn Scott Osler/The Denver Post via Getty Images)
Як показує досвід США, у цій сфері закон послідовно захищає роботодавця. Навіть якщо у штаті вживання конопель стає легальним. Звісно, це жахлива ідея приходити на роботу з інтоксикацією, однак позитивний тест на сліди канабіноїдів може вирішити долю медичного пацієнта, який вживає у неробочий час. Його виженуть з роботи за прийом ліків. Конкретніше, це федеральний закон про контрольовані речовини дозволяє роботодавцям звільняти своїх працівників за те, чим вони займаються у вільний від роботи час.

ЧИТАТИ:  Конопляний Драйв. Купуй з коліс (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Легальна марихуана є відносно новим віянням і даних щодо практики вирішення подібних трудових споріву різних штатах бракує.  Але найвідомішим випадком звільнення працівника за вживання законного канабісу мабуть є справа Коутс проти Dish Network. У 2015 році Брендон Коутс подав до суду на свою компанію, звідки його було звільнено після позитивного результату тесту на наркотики. Попри те, що він не вживав на роботі.
Коутс страждає від паралічу і  використовує канабіс від жорстоких м’язових спазмів, але Верховний суд Колорадо у його справі все ще стоїть на боці компанії Dish, оскільки канабіс все ще є незаконним згідно федерального законодавства, а федеральна заборона дозволяє роботодавцям не наймати на роботу  або звільняти працівників після позитивних результатів тестів на незаконну речовину.
У США така практика поширена у більшості штатів, хоча місцеві закони і відрізняються. Наприклад, у штатах Арізона та Міннесота, де медичний канабіс також є легальним, закони не дозволяють роботодавцю звільняти власників ліцензій на медичне обслуговування, якщо вони не споживають канабіс на роботі.
Право на вільне пересування
Подорожувати непросто. В біду можуть привести не стільки місця призначення, як кордони, які треба перетинати.  У США межі штатів є технічно федеральним кордоном, а це означає, що транспортування із штату в штат канабісу порушує федеральні закони. Бо федеральний уряд вважає канабіс контрольованою речовиною. А у списку контрольованих речовин канабіс залишається у найвищій категорії.
Перевозити марихуану між штатами незаконно
Як наслідок, перший злочин може значити до п’яти років у федеральній в’язниці, а другий – удвічі довший термін ув’язнення. Це звісно в теорії. Бо на практиці дуже мала ймовірність, що DEA або будь-які інші правоохоронні органи мають вдосталь ресурсів, щоб перевіряти кожну людину, що перетинає кордони штатів.  Але ризик і покарання все ще існують.

ЧИТАТИ: Мільйонам канадців cвітить довічна заборона на в’їзд до США. За марихуану!

Значно більша вірогідність бути спійманим залишається на міжнародних прикордонних пунктах, там вас гарантовано перевірятимуть федеральні служби. Саме тому пацієнтам медичної марихуани радять не брати з собою ліки в дорогу, якщо дорога передбачає прикордонний контроль, а подорожувати лише туди, де канабіс можна придбати на законних підставах.
Але навіть у межах штату федеральний закон може бути не єдиною проблемою для подорожніх з марихуаною. Наприклад, в Орегоні закон штату забороняє експорт або імпорт марихуани, хоча купувати і зберігати її для рекреаційних цілей у штаті законно. Штрафи залежать від кількості, яка транспортується,  від 260 доларів до 125 тисяч доларів.
Привезти з собою канабіс в Неваду з-за меж штату може відправити вас у в’язницю на строк до 10 років, а новий закон про легалізацію в Каліфорнії не дає права вивозити марихуану навіть за наявності ліцензії на транспортування. І все через те, що на федеральному рівні марихуана поза законом. а штати змушені виконувати ці правила, щоб федерали залишили їх у спокої.
Право на зброю.
Друга поправка до Конституції США дає право кожному американцю володіти зброєю, і зазвичай мало що може перешкодити реалізації цього права. Але відповідно до федерального закону про контроль над вогнепальною зброєю, деякі категорії людей не можуть придбати, зберігати або перевозити вогнепальну зброю. До них відносяться особи, які є «незаконним споживачем або залежним від будь-якої контрольованої речовини». Тобто вживання канабісу (незалежно від юридичного статусу за законами штату) в очах федерального уряду робить вас непридатним володіти зброю, на рівних з особами, що мають «психічні відхилення» або «незаконними іноземцями».
Відповідно до положень закону громадяни, які купують зброю у зареєстрованого продавця, заповнюють формуляр, де відповідають на ряд питань. Одне з них звучить так:
“Чи є ви незаконним користувачем або залежним від марихуани, будь-якого іншого депресанта  стимулятора, наркотичного засобу або будь-якої іншої контрольованої речовини?”.
Казус полягає у тому, що будь-яка відповідь на це питання для особи, що вживає канабіс, закриває шлях до володіння зброєю. Заперечення буде вважається неправдивим свідченням і, відповідно, становитиме склад злочину.

ЧИТАТИ: “Свій до свого по своє”. Як працюють соціальні канабіс-клуби в Іспанії.

Цей закон рідко застосовується проти нелегальних споживачів марихуани, оскільки власники магазинів зброї не мають можливості дізнатися, чи курить хтось траву. Але законний споживач канабіса потрапляє у бази даних, доступні при перевірці правдивості залишених покупцем даних.
В  2011 році федеральний закон оскаржила пацієнтка медичної марихуани С. Роуан Уілсон, коли їй було відмовлено у продажі зброї. Справа Уілсон тягнулася до 2016 року, коли суд постановив, що марихуана на федеральному рівні все ще є незаконною, і оскільки нормативні обмеження виходять від федерального агентства, це не порушує Другу поправку.
Свобода батьківства
Ця тема не коментується широко через брак даних про вживання марихуани, як аргумент у спорах про захист дітей. Але із справ, які доходили до суду, можна зробити висновок: ваша звичка покурити траву не гратиме на вашу користь.
Серед найбільш відомих випадків – батька у штаті Колорадо позбавляли права опіки над своїми дітьми, бо він мав карту пацієнта медичної марихуани. Інший випадок трапився у штаі Нью-Джерсі, де поліція з’явилася біля дверей матері, дитина якої повідомила, що вдома росте конопля. На щастя, жоден з цих випадків не призвів до того, щоб батьки втратили опіку над дитиною. Але по факту все у руках судді, який може не завжди бути співчутливим до вашої справи.
У 2010 році іншому батькові в Колорадо було приписано проходити аналіз сечі кожного разу, коли він відвідував свою дочку. Але апеляційний суд штату скасував це рішення, бо те, що робив батько, коли він не був з дитиною, не має жодного стосунку до справи .

ЧИТАТИ:  Канабіс у подарунок. Як живе конопляна економіка у Вашингтоні (ФОТО)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *