Четвер, 20. Вересня 2018

Гримаси української “контрабанди”. За крихту канабісу – до 10 років?

5 кілограмів кокаїну – “зберігання”. Півграма коноплі – “контрабанда особливо небезпечного наркотика”. Застосування закону на українських кордонах це лотерея чи корупційна схема?

Кримінальні провадження, які реєструються митною та прикордонною службами України щодо незаконного переміщення через кордон заборонених речовин, позбавлені єдиної логіки правозастосування. Цей факт відзначили учасники спільноти Конопляний Телеграф, де користувачі Facebook  обговорюють повідомлення українських ЗМІ про канабіс.
В одних випадках незаконного переміщення наркотичних засобів через кордон України працівники ДПСУ та ДФСУ вбачають ознаки “контрабанди наркотичних засобів”, в інших – “незаконного зберігання”. Це має принципово різні наслідки для фігурантів порушених кримінальних проваджень.
Так увагу користувачів соцмереж привернуло повідомлення речника ДПСУ Олега Слободяна про виявлення в аеропорті “Бориспіль” 5,4 кілограмів кокаїну в багажі пасажира, який прилетів з Варшави. Зазначається, що “підготовлено повідомлення про порушення кримінальної справи за ст. 309 КК України” (незаконне виробництво, виготовлення, перевезення чи пересилання наркотичних засобів).
Повідомлення про виявлену контрабанду кокаїну, яку прикордонники кваліфікували, як “незаконне зберігання” (Oleh Slobodyan via Facebook)
“Тобто, у викритому правопорушенні прикордонники не побачили ознак контрабанди, стаття за яку передбачає до 10 років позбавлення волі, а побачили лише незаконне зберігання із значно гуманнішими санкціями?” – написав у Facebook журналіст Тарас Ратушний.

ЧИТАТИ: Нарколог Федірко замішана в маніпуляціях з тестами на канабіс?

Для порівняння приводиться випадок на прикордонному пункті “Ягодин”, де у особистих речах чоловіка, що прямував з Польщі було виявлено “прозорий поліетиленовий пакетик з травичкою”. З фотографії, оприлюдненої Державною фіскальною службою України, видно, що кількість речовини, схожої на  канабіс, у пакетику незначна і очевидно менша за 1 грам. Натомість говориться, що “до правоохоронних органів направлено повідомлення про протиправне діяння, що містить ознаки злочину за ч.2 ст. 305 Кримінального кодексу України”.
Покарання за частиною другою статті 305 ККУ (Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, тобто їх переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю) передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років.
Соцмережі висміяли фото вилученої “контрабанди”. Контрабандисту світить до 10 років позбавлення волі.
Як з’ясувалося, застосування різних за тяжкістю статей Кримінального кодексу щодо громадян, які переміщують наркотики через кордон, є поширеною практикою.

ЧИТАТИ: Поліція похвалилась рішучим затриманням … крихти конопель (ФОТО)

При чому іноді різна кваліфікація однакового правопорушення трапляється навіть протягом дня на одній ділянці державного кордону.  Так, наприклад, в інформаційному повідомленні від чернігівського прикордонного загону за 17 вересня йдеться про дві викриті спроби приховати канабіс від митного контролю. В одному випадку прикордонники “побачили ознаки”  контрабанди, а в іншому – незаконного зберігання.
“Спочатку в пункті пропуску «Сеньківка», при оформленні на виїзд з України мікроавтобусу «Мерседес», службова собака спрацювала на особисті речі 30-річного громадянина України. При подальшому вивченні цих речей в літровому пакеті з фруктовим соком виявлено кілька згортків з сіро-зеленою речовиною рослинного походження загальною вагою 30 грамів. В діях громадянина вбачаються ознаки злочину передбаченого статтею 305 «Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів» про що повідомлено правоохоронні органи, яким і передано зілля”, – повідомив начальник прес-служби прикордонного загону підполковник Олександр Дудко.
“Того ж дня в пункті пропуску «Нові Яриловичі» в рейсовому автобусі «Київ-Вільнюс» в особистих речах 29-річного громадянина Україна виявлено 3 паперових згортки з сіро-зеленою речовиною рослинного походження загальною вагою 3 грами”. В діях вказаного громадянина вбачаються ознаки злочину передбачено ст. 309 КК України”, – говориться далі в інформаційному повідомленні прикордонників.
Такі гримаси правозастосування матимуть для двох правопорушників принципово різні наслідки, пояснює Тарас Ратушний.
Прикордонники знайшли 5,4 кг кокаїну в речах пасажира 17 вересня 2018. Вбачаються ознаки “незаконного зберігання” (Фото Oleh Slobodyan via Facebook)
“Провадження за ст. 309 за 3 грами канабісу буде закрито після результатів експертизи. Бо незаконне зберігання до 5 грамів канабісу передбачає лише адміністративну відповідальність і пасажир рейсу “Київ-Вільнюс” просто заплатить штраф”, – пише журналіст. “А ось фігуранта провадження за ст. 305 за ідентичний склад правопорушення чекає “до десяти років”. І ще він поповнить статистику розкриття прикордонним відомством “контрабанди наркотиків”. А пасажир з 5 кілограмами кокаїну таку статистику скоріш за все не поповнить, адже він “просто зберігав”.

 

ЧИТАТИ: Начальник поліції Києва: зберігання без мети збуту варто декриміналізувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *