П’ятниця, 21. Вересня 2018

Литва готується узаконити медичний канабіс

Комітет з охорони здоров’я Сейму Литви погодив законопроект, який у разі схвалення парламентом врегулює використання продуктів канабісу в медицині з 1 травня 2019 року. У “виключних випадках”.

Зазначається, що канабіс залишиться у переліку наркотичних засобів і психотропних речовин, тобто збереже статус субстанції, що підлягає суворому контролю. Про це повідомляє видання 15min.lt.

Конопляні активісти пікетують прес-брифінг Рамунаса Карбаускіса, лідера провладної партії “Селяни та Зелені” після завершення опозиційного мітингу 18 березня 2018 року (Edvard Blazevic / Alfa)
“З метою охорони здоров’я ці речовини можуть бути використані тільки в тих випадках, коли мова йде про зареєстрований відповідно до закону лікарський засіб, безпеку і ефективність якого науково доведено”, йдеться у заяві Комітету для ЗМІ. Законопроект передбачає врегулювання використання компонентів канабісу для клінічних випробувань на добровольцях.

ЧИТАТИ: Литва. Коноплі знову під Сеймом (ФОТО)

Пропонована поправка до Закону про контроль психотропних речовин і наркотичних дозволить появу на литовському ринку нових, безпечних та ефективних лікарських засобів. Після схвалення Сеймом нова редакція закону набере чинності з 1 травня 2019 року. Законопроект було медичний канабіс було внесено до литовського парламенту  у листопаді 2017 року. Після презентації більшість депутатів висловилися за пропоновані зміни .
Серед співавторів законодавчої ініціативи  – міністр охорони здоров’я Литви Аурелій Верига та депутати від провладного блоку “Селяни та Зелені” (Союз фермерів та Зелених Литви). У пояснювальній записці зазначено, що запропоновані поправки в законодавство розширять доступ для лікування пацієнтів з серйозними захворюваннями до препаратів, які можуть містити не тільки канабіс, а й інші компоненти наркотичних засобів або психотропних речовин. Через це передбачається запровадити жорсткі правила використання, обліку та видачі ліків пацієнтам. Як зазначають автори законопроекту, така процедура застосовується до морфіну, який використовується для знеболення.

ЧИТАТИ: Едгар Бабанов. Литовський конопляний прорив

Коноплі на клумбі біля будівлі Сейму Литви (фото Відмантас Балкунас)
Чинний статус канабісу в Литві не передбачає його використання в медицині. Згідно закону про лікарські засоби для медичних цілей можуть використовуватись лише препарати, що містяться у другому списку переліку наркотичних засобів і психотропних речовин, в той час, як коноплі зараз перебувають у першому списку і заборонені до обігу взагалі.
Перенесення канабісу до другого списку збереже відповідність литовського законодавства з Конвенцією ООН про психотропні речовини, оскільки міститиме застереження про застосування цих матеріалів в медицині, говориться у пояснювальній записці.

ЧИТАТИ: У Литві створили конопляний атлас світу – SpliffyMap

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *