Понеділок, 27. Серпня 2018

Юта вам не Каліфорнія. Мормони атакують медичну марихуану

У березні штат Юта зі скрипом погодився дозволити канабіс важкохворим. Але лише таким, що їм жити лише півроку. Тепер мормони атакують референдум, який би міг значно розширити доступ хворих до ліків.

6 листопада виборці штату Юта голосуватимуть за і проти легалізації медичної марихуани для пацієнтів з ВІЛ/СНІД, епілепсією, хронічними болями та іншими серйозними захворюваннями. Але мормонська церкв, до пастви якої належать більше 60% жителів штату, офіційно виступила проти цієї ініціативи. Представники Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів (ЦІХСОД) навіть розпочали судовий процес, щоб зняти питання з обговорення. Мормони заявляють, що законопроект порушує … їхнє право на релігійну свободу.
Сенат штату Юта ухвалює закон про медичний канабіс. Але лише для таких пацієнтів, яким залишилось жити півроку. 7 березня 2018 року. Фото: Brad Daw
Вальтер Дж. Племп, адвокат, член ЦІХСОД та співвласник фармацевтичної компанії Pharmics Inc. ініціював судовий процес, мета якого довести, що легалізація порушує права мормонів. Адже якщо медичний канабіс стане законним, то його споживання більше не зможе стати причиною відмовити в здачі житла, так пояснюється в позові. А мормонам заборонено “супроводжувати, бути поруч або мати бізнес з людьми, які займаються діяльністю, яку їх релігія вважає огидною”. “Огидною поведінкою” мормонська церква вважає й споживання марихуани, так само як “споживання та зберігання наркотиків, що здатні змінювати стан свідомості”.

ЧИТАТИ: Каліфорнія: “Будь-ласка, купуйте тільки легальну марихуану!”

Тобто, якщо раптом мормон, власник нерухомості, не зможе відмовити в оренді житла пацієнту медичної марихуани і наведе це, як офіційну причину, це стане порушенням права на свободу віросповідання. Важко уявити, як важко власнику фармацевтичної компанії не вести справи з людьми, які приймають лікарські препарати, що впливають на свідомість, не кажучи вже про споживачів цілком легального алкоголю.
В позові представник ЦІХСОД посилається на інший відомий прецедент – рішення суду на користь пекаря з Колорадо, який відмовився пекти на весільний торт для гей-пари, через свої релігійні погляди. Проте рішення на користь власника пекарні було винесено через зневажливе ставлення Комісії з Громадських Прав Колорадо до релігійних поглядів опонента під час слухання.
Церква мормонів офіційно висловилась проти легалізації медичного канабісу в штаті. 
“Ми глибоко занепокоєні історіями інших штатів, які дозволили медичне та рекреаційне використання цього наркотику… та зіткнулися з серйозними наслідками для населення,” заявив  представник церкви Джек Н. Жерар, закликаючи виборців штату Юта не голосувати “за” на референдумі 6 листопада.

ЧИТАТИ: Павутинка Шарлоти. Як канабіс став ліками від епілепсії

Прихильники легалізації медичного канабісу, позицією церкви не здивовані.
“В спробах ЦІХСОД підірвати наші зусилля, які спрямовані на надання полегшення пацієнтам, немає нічого нового”, говорить очільник Коаліції Пацієнтів штату Юта DJ Шанц. “Ми навіть раді, що вони нарешті роблять, це відкрито а не за кулісами. Цим групам повинно бути соромно називати морально огидними хворих пацієнтів, які страждають”.

Відповідь на «Юта вам не Каліфорнія. Мормони атакують медичну марихуану»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *