Середа, 12. Грудня 2018

Перемога пацієнтів. Нова Зеландія дає зелене світло медичному канабісу

В Новій Зеландії зробили медичний канабіс доступним медикаментом для тисяч хворих у країні. Це результат кількарічної боротьби новозеландських пацієнтів за свої права. Канабіс – єдине, що полегшує їхній біль.

Як повідомляє Associated Press, закон дає змогу смертельно хворим людям вже сьогодні вживати марихуану, не побоюючись переслідування з боку поліції. Однак більшості людей, яким необхідна марихуана, доведеться почекати ще рік. Протягом року з моменту набуття законом чинності будуть розроблені правила торгівлі та стандарти якості. Після чого заплановано запустити виробництво ліків на основі марихуани та розпочати її продаж в аптеках за рецептом.
Міністр охорони здоров’я Девід Кларк заявив, що ухвалений закон є «опцією для людей, які живуть із хронічним болем». «Це не тільки легалізація виробництва ліків, але і міра захисту людей, які мають право на паліативне лікування», — додав Кларк. Закон дозволяє виробництво медичної марихуани у Новій Зеландії, як для внутрішнього споживання, так і для зарубіжних ринків.

Today Aotearoa New Zealand finally passed legislation to create a legal, local #medicinalcannabis scheme. #nzpol pic.twitter.com/Pwfesu4ncS

— Chlöe Swarbrick (@_chloeswarbrick) 11 грудня 2018 р.

Громадські активісти, що кілька років закликали уряд до цього кроку кампанією #makeitlegal,  результатом задоволені.
“Новозеландці сприймуть цю новину, як підтвердження, що ми не застрягли в минулому”, – заявила одна з очільниць адвокаційної кампанії #makeitlegal Сандра Мюррей.  За її словами, починається підготовка до національного референдуму, який має відбутися за два роки.
“Ми зараз лише на два кроки позаду решти світу, коли йдеться про чутливі конопляні закони, а з майбутнім референдумом ми на шляху до того, щоб показати, як все має бути зроблено правильно”.
Вживання марихуани у Новій Зеландії доволі поширене і поліція найчастіше воліє заплющувати очі на незначні порушення, пов’язані з рекреаційним обігом канабісу.

ЧИТАТИ: Черга за ліками з канабісу. У штаті Айова відкрито перші диспенсарії (ВІДЕО)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *