Середа, 17. Жовтня 2018

Канада. День легалізації марихуани (фоторепортаж)

Марихуана в Канаді  відтепер є законною для всіх повнолітніх,  але не у “вільному продажу” і може не так весело, як це видається здалеку.

В чому сенс нової федеральної політики?  Обіг марихуани “суворо регулювати”, але не “нормалізувати”. Робити її безпечною, але також забрати геть від канадських підлітків. І припинити засуджувати людей за володіння невеликою кількістю канабісу. І забрати нарешті торгівлю з рук криміналітету. 17 жовтня 2018 року Канада стала першою країною G7, що легалізувала рекреаційну марихуану. Що це означає?
Мешканці Торонто курять марихуану опівночі 17 жовтня 2018, відзначаючи початок легалізації рекреаційного вживання в Канаді (фото THE CANADIAN PRESS/Chris Young)
Канадцям тепер дозволено купувати висушені суцвіття канабісу або конопляні екстракти, вироблені за ліцензією від федеральної агенції охорони здоров’я Health Canada. Товар має бути упаковано в герметичні контейнери із захистом від дітей. Назви сортів та вміст канабіноїдів супровожджується попередженням про ризики для здоров’я та значком THC на червоному фоні.

ЧИТАТИ:  Канада. Конопляний ринок у цифрах

Кожна провінція окремо визначає правила, де і за яких умов легальний канабіс може продаватися, у якій граничній кількості та де дозволяється його вживати. Окремі правила стосуються і зберігання покупки. У Квебеку, наприклад, окремим законом встановлено, скільки можна зберігати вдома. Правила провінції Нью Брунсвік вимагають тримати вдома канабіс замкненим від дітей.
Упаковка для легальної марихуани – герметична кришка із захистом від дітей та попередженнями про ризики для здоров’я (фото OTTWP)
Дивний новий світ? Навряд чи. Певна частина канадців вживає марихуану. З новим законом багато з них відмовляться від послуг нелегальних дилерів на користь законних магазинів. Як люблять казати політики, легалізація це не подія, а процес. І глюків на цій дорозі чекає ще чимало.

ЧИТАТИ: Басист KISS збуватиме канабіс. А хто ще?

Наприклад, таким “глюком” може стати дефіцит марихуани. І країна зможе побачити порожні полиці вже за кілька днів, чи тижнів, чи місяців. А в деяких провінціях покупці поки взагалі не побачать реальних магазинів, бо продавцям ще не встигли видати ліцензії. Або ж і взагалі досі не поспішали встановлювати правила ліцензування.
Йен Пауер перший у черзі до Tweed store, Ньюфаунленд, Канада. 16 жовтня 2018 (THE CANADIAN PRESS/Paul Daly)
Тому в перший день легалізації працюватиме лише 100 торгових точок по всій Канаді.  Чотири західні провінції вже мають ліцензовані приватні мережі.  У Альберті зможуть придбати канабіс лише у The Daily Blaze and Waldo’s 420. Приватний бізнес продаватиме марихуану і в Онтаріо, але лише з квітня 2018 року. Бо новий уряд консерваторів згорнув план попередників продавати канабіс у мережі спеціалізованих магазинів, як тут зазвичай продають алкоголь. І тому знадобиться кілька місяців, щоб переписати правила і видати ліцензії продавцям.

ЧИТАТИ:  Канада. Що чекає “чорний ринок” марихуани після легалізації?

Але що обов’язково матиме на старті кожна провінція, то це онлайн магазин. Так, це можливість придбати марихуану через інтернет, замовлення доставлятиме пошта Канади навіть до дверей. Звісно, клерк чи кур’єр мають пересвідчитись, що отримувачу виповнилось 19.
Охоронець на вході до нового магазину Конопляного Товариства Квебеку (Societe Quebecoise du Cannabis, SQDC) у Монреалі перед офіційним відкриттям (фото THE CANADIAN PRESS/Ryan Remiorz)
Кількість магазинів, логістика виробників, ціни і асортимент – все це ще в процесі регулювання. Це найскладніша і найменш передбачувана частина процесу легалізації – що відбуватиметься на вулицях, як змінюватиме стосунки між сусідами та друзями.

ЧИТАТИ: Мільйонам канадців cвітить довічна заборона на в’їзд до США. За марихуану!

Чи багато людей почнуть курити марихуану чи може збільшать своє споживання? Чи стане це соціально прийнятним, як випити склянку вина на вечерю? Чи зможуть підлітки тепер знаходити канабіс простіше? Чи важче?  Які палкі дискусії ще чекають провінційні парламенти та муніціпалітети у вирішенні питання де всі ці люди можуть курити свої легальні тепер джойнти?
Не перемикайтеся.
Це соціальний експеримент без чітких відповідей.  Бо весь досвід, на який досі можливо було спиратись, належав кільком американським штатам, де узаконено рекреаційну марихуану.
Величезна конопляна “шишка” опускається зі стелі під час тематичної вечірки в Торонто опівночі 17 жовтня 2018, починаючи відлік ери легалізації марихуани в Канаді (THE CANADIAN PRESS/Chris Young).

Відповідь на «Канада. День легалізації марихуани (фоторепортаж)»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *