П’ятниця, 2. Листопада 2018

Мексика зробила рішучий крок до узаконення рекреаційного канабісу

З’ясувалося, що мексиканські закони про повну заборону канабісу суперечать Конституції.  Що це означає для Мексики і світу? Ще один сусід США впритул наблизився до легалізації канабісу.

Верховний Суд Мексики визнав антиконституційним окремі норми законодавства, що спричиняють повну заборону марихуани.  Це не перше таке рішення суду, але саме воно утворило прецедент.  Згідно закону Мексики, якщо Верховний суд виносить однакові вердикти у п’яти окремих процесах, це автоматично стає новим стандартом правозастосування і поширюється на всю судову систему країни.
Чи стало вживання марихуани в Мексиці легальним? Ні, бо писати закони, які регулюватимуть обіг канабісу, це не справа Верховного суду.
Як пояснює  Associated Press, “Рішення суду ніяким чином не узаконює рекреаційного вживання канабісу. Воно встановлює, що суди повинні це допускати, але це і надалі індивідуальна справа кожного – спиратися на прецедент, доводячи свою невинуватість у судових процесах”. Вердикт Верховного суду Мексики стосується вживання, зберігання  або вирощування без комерційної мети, тобто продажу.
Верховний суд визнає, що повнолітні громадяни мають фундаментальне право на особистий розвиток, що дозволяє їм особисто визначатись із рекреаційними активностями без втручання держави”, цитує рішення суду AP. Це право не є абсолютним і не поширюється на всі заборонені субстанції. Але це означає, що в цілому юридична система повної заборони канабісу суперечить основному закону Мексики.

ЧИТАТИ: Найдешевша марихуана – у поліції Київщини

Суд також зобов’язав федеральну агенцію охорони здоров’я COFEPRIS почати реєстрацію громадян, які хочуть реалізувати своє право вживати канабіс “але без дозволу їм продавати його, як також вживати інші наркотичні або психотропні речовини”.
Логічною реакцією мексиканських законодавців на цей вердикт могла би стати спроба привести чинне законодавство у відповідність з рішенням Верховного суду. Тобто внести поправки до закону і врегулювати марихуани в новій юридичній реальності, встановленій вищим судовим органом. І агенція Reuters з посиланням на джерела в уряді, допускає, що парламент Мексики цілком може узаконити канабіс у спосіб, в який це нещодавно зробила Канада. Також обіг рекреаційної марихуани врегульовано вже у дев’яти штатах США, хоча на федеральному рівні повна заборона і надалі зберігається.
Демонстрація біля Верховного суду Мексики у день проголошення рішення щодо канабісу (Фото Anya Sarang via Facebook)
Перше із п’яти подібних рішень Верховного суду Мексики було ухвалено у листопаді 2015 року і стосувалось групи осіб, які вирощували канабіс для власного вживання. У рішенні суду було зазначено, що вживання марихуани не є абсолютним правом і що вживання низки речовин має і надалі бути предметом регулювання.  “Але ефекти, спричинені марихуаною не виправдовують повної заборони на її вживання”, – говорилось у першому рішенні Верховного суду.

ЧИТАТИ: “Легалайз у Грузії”. Чи здатна змінити закони медійна провокація?

Проміжним результатом попередніх рішень про антиконституційність повної заборони канабісу стала перша спроба уряду Мексики врегулювати обіг канабісу для медичних потреб. За день до епохального п’ятого вердикту Верховного суду, 30 жовтня федеральний регулятор оприлюднив правила обігу для медичного канабісу. Втім, ці правила допускають лише імпорт продуктів канабісу із вмістом тетрагідроканабінолу меншим за 1 відсоток. Також мексиканцям не дозволяється вирощувати жодної рослини вдома, а мексиканські компанії не можуть вирощувати для потреб фарміндустрії.  Вирощування обмежено лише потребами наукових досліджень.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *