Понеділок, 12. Листопада 2018

Грузія. Парламент не розглядатиме законопроект про медичний канабіс на експорт

В Грузії церковники перемогли здоровий глузд, уряд відізвав законопроект про медичний канабіс. Хоча  вирощувати планувалось лише на експорт, а гроші  – пускати на боротьбу з бідністю. Рішення Конституційного суду встояло, статтю “за вживання” у кодексах відредагують.

Парламент Грузії зафіксував остаточну позицію уряду щодо свого законопроекту “Про контроль конопель”, який передбачав вирощування канабісу на території країни для подальшого експорту сировини в медичних цілях.  “Проект цього закону разом з пакетом супровідних законопроектів вже повернуто уряду”, – повідомили в парламенті агенцію Interfax.
Про те, що урядовий законопроект буде відкликано напередодні заявляли голова парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе та міністр внутрішніх справ Георгій Гахарія після зустрічі з патріархом Грузинської православної церкви Ілією Другим. “Ми завжди стверджували, що не будемо розглядати цей законопроект без широкого обговорення та консенсусу із суспільством та церквою” – заявив зокрема Іраклій Кобахідзе.

ЧИТАТИ:  Фейк про “легалайз у Грузії”. Чи змінить закони медійна провокація?

Голосування за законопроект про культивування конопель та експорту медичного канабісу було призупинено в грузинському парламенті у жовтні, як наслідок кампанії протесту проти “легалізації наркотиків”, яку очолили ієрархи грузинської церкви.
Публічна підтримка конопляних реформ коштувала рейтингу лідерці президентської гонки Саломе Зурабішвілі.  Вона моментально потрапила під шквал критики опозиції та церкви. Опозиція навіть нарекла її “королевою конопель”.  Реакція кандидатки на критику священиків була не просто різкою, а кардинальною: Зурабішвілі заявила про готовність перегляду конкордату – документа, який визначає відносини між церквою та грузинською державою. Як наслідок, її антирейтинг перевищив її рейтинг підтримки і першому турі виборів Саломе не змогла набрати потрібну кількість голосів. Втім необхідні 50% не набрав жоден із кандидатів, тому в другому турі 28 листопада у Зурабішвілі ще залишається шанс стати президентом Грузії.
Після публічної підтримки урядового законопроекту про легалізацію вирощування канабісу на експорт кандидатку на пост президента Саломе Зурабішвілі почала цькувати православна церква (фото RFE/RL)
Як повідомлялось, представлений парламенту пакет змін до законодавства складався з двох частин. Перша мала визначити нові правові рамки щодо дій, пов’язаних з незаконним обігом канабісу,  а саме – привести адміністративний та кримінальний кодекси Грузії у відповідність з рішеннями Конституційного суду. Зокрема було визнано неконституційними  покарання за вживання канабісу і відповідні статті у кодексах мало бути відредаговано.  Друга  – передбачала створення правил законного вирощування конопель, як сировини для парфюмерно-косметичної та фармакологічної індустрії, а також її переробку та експорт.
Розгляд законопроекту про культивування марихуани для подальшого експорту в медичних і парфюмерно-косметичних цілях неодноразово відкладався через протести представників грузинської церкви. Влада Грузії мала намір використовувати  кошти, отримані в результаті узаконення вирощування медичного канабісу, для боротьби з бідністю населення.
Разом з тим поправки щодо максимального обмеження та запобігання незаконного вживання марихуани 20 вересня було проголосовано парламентом в першому читанні, наразі законопроект проходить опрацювання в комітетах перед остаточним схваленням.
Як повідомлялось, Конституційний суд задовольнив вимоги громадян Грузії Зураба Джапарідзе та Вахтанга Мегрелишвілі  за позовом проти Парламенту Грузїї.

ЧИТАТИ:  Фейкова “легалізація” – 2016. Що насправді відбулось з коноплею у Грузії?

Позивачі оскаржували конституційність статті 45 Кодексу про адміністративні правопорушення, який встановлює відповідальність за вживання наркотиків і зокрема – вживання марихуани.
Конституційний суд Грузії визнав, що вживання марихуани є діянням, захищеним правом на свободу особистості. В той же час зазначено, що заборона вживання наркотиків є дією, спрямованою проти незаконного обігу, а тому служить законній меті. Однак суд вважає, що роль окремого споживача у такому обігу є мізерною, а тому загрози від індивідуального споживання є незначними.  Відтак відповідальність за вживання марихуани є непропорційним способом захисту законної мети і суперечить вимогам статті 16 Конституції Грузії”.
Також Конституційний суд зазначив, що відповідальність за вживання канабісу відповідає Конституції у тих випадках, коли конкретний факт споживання створює загрози для третіх сторін. Зокрема суд визнав обгрунтованою відповідальність за вживання, якщо це вживання має місце у освітніх закладах, деяких громадських місцях, у громадському транспорті, у присутності неповнолітніх тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *