Вівторок, 14. Серпня 2018

Каліфорнія: “Будь-ласка, купуйте тільки легальну марихуану!”

Кожен п’ятий мешканець Каліфорнії досі купує  канабіс нелегально. Законний обіг марихуани потерпає від конкуренції. З чорним ринком. 

Відколи в Каліфорнії узаконили рекреаційну марихуану, бюджетний департамент штату передбачав, що легальні продажі принесуть $175 мільйонів, але чимало покупців досі залишаються зі своїми “тіньовими” дилерами.
В соціологічному дослідженні, яке зробила компанія Eaze Insights, було опитано 1,750 споживачів канабісу у штатах Каліфорнія та Колорадо. Виявилось, що більшість опитаних (84%) задоволені встановленням законного ринку канабісу, однак кожен п’ятий каліфорнієць досі скуповується на “чорному ринку”.
Персонал у диспенсаріях Лос-Анжелеса носить футболки з написом “Купуйте. Це законно”. Конкуренція з чорним ринком досі залишається відчутною у Каліфорнії (Photo by Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images)
Покупці у Південній Каліфорнії повідомили, що їм зручніше користуватись “старими зв’язками” і купляти марихуану в своїх дилерів, а не у диспенсарії. А 84% тих, хто робив незаконні покупки, не приховують, що робитимуть це надалі.

ЧИТАТИ: Каліфорнія для людей! Що означає “легалізація”?

Кредитне агентство Finch дослідило систему оподаткування (штату та місцевих) легального обігу канабісу в Каліфорнії і дійшла висновку, що у 60 з 570 міст комбінація місцевих податків та податків у бюджет штату на продажі канабісу сягає 45%.
“Це прямий натяк”, – пише Eaze Insights у своєму звіті, “Каліфорнія зробила чудову роботу, повідомивши покупцям, що канабіс легальний. Але попереду довга дорога, як налагодити доступ безпечного, законного і доступного канабісу”.
У порівнянні з Каліфорнією, мешканці штату Колорадо тяжіють до незаконних оборудок з канабісом удвічі менше. Це пояснюють тим, що у Колорадо мали більше часу на законодавче врегулювання і, як результат, передбачили більше можливих збоїв системи.
Працівник доглядає за рослинами канабісу у Perennial Holistic Wellness Center, диспенсарії медичної марихуани в Лос-Анжелесі, Каліфорнія. (Photo by MARK RALSTON/AFP via Getty Images)
Звіт також показує, що 90% каліфорнійців розглядають канабіс, як продукт оздоровлення, або ж заявили, що використовують з медичною метою. А тому в довшій перспективі покупці надаватимуть перевагу законному ринку, де є жосткі стандарти та гарантія точного дозування.

ЧИТАТИ:  Каліфорнія. Чому конопляні фермери залишаються в тіні?

Але невдоволення каліфорнійців нікуди не зникне, якщо не переглянути  ціни на легальну траву.  Вперше ця проблема озвучувалась у березні, законодавці пропонували зменшити податки, щоб законний бізнес міг конкурувати з добре розвиненим чорним ринком.  У окремих випадках ця конкуренція виглядала так суворо, що новоспечені легальні підпиємці поверталися до незаконної торгівлі.
Як повідомлялось, конопляні підприємці, що мають намір приєднатись до програми законного обігу в Каліфорнії, часто стикаються з підводними каменями. Зокрема, процес ліцензування виявився значно повільнішим та складнішим, ніж очікувалось. В Лос-Анжелесі це спричинилось до тривалого очікування відкриття магазинів підприємцями, що воліли б працювати законно.
Зараз штат розмірковує над законопроектом, який дозволить зменшити акциз з 15 до 11 відсотків, а також звільнить легальних виробників від податку, який зараз становить $148 за фунт канабісу.

ЧИТАТИ: В Каліфорнії вам заплатять за те, що ви курите траву. В інтересах науки.

Відповідь на «Каліфорнія: “Будь-ласка, купуйте тільки легальну марихуану!”»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *