П’ятниця, 17. Серпня 2018

Ліванське золото. Гашиш із долини Бекаа (ВІДЕО)

Глобальне потепління та фінансова криза перетворюють житницю Близького Сходу на гігантську конопляну ферму.  І Ліван готується узаконити культивацію медичного канабісу.

Долина Бекаа, Ліван. Фермер зриває суцвіття канабісу з довгого стебла. Він  притискає його до носа, глибоко вдихає та починає вихваляти свій врожай.
“Понюхай. Пахне, мов рай,” каже Абу Салім, який не хоче називати CNN свого справжнього імені з міркувань безпеки.”Це рослина щастя. Мій друг каже, що коли він курить косяк, його дружина перетворюється на принцесу, світ грає кольорами і життя прекрасне!”
Поле канабісу, розміром майже з три футбольних, простягається перед Абу Салімом. Ще не сезон збирати урожай, але країна вже виношує плани на такі поля. Парламент Лівану готується легалізувати медичний канабіс та його культивацію після рекомендацій від міжнародної консалтингової компанії McKinsey. Компанію найняв уряд Лівану в січні, для розробки плану виходу з економічної кризи. Країна займає третє місце в світі по заборгованості, рівень бідності в окремих регіонах тут сягає 65% .

ЧИТАТИ:  Ізраїль: “Не спізнитись на конопляний поїзд!”

За словами міністра економіки Раеда Кхоурі узаконення культивації канабісу має прокласти шлях для майже 800-мільйонної індустрії, це може стати швидким способом вирішення економічних бід країни.
Як і в багатьох частинах регіону, сільськогосподарські землі в Лівані потерпають від наслідків глобального потепління. Долина Бекаа знаходиться між гірським хребтом Ліван та Сирією. Колись Бекаа була справжньою оазою, але зараз поволі перетворюється на пустелю, води для поливу все меншає. Вирощувати помідори, цибулю та інші продукти стало важко як ніколи, кажуть експерти та фермери. Але канабіс – посухостійка культура, якій потрібно лише трохи води та не потрібно пестицидів. Тому коноплі домінують на тутешніх висотах, а репутація регіону сягає далеко за межі Лівану – “Ліванське золото” лишається основним матеріалом в меню кофешопів Амстердаму.
Долина Бекаа, Ліван. Фермер радо розповідає про переваги канабісу, який вирощує, але прагне зберегти анонімність (СNN)
Життя десятка тисяч місцевих жителів залежить від культивації канабісу, пише Зейна Ходр в Al Jazeera, зауважуючи, що спроби попередньої влади покласти кінець нелегальному вирощуванню не ніколи мали успіху.
“У фермерів немає особливого вибору, щоб вижити, крім як вирощувати канабіс,” зазначає журналістка. “Люди бідні і економічних можливостей не мають. Вони звинувачують владу в байдужості до бід регіону.”

ЧИТАТИ: Майже одностайно. Ізраїль декриміналізував зберігання канабісу

Член ліванського парламенту Антуан Хабчі запропонував узаконити культивацію, посилаючись на те, що це допоможе місцевому населенню. “Я запропонував цей закон, щоб допомогти фермерам. Вони в цій ситуації жертви,” говорить Хабчі в інтерв’ю Al Jazeera. “Вони не можуть його відкрито продавати, адже це поза законом, тому дилери заробляють найбільше, оскільки можуть нав’язувати фермерам ціни та перепродавати канабіс дорожче. І ці дилери мають політичний “дах”.
Сірійські біженці працюють на полі поблизу села Ямуун в долині Бекаа, Ліван (Фото Patrick Baz/AFP/Getty Images)
Фермер в пікапі зупиняється біля Абу Саліма. “Які новини з приводу легалізації помідорів?” питає він, вітаючись. “Помідори” – місцевий умовний код для гашишу, смоли, яку в цих краях збирають з конопель. “Бог його знає” відповідає Абу Салім. “Якщо вони це не зроблять, в нас не лишиться жодної надії!” кидає фермер, продовжуючи свій шлях. Жодної легальної надії, мається на увазі.

ЧИТАТИ: Хіхус Джа і його медична марихуана в Ізраїлі

Бекаа має довгу історію виробництва гашишу. Місцевий житель в інтерв’ю CNN стверджує, що його дід віднайшов суцвіття конопель, вибиті на камені, серед руїн стародавнього фінікійського міста Баальбек. Також ліванці горді з того факту, що тетрагідроканабінол (ТГК), основний психоактивний інгредієнт канабісу, вперше був ізольований в результаті наукових досліджень гашишу, який був контрабандою перевезений з Лівану в 1964. Мовляв саме ліванський “конфіскат” поліція Тель-Авіва передала ізраїльському вченому Рафаелю Мешуламу для дослідів, які змінили уявлення про потенціал рослини в науковому світі. 
Індустрія контрабанди досягла свого піку під час хаосу громадянської війни в (1975-1990), коли, згідно припущень, щороку Ліван залишало 2000 тонн гашишу. Війна в Сирії, що спалахнула в 2011 також сприяє нелегальному ринку. Фермери стверджують, що торгівля підскочила на 50% з 2012, оскільки влада зосередилась на захисті кордонів. Сьогодні в Європу, Африку та Північну Америку з Лівану щороку відправляється гашишу на сумму від 175 до 200 мільйонів доларів, пише The Guardian.
“Населення рівнини Бекаа вміє вирощувати. Вони в цьому професіонали,” каже Мустафа Хайдар, професор конопляних наук в Американському Університеті в Бейруті та директор відомого сільськогосподарського дослідницького центру в Бекаа. “Вони не дуже розуміються на маркетингу, але вони дуже добре вирощують цю рослину. Я думаю буде чудово, якщо уряд контролюватиме продажі та видаватиме ліцензії на медичне вживання. Чому б і ні?”
Попри військову присутність долина Бекаа досі одна з найбільш плодючих місцин на Близькому Сході (Фото Giles Clarke/Getty Images)
З професором в інтерв’ю CNN погоджується і міністр економіки Раед Кхоурі : “Чимало спеціалістів вивчали характеристики нашого канабісу і всі кажуть – він один з найкращих в світі!”

ЧИТАТИ:  Забороняти не можна легалізувати. Інтерв’ю про марихуану з психіатром Тіною Берадзе

Наразі виконавча влада закриває очі на ферми канабісу, хоча “запах” арешту завжди висить в повітрі, змушуючи фермерів уникати публічності. Кассем Тлайс, житель Бріталу, який представляє один з кланів, що контролюють культивацію канабісу в Бекаа, звинувачує конфлікт між фермерами та владою в бідності регіону. Влада періодично робить спроби знищити рослини, що іноді закінчується перестрілками. Лише в районі Баальбек-Гермель видано 42,000 ордерів на арешт, здебільшого за порушення пов’язані з нелегальною торгівлею канабісом. Тлайс очолює комітет, створений кланами з Бекаа для досягнення загальної амністії в регіоні. “Це одна з причин чому цей регіон такий бідний. Ніхто не може працювати, тому що видано стільки ордерів на арешт проти нас. Будь-хто, кого в чомусь підозрюють не зможе знайти роботу,” каже він.
Сірійські біженці сортують урожай канабісу в долині Бекаа, Ліван (фото Patrick Baz/AFP/Getty Images)
Домінує в цьому регіоні політична сила Хезболла, і там, схоже,  дотримуються політики невтручання у стосунках з фермерами. Хоча група утримується від публічних заохочень легалізації гашишу, її найвідоміший політичний союзник, голова парламенту Набіх Беррі, підтримав цю ідею та став найвищим посадовцем, який висловився на підтримку легалізації. Люди в регіоні виграють і від декриміналізації вирощування канабісу, вважають місцеві жителі. “Ніхто не може втручатися в це. Навіть Хезболла не може завадити. В жодному разі. Проти них би почалась революція,” цитує CNN доктора Хайдар.

ЧИТАТИ:  Свободи і гашишу! З чого почалась революція у Єгипті?

“Вийшов звіт McKinsey і всі політики на нього накинулись. Я думаю, вони використовують його як виправдання, ховаються за цим,” каже блогер та активіст за легалізацію марихуани Джино Райд. “Вони всі цього хочуть … але ніхто не хоче казати прямо, щоб не зраджувати консервативним поглядам”. Але ідея може втілитись в тандемі з зміною ставлення до споживання канабісу. “Десять років тому ніхто б і не міг цього уявити. Тоді навіть жартувати про гашиш боялись” пояснює Райд. Проте активіст хвилюється за долю рекреаційних споживачів канабісу, кажучи, що якщо медичний  канабіс буде легалізовано для експорту статус рекреаційного канабісу не зміниться, додаючи, що “держава може на цьому багато заробити, але для місцевих жителів, це все ще буде нелегально і вони все ще можуть мати проблеми через це.”
Проте не всі місцеві жителі вітають цю реформу. Деякі фермери висловили занепокоєння, що ціни і так впали через зріст пропозиції, тож це не найбільш добрий час для узаконення. “Висока пропозиція означає, що товар дешевшає … тож якщо культивацію узаконять,  це втратить свою вартість. Ми просили про легалізацію 20 років, а вони були проти. А зараз вони хочуть це зробити, щоб отримати підтримку населення, якому політики вже набридли”, цитує Al Jazeera одного з фермерів, який побажав зберегти анонімнісь.
Долина Бекаа, Ліван (СNN)
Абу Салім далі їде своєю польовою дорогою – неофіційною “вулицею”, яка розтинає розрогий конопляний килим. Він визирає з-під капелюха, активно жестикулює, розповідаючи, як його рослини “роблять життя прекрасним”. Але схоже на те, що “рослина щастя” не до кінця заспокоює його нерви. Він з підозрою оглядає околиці. І тримає рушницю на підлозі своєї вантажівки.

Відповідь на «Ліванське золото. Гашиш із долини Бекаа (ВІДЕО)»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *