Середа, 22. Серпня 2018

Трамп “можливо підтримає” скасування федеральної заборони на канабіс

Дональд Трамп заявив, що можливо підтримає зусилля Конгресу США покласти кінець федеральній забороні на канабіс. Цей крок міг би розв’язати клубок протиріч навколо конопляної індустрії в Сполучених Штатах.

Такий коментар президент США дав репортерам, перед тим, як сісти у вертоліт по дорозі на самміт G-7 у Канаді. Це сталося наступного дня після того, як відповідний проект було представлено групою законодавців з обох палат парламенту. Одним із співавторів законопроекту є сенатор-республіканець Корі Гарднер, його пов’язують з командою президента у багатьох проектах, але також Гарднер є непримиримим опонентом адміністрації Трампа через погрози департаменту юстиції поновити переслідування у штатах, що узаконили марихуану.
Президент США Дональд Трамп поговорить з пресою перед вильотом на саміт G-7 у Канаді (Nicholas Kamm / AFP/Getty Images)
“Я підтримую сенатора Гарднера”, – заявив Трамп, коли його спитали про законопроект”. “Я знаю, чим він займається. Ми розглядаємо це. Але скоріш за все я підтримаю це, так”.

ЧИТАТИ:  Каліфорнія. Чому конопляні фермери залишаються в тіні?

Серед співавторів законопроекту також сенаторка від демократів з Масачусетса Єлизабет Ворен. У разі схвалення він може перекроїти законний контекст канабісу в США. Сьогодні Каліфорнія та ще вісім штатів узаконили вживання марихуани дорослими, ще у 20 штатах врегульовано обіг канабісу для медичних потреб. Але попри це марихуана залишається в США ризикованим та нестабільним бізнесом, оскільки на федеральному рівні законного обігу рослини не передбачається. І загроза федерального переслідування залишається дамокловим мечем над молодою індустрією.
“Якщо ти в канабіс-бізнесі … ти не можеш взяти позику в банку чи навіть відкрити банківський рахунок через цей конфлікт між законами штату та федеральним законом”, – заявив сенатор Корі Гарднер, представляючи свій законопроект. “Ми повинні це виправити. Час вивести цю індустрії з тіні, вивести ці долари з тіні.”
Корі Гарднер, сенатор від штату Колорадо
Сенатор також назвав “громадським лицемірством” відгороджувати від фінансової системи компанії, які мають намір платити податки. Підтримка Трампа тут є актуальною, бо забезпечує політичне прикриття для тих законодавців від Республіканської партії, які досі надто обережні зі “слизькою” темою наркотиків. Втім, це не означає, що дорога законопроекту в Конгресі буде легкою, зауважує Los Angeles Times.
Навіть попри те, що в більшості штатів канабіс врегульовано, як мінімум, для медичного використання і соціологічні опитування показують безперечну підтримку легалізації у виборців обох політичних партій по всій Америці, лідери Конгресу досі не поспішали послаблювати обмеження. Зокрема блокувались спроби округу Колумбія розпочати продажі рекреаційного канабісу попри те, що виборці там проголосували за його легалізацію. Бюджетна поправка 2014 року, яка за президентства Барака Обами захищала програми медичного канабісу від рейдів федерального департаменту протидії наркозлочинності (DEA) при Трампі перебуває під постійними атаками.

ЧИТАТИ:  Ізраїль: “Не спізнитись на конопляний поїзд!”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *