Понеділок, 19. Листопада 2018

35% марихуани в Канаді досі продається нелегально

В Канаді підбили підсумки першого місяця продаж легальної марихуани. Виявилось, що третина покупців і надалі купує канабіс нелегально.

35%  тих, хто купував у Канаді марихуану, користувався послугами чорного ринку. Про це свідчать результати опитування компанії IPSOS на замовлення видання GlobalNews.  Іншими словами – третина клієнтів проігнорували можливості, які надає законний обіг канабісу з 17 жовтня цього року, і повернулися до своїх старих дилерів.
Також повідомляється, що 28 % опитаних протягом цього місяця купували канабіс онлайн через федеральний веб-сайт, а 28 % придбали марихуану в державних офлайн крамницях.  Ще 22 % скористались послугами приватних ліцензійованих магазинів, а 16 % –  послугами замовлення на приватних веб-сайтах. Всього було опитано 2402 особи.
ЧИТАТИ: “Перша в Україні ліцензія на марихуану” – фейкова новина підкорює мережу (оновлено)
Ні в кого в Канаді, схоже, не було ілюзій, що “чорний ринок” швидко зникне, тим паче перед очима канадських регуляторів був досвід США,  де у штатах Колорадо та Орегон після легалізації рекреаційного вживання канабісу незаконний обіг впевнено демонструє ознаки життя.
За підрахунками управління статистики Канади, протягом четвертого кварталу поточного року у легальний спосіб коноплі купуватимуть 5,4 мільйонів канадців, а 1,7 мільйони і надалі купуватимуть незаконний “стафф”. Витрати на банк протягом цього періоду можуть становити від 816 мільйонів до 1,1 мільярда доларів, тоді як закупівля незаконного конопель може становити від 254 мільйонів до 317 мільйонів доларів, за оцінками агентства.
Щоб змусити користувачів відмовлятися від незаконних джерел, законна пропозиція має стати конкурентною. Поки ж на федеральному рівні залишаються обмеження на розрахунки готівкою, а продукти харчування з вмістом психоактивного канабісу (eddibles) взагалі заборонені до продажу.

ЧИТАТИ: Мільйонам канадців cвітить довічна заборона на в’їзд до США. За марихуану!

Доступність авторизованих владою точок продажу теж залишає бажати кращого. У провінції Онтаріо приватних магазинів не буде до квітня 2019, у Британській Колумбії – лише один урядовий оффлайн магазин на всю провінцію. І нелегальні магазини користуються моментом, щоб залучати клієнтів.
The Canadian Press описує, як працює нелегальний диспенсарій у Торонто. Три камери спостереження та стійкий потік людей у невеликій, невиразно-сірій будівлі є єдиним натяком на жвавий бізнес.  З 18 жовтня тут торгують за закритими дверима,  з 10 до 12 години. Це написано маркером на дверях. “Будь-ласка скористайтесь кнопкою дзвінка і чекайте зеленого світла”, написано поряд на папері.
Двері нелегального диспенсарію марихуани в Торонто, провінція Онтаріо (фото The Canadian Press)
Коли ви потрапляєте всередину двоє чоловіків за білим столом під вінтажним світильником просять вас надати посвідчення особи та заповнити заявку на членство. Потім клієнту дозволяється пройти через броньовані двері у наступну кімнату, там у скляних банках чекає готова продукція. На запитання, що змінилось тут після 17 жовтня, відколи в Канаді узаконено рекреаційний канабіс, один із працівників відповідає: “Ми просто маємо більше роботи”. Цей диспенсарій, як і інші в Торонто, подав запит на ліцензію. Однак  влада провінції не опрацювала своєчасно ліцензійні умови, видачу дозволів було відкладено до 1 квітня 2019. Тож до цього часу планують працювати саме в такому режимі.

ЧИТАТИ: Що чекає “чорний ринок” марихуани після легалізації?

У Ванкувері магазини Weeds Glass та Gifts також  “надмірно зайняті”, говорить власник Дон Брієр. Його мережа магазинів у Британській Колумбії отримує вигоду від закриття інших незаконних диспансерів. І все через те, що найближчий законний конкурент розташований за 350 кілометрів звідси. Це у місті Камлупс, штат Вірджинія, США.
“А як ви сподіваєтесь обслужити п’ять мільйонів людей у ​​Британській Колумбії одним єдиним магазином?”,  говорить Брієр в інтерв’ю.
Напередодні 17 жовтня Дон Брієр закрив дев’ять своїх магазинів по всій країні, але обслуговує клієнтів в через веб-сайт та зберігає свої чотири магазини в Ванкувері, очікуючи на результат судового розгляду. Інші диспенсарії також вирішили залишити свої двері відкритими, поки їхні ліцензійні заяви обробляються.
Акт про легалізацію рекреаційного канабісу в Канаді включає в себе також жорсткі санкції за порушення правил законного обігу. Від 17 жовтня відповідальність за незаконні дії з марихуаною посилено покаранням у вигляді штафу  250 000 доларів для першого злочину та позбавлення волі на строк до шести місяців.  Перспектива потрапити у чорний список, що може бути причиною відмови у видачі ліцензії в майбутньому, спонукали закритися десятки конопляних диспенсаріїв по всій країні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *