Понеділок, 15. Жовтня 2018

Легалізація марихуани не веде до збільшення її вживання – дослідження

Узаконення обігу канабісу в Сполучених Штатах не призводить до збільшення “проблемного” використання, так говориться у новому дослідженні, опублікованому в журналі Drugs in Context.

Дослідники виявили, що з лібералізацією законів щодо конопель не пов’язане збільшення випадків “проблемного” вживання чи імпульсивної поведінки. “Результати показують, що проблеми через вживання канабісу та імпульсивність учасників експерименту не відрізнялися у штатах, де канабіс легальний для медичного чи рекреаційного використання або ж заборонений”, – пише колектив дослідників з кількох університетів Австралії.
Легалізація канабісу не веде до частішого вживання – дослідження
Хоча дослідження туманно визначає поняття “проблемного вживання” канабісу, дослідники використовували тест на ідентифікацію проблем вживання канабісу (CUPIT), де визначальною негативною поведінковою ознакою є імпульсивність.  Також цитується дослідження 2015 року, де вживання каннабісу пов’язували з агресивною поведінкою та імпульсивністю.

ЧИТАТИ:  Чи тупішають від куріння канабісу? Потрібно більше досліджень

Першу частину дослідження було реалізовано також у 2015 році шляхом опитування 329 постійних курців марихуани. Потім експеримент повторили в 2017 році. “Постійне вживання” визначалось, як “вживання щонайменше раз на тиждень протягом останнього року”.
Дослідники у своїй публікації визнають, що використання таких “перехресних даних”, зібраних за допомогою опитування,  певним чином обмежує їхні висновки. Тим не менш у цьому дослідженні дослідники порівнювали відповіді учасників, які жили у штатах з легальним канабісом, з відповідями мешканців штатів, де канабіс під забороною. Ця методологія не дає можливості визначити, чи імпульсивність, викликана вживанням канабісу, є наслідком цього, або ці два фактори були просто пов’язаними між собою.
Тим не менш, вчені встановили, що будь-який зв’язок між частішим використанням каннабіса та “проблемною” поведінкою учасників не вплинуло на тих із них, що живуть у штаті з легальною марихуаною.
“Попри те, що шкідливий вплив частого використання конопель на здоров’я є добре визначеним, наше дослідження показує, що легальний статус цей вплив не погіршує “, – пишуть дослідники.
Інші недавні дослідження показали, що поліція краще бореться зі злочинністю, коли менше уваги звертає на коноплю, а легалізація марихуани не призводить до зростання вживання конопель серед підлітків.

ЧИТАТИ:  Чи куритимуть діти більше трави, якщо її легалізувати?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *