Вівторок, 7. Серпня 2018

Дослідження: поліція краще бореться зі злочинністю, коли менше уваги звертає на коноплю

За шість років, відколи штати Колорадо і Вашингтон узаконили обіг канабісу для повнолітніх, поліцейські там стали краще розкривати важкі злочини. Адже вони більше не розмінюються на арешти громадян за правопорушення, пов’язані з марихуаною.

Ті, хто відстоюють реформи законодавства щодо канабісу, часто спираються на сподівання, що поліція буде в змозі зосередитись на справді важливих речах, якщо прибрати задачу переслідувати “конопляні” злочини. Тим паче, що в усьому світі зростає переконання:  таке взагалі не можна вважати “злочином”.

ЧИТАТИ: Українку заарештовано в штаті Колорадо. За незаконне вирощування канабісу (ФОТО)

Досі це була лише теорія, але результати нового дослідження наповнюють її доказами. В Колорадо та Вашингтоні результативність поліцейських розслідувань збільшилась відколи канабіс там було узаконено. Ефективність поліції справді є вищою у штатах, де не надають високої пріоритетності криміналізації споживачів канабісу.
Коли розслідування конопляних справ перестає бути пріоритетом, поліція встигає розслідувати більше вбивств, згвалтувань та збройних пограбувань
Дослідження опубліковано у червні 2018 року за авторством низки науковців університету Вашингтона, зокрема з відділу кримінального права та кримінології.
“Легалізація рекреаційного канабісу у штаті Вашингтон та Колорадо розпочала природній експеримент з досі невідомим. Одним із складників цього невідомого – і це є предметом важких дебатів – можливі наслідки для громадського здоров’я та безпеки”, – говориться у висновках дослідження. “Аналіз не знаходить негативних ефектів легалізації на розкриття кримінальних злочинів. Навпаки, докази свідчать, що результативність поліції покращилась”.

ЧИТАТИ: Каліфорнія. Конопляний в’язень сумління – на волі!

Предметом дослідження був серед іншого і коефіцієнт ефективності поліції (clearance rate), співвідношення розкритих злочинів до нерозкритих.  Дослідники встановили, що до легалізації ці коефіцієнти у Колорадо та Вашингтоні залишались стабільними, або ж навіть зменшувавалися. На практиці це означало, що зменшувалась кількість справ, які рахувалися, як “розкриті”.
Дослідження оперує даними з 2010 по 2015, коли Колорадо і Вашингтон були першими штатами, що узаконили рекреаційне вживання канабісу.  Тим не менш, автори дослідження визнають, що їхні дані не можуть бути явним доказом, що підвищення рівня розкриття злочинів є прямим результатом легалізації.
Федеральні агенти департаменту боротьби з наркотиками (DEA) кладуть на землю чоловіка за “спробу порушити межу місця злочину”. DEA прийшла з обшуком до медичного диспенсарію в Лос-Анжелесі і це викликало стихійні протести (Фото Robyn Beck/AFP/Getty Images)
Інші дослідження показують, що з легалізацією пов’язано зменшення числа арештів за марихуану, однак не це не є наслідком легалізації, бо часто легалізації передує.  Щорічний деталізований звіт генерального прокурора штату Каліфорнії, де рекреаційний канабіс законний з 1 січня 2018, показує, як арешти за марихуану суттєво зменшились в 2017 (у порівнянні з 2016).
“З 2016 по 2017 рік загальне число арештів за наркозлочини зменшилось на 23,5%, в той же час арешти за марихуану знизили свій рейтинг на 73,7 %, а за небезпечні наркотики – на 12,7%”, – зазначає у доповіді генпрокурор штату Ксав’єр Бесера.

ЧИТАТИ: Каліфорнія для людей! Що означає “легалізація”?

І мова не лише про кримінальні злочини. У 2017 році було здійснено лише 3979 арештів за незначні правопорушення, пов’язані з канабісом (misdemeanor cannabis offenses), тоді як у 2016 ця цифра становила 5861. Загалом в Каліфорнії в 2017 році відбулось біля 6000 арештів за “траву”, хоча роком раніше таких арештів було більше 14 000. Як відомо, у 2016 році на референдумі в Каліфорнії було підтримано законну модель рекреаційного канабісу для всіх повнолітніх. Однак вона вступила лише на початку цього року і реальний вплив легалізації на ефективність поліцейських розслідувань можна буде побачити лише на підставі даних за 2018 рік.
Втім не всі штати можуть похвалитись таким позитивним досвідом. Згідно доповіді, опублікованої виданням The Intercept, арештів за канабіс стало більше у 21 штаті, а в деяких – більш, ніж на 50 відсотків з  2014 по 2016 рік.  Загалом в 2016 році у США відбулося  більше 587,000 арештів за незаконний обіг канабісу.
Тим часом нове дослідження Pew Charitable Trusts вкотре підтверджує: збільшення кількості арештів за наркотики не пов’язане із зменшенням суспільної загрози від наркотиків.
Поліцейські затримують членів вуличної банди за публічне вживання марихуани 21 травня 2017 року. Лос-Анжелес, штат Каліфорнія (Фото Robert Nickelsberg/Getty Images)
Переспрямування сил поліції від канабісу також має позитивні наслідки для економіки.  Згідно доповіді Drug Policy Alliance (DPA),  переслідування конопляної “злочинності” обходиться урядам та платникам податків у неадекватно великі суми, які було б краще витратити на щось важливіше.  За деякими підрахунками, один “конопляний” арешт може коштувати штату  тисячі доларів лише на оплату юридичного супроводу.

 

ЧИТАТИ: В Каліфорнії вам заплатять за те, що ви курите траву. В інтересах науки.

3 Відповіді на «Дослідження: поліція краще бореться зі злочинністю, коли менше уваги звертає на коноплю»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *