Середа, 14. Листопада 2018

“Перша в Україні ліцензія на марихуану” – фейкова новина підкорює мережу (оновлено)

Про “першу ліцензію на марихуану” в Україні написала більшість новинних сайтів, але жодна з редакцій не здогадалась перевірити правдивість новини. Врешті решт Державна служба лікарських засобів та контролю за наркотиками України цю заяву спростувала.   “Конопляна Правда” розбиралась, навіщо і кому знадобилась така фальсифікація.

6 листопада канадська конопляна компанія С21 Investments Inc. опублікувала прес-реліз, де заявила, що в Україні їй видано ліцензію на імпорт та продаж продукції з канабісу. За твердженням керівництва компанії С21 таку ліцензію їм було видано  Державною службою України з лікарських засобів та контролю над наркотиками, як офіційний дозвіл “імпортувати, зберігати, поширювати та ре-експортувати екстракти та концентрати канабідіолу (CBD), а також продукцію на їхній основі”.

ЧИТАТИ: Чи може Україна заробити на марихуані? – експерт

Публікація також містить посилання на “повний реліз”, що веде до документу в форматі .pdf, де зазначена заява супроводжується контактами інвестора, а також додатковим поясненням.  В поясненні говориться, що документ містить так звану “перспективну інформацію” ( “forward-looking information”) у розумінні законодавства про цінні папери. Зазначено, що така інформація може стосуватись “поточних очікуваннь керівництва компанії” та  “майбутніх планів”, а читачів попереджають, що така інформація “може бути неприйнятною для інших цілей”. “Не може бути гарантії, що така інформація є точною, оскількі фактичні результати та майбутні події можуть суттєво відрізнятися від тих, що очікуються в цих твердженнях” – зазначає примітка до прес-релізу та закликає  читачів  усвідомлювати  “невиправданість залежності від перспективної інформації”.
Неперевірену новину про ліцензію на виробництво продуктів з марихуани надрукували майже всі новинні сайти в Україні.
До кінця тижня новина розійшлася англомовними ЗМІ, зокрема її надрукували низка канадських та американських сайтів з посиланням на офіційний сайт компанії С21.  8 листопада новину з посиланням на прес-реліз опублікував сайт видання Newsweek.  Жодних інших джерел інформації, окрім прямої мови представників компанії С21 не наводилось. У новині, що тиражувалась, також було відсутнє посилання на законопроект, наказ чи законодавчу ініціативу уряду України, які б встановлювали ліцензійні правила обігу канабіноїдів. Також не фігурувало жодних коментарів представників Державної служби лікарських засобів та контролю за наркотиками, яка згадується у прес-релізі канадської компанії.

ЧИТАТИ:  Фейк про “легалізацію в Грузії”. Чи змінить закони медійна провокація?

Дебютом новини в українському інформаційному просторі стала публікація сайту InVenture 12 листопада, де повідомлялось, що в Україні видано першу ліцензію “на продаж і виробництво продуктів з марихуани”.  Український сайт посилався на прес-реліз компанії C21 Investments Inc., “опублікований у низці зарубіжних інформагенцій”.  Протягом наступного дня кириличний текст InVenture використали для публікацій більшість українських новинних сайтів, серед них Українська правда, ТСНУНІАН, 24, Обозреватель, Новое Время та інші.
Жодна з редакцій не доклала зусиль, щоб перевірити викладені факти через згадану в тексті Державну службу лікарських засобів України. Ніхто з журналістів також не звернувся до експертів, щоб дізнатися, чи можлива юридично видача в Україні ліцензії, про отримання якої заявила канадська компанія.

ЧИТАТИ:  Канада. День легалізації марихуани (фоторепортаж)

Як відомо, через недосконалість українського законодавства доступ до канабісу за ліцензією неможливий навіть для українських вчених, хоча чинний закон передбачає наукове вивчення всіх речовин, а дослідження канабіноїдів, як анальгетиків та інших лікарських засобів  передбачено стратегією державної політики щодо наркотиків.
Примітка до прес-релізу канадської компанії С21 знімає з неї юридичну відповідальність за точність наведених у релізі фактів.
15 листопада Державна служба лікарських засобів та контролю за наркотиками України спростувала заяву компанії С21. У повідомленні на офіційному сайті відомства зазначено, що ТОВ «С21 Інвестмент Україна» не отримувало ліцензії на діяльність пов’язаної з обігом канабідіолу.
“У зв’язку з поширенням такої інформації низкою іноземних та вітчизняних ЗМІ, Держлікслужба повідомляє наступне. ТОВ «С21 Інвестмент Україна» (код ЄДРПОУ 42561269), отримала від Держлікслужби ліцензію на право провадження господарської діяльності з придбання, ввезення на територію України, вивезення з території України, реалізації (відпуску) прекурсорів (списку 2 таблиці IV) «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» (постанова КМУ від 6 травня 2000 р. № 770). з терміном на 5 років з 01.11.2018. Ліцензій на будь-які інші види діяльності вказане товариство не отримувало”, – йдеться у офіційній заяві Держлікслужби.

2 Відповіді на «“Перша в Україні ліцензія на марихуану” – фейкова новина підкорює мережу (оновлено)»

  1. Олександр

    На початку статті написано “Конопляна Правда” розбиралась, навіщо і кому знадобилась така фальсифікація”, але далі про це ані слова – ні навіщо, ні кому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *