П’ятниця, 24. Серпня 2018

Медичний канабіс збирається до школи. За рішенням суду

1 вересня у шкільному портфелі п’ятирічної Брукі Адамс з Каліфорнії буде олія канабісу. Як засіб першої медичної допомоги при нападах епілепсії.

Дівчинка має повне право відвідувати учбовий заклад, маючи з собою ліки на основі канабісу, життєво необхідні їй для попередження приступів епілепсії. Таким є попереднє рішення суду, Попри законний статус канабісу в штаті Каліфорнія, його вживання суворо заборонено в межах 1000 футів від державних шкільних закладів. Для батьків Брук рішення суду означає, що тепер їхня дитина зможе, як і інші діти, користуватися шкільним автобусом, спокійно проводити дні в літній школі, де ліки дівчинці видаватиме медична сестра.

ЧИТАТИ:  DJ Челсі Лейланд. Життя з епілепсією та медичним канабісом

Брукі Адамс страждає на рідкісну форму епілепсії – синдром Драве, через який у дитини ставалось до 30 епілептичних нападів  на місяць. Дівчинка отримала свою картку пацієнта медичної марихуани, коли їй виповнився рік. За словами батьків, канабіс став першим після багатьох медикаментів засобом який подарував дитині тижні спокою, наблизивши її до нормального життя. Проте історія ускладнилась, коли настав час йти до школи – в державній школи в Ринкон-Вейлі батькам повідомили, що перебування їхньої дочки з олією канабісу навіть в шкільному автобусі  буде не лише порушенням федерального закону, а навіть й приписів штату Каліфорнія.
Брукі Адамс у новинах після рішення суду
Кеті Майерс, помічник керівника служби для студентів у Школі округу Ринкон-Вейлі пояснює, що порушення федеральних законів може закінчитись для школи втратою фінансування. “Якщо ми не можемо надати їй медичну допомогу першої необхідності, то не можемо навчати її в загальному кампусі”, сказала Майерс. 
Закон ставить школу в непросте положення, пояснює Майерс. З одного боку, від адміністрації вимагають дотримання законів, що забороняють канабіс на території школи.  А з іншого “федеральний закон та закони штатів вимагають від округу сприяти тому, щоб учні з особливими потребами мали можливість приймати ліки в школі, якщо ці ліки необхідні їм, щоб відвідувати навчання”.

ЧИТАТИ: Українські священики обговорили медичний канабіс (ВІДЕО)

Саме на цьому адвокати сім’ї Адамс і побудували свою аргументацію, довівши, що медичний канабіс – необхідний дитині препарат, забезпечення якого цілком підпадає під обов’язок школи надавати можливість навчатись дітям, з особливими потребами. Наразі Брукі може відвідувати школу, приносячи з собою ліки, прийом яких контролюватиме медична сестра, бо так встановив суд. Кінцеве рішення цього контраверсійного питання буде винесено в листопаді цього року.
Мати Брукі Адамс більше не турбується, що дитина в школі буде позбавлена життєво необхідних ліків
“Ми дійсно просто хочемо найкращим чином захистити інтереси дітей, ми не просимо школу робити нічого такого” San Francisco Chronicle цитує доктора Джозефа Саллівана, директора Центру дитячої епілепсії в дитячій клінічній лікарні Беніоффа.
“Зрештою, це те, що батьки спокійно роблять вдома”.
З ним погоджується і адвокат сім’ї Адамс, Джо Роговій: “Наша кінцева мета – підняти це питання на відповідному рівні, щоб продовжилась робота над тим, щоб школи могли не побоюючись організувати дітям прийом ліків. Це не та ситуація, коли старшокласники курять косяки в школі. Мова йде про спеціально виготовлену олію, яку видає медична сестра дитині, яка просто відчайдушно її потребує, просто для того щоб пережити день без численних нападів.”
Зараз Брукі може мати з собою в школі як олію з канабідіолом (CBD), так і з тетрогідроканабінолом (THC). Перша їй потрібна для попередження нападів, а олія з вмістом ТГК – у якості першої невідкладної допомоги, коли напад все ж починається. За словами матері дівчинки, саме тетрогідроканабінол зупиняє напад в перші хвилини, а без олії такий стан може тривати годинами.
“Ідеальні ліки для першої допомоги мають потрапляти в кровоносну систему швидко, дістатись мозку швидко та зупиняти напад з мінімальними побічними діями”, – пояснює доктор Салліван.

ЧИТАТИ: Великобританія легалізує медичний канабіс. Бо поліція відібрала ліки у хворих дітей

Такі штати як Нью-Джерсі, Мейн, Колорадо та Вашингтон вже прийняли поправки до законів, які дозволяють батькам та опікунам надавати дітям медичний канабіс в школах. І сталось це саме завдяки таким прецедентам, як у випадку з сім’єю Адамс. Тому ця історія, може стати першою серед багатьох інших в штаті. “Я не думаю що вона єдина дитина [з такою проблемою]” каже на це мати дівчинки.
“Можливо інші просто не знають, що існує така можливість”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *