Понеділок, 22. Жовтня 2018

27 жовтня конопляний Марш Свободи знову під Кабінетом міністрів (ВІДЕО)

“Хто в уряді рятує наркомафію? Прийди і спитай!” – організатори правозахисної акції мають намір отримати відповіді, хто саме з урядовців блокує життєво важливі реформи у сфері державної політики щодо наркотиків.

27 жовтня о 12:00 під будівлею уряду в Києві розпочнеться чергова мирна акція в рамках щорічного конопляного Маршу Свободи за реалізацію Стратегії державної політики щодо наркотиків. Про це повідомила речниця Маршу Свободи Тетяна Кузьменко. Акція є відкритою до приєднання всіх, хто розділяє вимоги учасників до уряду України.

ЧИТАТИ:  Начальник поліції Києва: зберігання без мети збуту варто декриміналізувати

“Метою Маршу є реалізація Стратегіі державної політики щодо наркотиків і ми закликаємо уряд не саботувати цей процес”, – говориться у зверненні учасників маршу. Від уряду вимагають невідкладно затвердити план заходів з реалізації державної стратегії на 2018 рік. А також забезпечити реалізацію новел державної стратегії, де визначаються пріоритети правоохоронної діяльності у сфері боротьби з наркотиками – через приведення чинних нормативно-правових актів у відповідність із вимогами Стратегії.
“Два ключових питання державної стратегії системно блокуються. Це наукові дослідження канабіноідів, як анальгетиків та інших лікарських засобів. А також декриміналізація малозначних правопорушень – зберігання без мети збуту невеликих кількостей канабісу”, – повідомила Тетяна Кузьменко.

ЧИТАТИ:  Навіщо українським вченим доступ до коноплі?

Тому від уряду вимагають озвучити причини затягування державної реєстрації внесення змін до Наказу №188 Міністерства охорони здоров’я України про затвердження “Таблиць невеликих, великих і особливо великих розмірів наркотичних засобів, що знаходяться у незаконному обігу” та назвати конкретних посадових осіб, винних у такому затягуванні.
 
Учасники Маршу Свободи вкотре змушені констатувати: чинне правозастосування в Україні робить наркозбут найменш ризикованим діянням у сфері незаконного обігу наркотиків. Кількість судових вироків за збут наркотиків невпинно скорочується з кожним роком, в той час, як статистику МВС “рятують” малозначні правопорушення – зберігання невеликих кількостей без мети збуту. У 2017 році за ст. 307 ККУ (збут наркотиків) було засуджено всього 562 особи. В той же час  з 10851 засуджених за всі види наркозлочинів 6686 осіб (62%) були засуджені за ч.1 ст. 309 КК України за зберігання заборонених речовин в незначних кількостях без мети збуту.

ЧИТАТИ: Декриміналізація зберігання канабісу. Чому поліція “не готова” боротись з наркобізнесом? (ВІДЕО)

Судова статистика свідчить, що пріоритети боротьби з наркозлочинністю, визначені державною стратегією, ігноруються силовими структурами. “Поки МВС України “рятує” свою статистику малозначними правопорушеннями, організована наркозлочинність почувається все комфортніше. Відтак саботаж реалізації Стратегії державної політики щодо наркотиків – на користь лише організованій злочинності і цей саботаж потрібно зупинити негайно”, –  говориться у вікритому зверненні Маршу Свободи на сторінці події у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *